utanpotlassport.hu 2018.09.23 08:53 Frissítve: 2018.09.23 08:56

Sportmászás: bemutatkozó sportág az ifjúsági olimpián, s Tokióban is

Hányszor hallottuk a szüleinktől egy-egy csínytevés után, vagy mondtuk viccelődve a barátainknak: „falra tudnék mászni tőled”. Mindez egy ideje már nem üres fenyegetés, igaz, a kiváltó ok egészen más…

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Két év múlva Tokióban bemutatkozó sportágként lesz az olimpiai program része a falmászás, avagy hivatalos nevén: sportmászás. Az ötkarikás játékokon mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder (azaz a biztosítás nélküli, kis magasságú, vízszintes) mászás helyet kap, igaz, nem külön-külön értékelik az egyes szakágban elért eredményeket, hanem összesítésben. Negyven induló mutathatja meg tudását Japánban, 20-20 férfi és nő. A negyvenből 36 kvótát lehet megszerezni a selejtezőkön, kettő a házigazdáé, kettő pedig szabadkártyás hely lesz.

Az olimpiai programban is megkapaszkodnának Forrás: GI Falmászó Klub

Az olimpiai programban is megkapaszkodnának  •  Forrás: GI Falmászó Klub

Bár a felnőttek először 2020-ban, az utánpótláskorú versenyzők már most, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián bemutatkozhatnak. Magyar induló egyelőre nincs, de Tokióban már lehet – árulta el megkeresésünkre Légrádi-Pallós Zoltán, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség versenymászószakágának vezetője.

„Nagyon fiatal, új sportról van szó, s ez nemcsak ránk nézve igaz, hanem világviszonylatban is. Az alapok ugyan több száz évesek és a sportág az alpinista hagyományokra épül, maga a sportmászás jelen formájában jó, ha húsz éve létezik, Magyarországon igazán komolyan, szervezett körülmények között a kétezres évek közepétől. Ezzel együtt megvannak már a saját reménységeink. Strommer Soma a juniorok között világranglista-tizenegyedik, Vályi Gergő pedig az ifik B-korosztályában a tizenhatodik. Némi plusz tapasztalattal mind a ketten versenyben lehetnek a tokiói, de legkésőbb a párizsi kvalifikációért” – jelentette ki a szakvezető.

Hazánkban egyelőre erősen Budapest központú a sportág.

„A nagyvárosokban is egyre több terem nyílik, most például Pécsett avatunk pályát, nemrégiben pedig Győrött, Szegeden és Miskolcon is otthonra lelhettek a sportolók.”

A szövetség adatai szerint az elmúlt tíz évben majdnem 50 ezer ember próbálta ki magát falmászóként, közülük 1200-an igazolt sportolók, s 300-400-an rendszeresen versenyeznek is. A sportág korfája érdekesen alakul.

„Vannak harminc-negyven év feletti versenyzőink is, de a nagy többség utánpótláskorú. Mi 19 esztendőnél húztuk meg a felnőtté válás határát, s a versenyzőink nagyjából nyolcvan százaléka 20  évesnél fiatalabb.”

A szakvezető szerint ez abból is fakad, hogy, mondhatni, juniorkorban járó sportról van szó, így akik gyerekfejjel elkezdték, még éppen csak átlépték a tinédzserkort. A sportág másik érdekessége a nemek aránya, bár ez sokakat meglephet: a versenyzők több mint kétharmada ugyanis lány.

„Néha viccelődünk is azzal, hogy a fiatal fiúknak talán ezzel az adattal kellene reklámoznunk a sportágat… Ami viszont komoly: nagyon családias a közeg, és akik rendszeresen eljárnak a versenyeinkre, már-már baráti viszonyt ápolnak egymással. Vagyis a falmászás emberileg is egészen különleges élményt nyújt.”

A tréner úgy látja, sok a tévhit a sportággal kapcsolatban.

„Egyáltalán nem igényel komoly fizikai felkészülést, egy-egy átlagos állapotban lévő tinédzser vagy felnőtt simán ki tudja próbálni magát benne – kizárólag elszántságra van szükség. Néhány hét alatt el lehet sajátítani azokat az alapvető technikákat, amelyekkel az ember képes élvezetesen mászni, utána pedig pár hónapon belül az izomzat is elkezd alkalmazkodni az újfajta terheléshez” – magyarázza a versenymászók vezetője, aki szerint bár sokan extrémsportként gondolnak a mászásra, valójában teljesen biztonságos. És akár egy futballmeccsen is nagyobb a sérülés veszélye, mint a falmászó termekben.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.

2019.07.03 19:47:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Óriásit úszott az FTC 16 éves versenyzője, Mihályvári-Farkas Viktória a kazanyi junior Európa-bajnokság nyitónapján: 400 m vegyesen egyéni csúccsal lett ezüstérmes, utána pedig 800 m gyorson negyedikként ért be; a 4x100 méteres leány gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.

2019.06.21 16:02:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb játékost ad a hazai felnőttélvonalba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. A 19 éves irányító-átlövő Bálint Bence került az elmúlt szezonban bronzérmes Grundfos Tatabánya együtteséhez, ám súlyos sérülése miatt debütálása várhatóan csúszik.