HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.10.04 18:52 Frissítve: 2018.10.09 10:18

Súlyemelés: két magyar indul az ifjúsági olimpián

Két magyar súlyemelő indulhat az argentínai ifjúsági olimpián, s bár (v)érmes reményeket egyikük sem táplálhat, az alapvető elvárásnak egyformán meg akarnak felelni: olyan eredményt szeretnének elérni, hogy elégedetten térhessenek haza Buenos Airesből.

HIRDETÉS

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A tisztes szereplés a cél – szoktuk írni és mondani minden olyan esetben, amikor  valaki reálisan nem táplálhat dobogós reményeket, mert  a vetélytársak erősebbek, s a papírforma borulása sem várható. Ez a helyzet tinédzser súlyemelőink, Árva Cintia és Orsós Richárd esetében is, akik életük első – és korukból fakadóan egyszersmind utolsó – ifjúsági olimpiáján lépnek fel a napokban.

Árva Cintia és Orsós Richárd Bálint Csaba edzővel Forrás: mssz.hu

Árva Cintia és Orsós Richárd Bálint Csaba edzővel  •  Forrás: mssz.hu

Az argentin fővárosban azzal az eltökélt szándékkal állnak majd versenydobogóra, hogy kihozzák magukból a maximumot, vagyis lehetőség szerint egyéni legjobbjukat elérjék, netán meg is javítsák. Ezzel eleget tennének mind a saját magukkal szemben, mind a sikereikért szorító „külsősök” által támasztott elvárásoknak. Az már másik kérdés, hogy a szakításban és lökésben produkált összteljesítményük alapján hányadikként végeznek majd a sorban.

Kettejük közül a 17 éves Orsós Richárd, Bachmann Béla tanítványa lép fel előbb, jelesül hétfőn este – azaz magyar idő szerint, mivel mi öt órával előrébb járunk, már kedd hajnalban - a 62 kilósok súlycsoportjában. A Tamási Koppány SE versenyzőjének eleve nehéz dolga lesz, mivel kategóriájában 14-en indulnak, ráadásul a nagy mezőnyben Európán kívül Dél-Amerikát és Ausztráliát is igen komoly, a sportági tudományban előrébb tartó vetélytársak képviselik. Bizakodni tehát a leginkább abban lehet, hogy az összetettben 212 kilóval idén megint korosztályos magyar bajnok Orsós, aki nyert már idehaza felnőttbajnokságot is, illetve az elmúlt hónapban 216 kilogrammos egyéni csúccsal rukkolt elő, Buenos Airesben többeket megelőz kategóriájában.

Nagyobb az elvárás Árva Cintiával, a Kecskeméti TE kedd este színre lépő talentumával szemben, aki december utolsó napján lesz 16 esztendős, de már jelentős sportolói múlt áll mögötte. Sokszoros korosztályos bajnok, s a nemzetközi porondon is jeleskedett már: a tavalyelőtti utánpótlás Eb-n ötödik, tavaly nyolcadik, idén hatodik lett, évről évre egyre jobb eredménnyel. A júliusi milánói kontinensviadalon például az U17-ben 156 kilogrammig jutott. Ettől – egyetlen kilóval - elmaradt ugyan a szeptember végi országos juniorbajnokságon Oroszlányban, ám az 53 kilogrammos kategóriában címvédőként fellépve szakításban 70 kilóval, országos ifjúsági csúccsal végzett az élen. Saját eddigi legjobbját javította tovább a fogásnemben egy kilóval, mi több: teljesítményével eggyel feljebb, a junioroknál beállította az Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy Nikoletta 16 éve élő korosztályos magyar rekordját. Érthetően villanyozódott fel és vált az ifi olimpiai kilátásokat illetően is bizakodóvá mestere, Bálint Csaba.

Derűlátóan nyilatkozott Dobos Imre, a hazai sportági szövetség elnöke is. Ő mindenek előtt azt emelte ki, hogy a két fiatal indulásával nagyszerű hagyomány folytatódik Buenos Airesben. A magyar súlyemelés tudniillik eddig valamennyi nyári olimpián és ifjúsági olimpián jelen volt, s a sorozat ezúttal sem szakad meg. Emellett nyomon követte Árváék szakmai munkáját, s úgy látja, hogy mindketten rendkívül jól felkészültek az argentínai versenyre.

„Én egyéni csúcsot várok tőlük” – szögezte le az elnök.

További korosztályos híreink SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS