Súlyemelés: Gyürüs Barbara 10., Holló Szilárd 11. a junior vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.14. 13:25
Címkék
A háromfős magyar csapat két ólomsúlyú tagja közül Gyürüs Barbara 10., Holló Szilárd a 11. pozícióban zárt a juniorkorú súlyemelők üzbegisztáni világbajnokságán.

Jancsó Kornél jelenti Taskentből – utanpotlassport.hu A szombathelyi Haladás VSE augusztusban húszéves versenyzője, Gyürüs Barbara nem akart, de nem is tudott jósolni arra nézvést, hogy mire lehet képes a húsz éven aluli súlyemelők világbajnokságának befejező napján, a hölgyek plusz 90 kilogrammos kategóriájában.Jancsó Kornél jelenti Taskentből – utanpotlassport.hu A szombathelyi Haladás VSE augusztusban húszéves versenyzője, Gyürüs Barbara nem akart, de nem is tudott jósolni arra nézvést, hogy mire lehet képes a húsz éven aluli súlyemelők világbajnokságának befejező napján, a hölgyek plusz 90 kilogrammos kategóriájában.

Gyürüs Barbara
Gyürüs Barbara

Gyürüs Barbara

„Volt már, hogy az előérzetem azt súgta, ma nagyon jó leszek, aztán az ellenkezője következett be, de az is előfordult, hogy rosszat gondoltam, viszont nagyon jó kerekedett ki belőle… Most éppenséggel jót várok magamtól” – adott „kapaszkodót” szombati fellépése előtt várható teljesítményéhez Barbara, aki – a roppant erős mezőny ismeretében - leginkább 196 kilós összetett egyéni csúcsát célozhatta meg elérendőnek a taskenti vb-n. Olimpiai ezüstérmes mestere, Márkus Ezsébet az újságírói érdeklődésre, hogy mire lehet képes tanítványa, lakonikusan csupán annyit mondott: „meglátjuk”…

Az egyéni rekord elérésére vonatkozó házi feladat teljesíthetősége Gyürüs második gyakorlatánál kérdőjeleződött meg, miután a 80 kilót simán kiszakította, a folytatásban viszont rontott 84 kilón. Visszatértek azonban a remények az első fogásnem zárásakor, tudniillik az ismétlés 84 kilogrammon már sikerült.

Lökésben az első két fogás rendben volt, sem a 100, sem a 105 kiló nem okozott főfájást, a 107 viszont túl nehéznek bizonyult, az utolsó gyakorlatra Gyürüs harcossága is elszállt. Így összetettben 189 kilogrammnál állt meg a szombathelyi Haladás VSE emelője, aki nem világversenyes újoncként érkezett Taskentbe. Csak a junior-világbajnokságokat tekintve: már 2014-ben indult, s végzett akkor 11.-ként, 2016-ban és tavaly pedig egyformán tizedik lett a húszon inneniek társaságában.

Az idei világbajnokságon – utolsó junior-vébéjén – nem rontott, nem is javított pozícióján: egyéni legjobbjától hét kilóval elmaradva megint tizedik lett a „pluszosok” mezőnyében.

Holló Szilárd, a kazincbarcikaiak 18 esztendős ólomsúlyú reménysége ugyanakkor új egyéni csúcsokkal teljesítette küldetését.

A nevezési lista tanúsága szerint tizenegyen is jobb eredménnyel a hátuk mögött vágtak neki a plusz 105 kilogrammos férfikategória szereplői közül. Az előjelek magyar szempontból nem kedveztek, mivel ifjú emelőnk gyomorbántalmakkal bajlódott színre lépése előtt.

„Hajnali négy óta fenn vagyok, de így is marad a feladat: háromszázharminc kilót akarok teljesíteni” – szögezte le kellő határozottsággal Szilárd, s a változatlan céllal egyetértett mestere, Pátrovics Géza is, aki szelíden korholva tanítványát annyit azért megjegyzett: lehet, hogy a vacsora az ildomosnál bőségesebbre sikeredett...

Az első szakításgyakorlat mindenesetre elvetélt kísérletnek bizonyult: már-már megvolt, aztán előretáncolt a súlyzó, szó szerint „tarthatatlanná” vált a helyzet. Nem úgy a második fogásnál: ekkor már a helyére röpült a 140 kiló, és megtartotta a feje fölött a hatalmas terhet a harmadik próbálkozásnál is, amikor 145 kilogramm került a rúdra.

Lökésben a 175-ös kezdőfogás stílusgyakorlatnak is beillett, majd a Kazincbarcikai VSE talentuma elbánt a 180 kilóval, mi több: a korábban még soha nem teljesített 185-tel is, így összetettben 330 kilogrammos egyéni rekorddal rukkolt elő.

Eddigi csúcsa 325 kg volt a 2015-ös U15-ös Eb ezüstérmesének, aki 2017-ben a 17 éven aluliak kontinensviadalán hatodik, az az évi ifjúsági világbajnokságon pedig nyolcadik lett. Most a juniorok között mutatta meg magát, s túl két térdműtéten, eddigi legjobbját felülmúlva jelezte: lehet, sőt kell vele számolni a jövőben is.

„Madarat lehetne velem fogatni!– nyilatkozott már felszabadultan az ifjú óriás a megszerzett 11. hely után. - Egy órával a verseny előtt még azt hittem, hogy meghalok, olyan rosszul voltam, aztán elszúrtam az első szakítást, a folytatásban viszont minden összejött. A száznyolcvanötöt még edzésen se löktem ki eddig. Pedig az érettségi miatt az elmúlt két hónapban kevesebbet tudtam készülni, erre fel itt van azúj egyéni csúcs lökésben és összetettben is… Csoda, hogy nagyon boldog vagyok?”

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik