HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.23 08:53 Frissítve: 2018.09.23 08:56

Sportmászás: bemutatkozó sportág az ifjúsági olimpián, s Tokióban is

Hányszor hallottuk a szüleinktől egy-egy csínytevés után, vagy mondtuk viccelődve a barátainknak: „falra tudnék mászni tőled”. Mindez egy ideje már nem üres fenyegetés, igaz, a kiváltó ok egészen más…

HIRDETÉS

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Két év múlva Tokióban bemutatkozó sportágként lesz az olimpiai program része a falmászás, avagy hivatalos nevén: sportmászás. Az ötkarikás játékokon mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder (azaz a biztosítás nélküli, kis magasságú, vízszintes) mászás helyet kap, igaz, nem külön-külön értékelik az egyes szakágban elért eredményeket, hanem összesítésben. Negyven induló mutathatja meg tudását Japánban, 20-20 férfi és nő. A negyvenből 36 kvótát lehet megszerezni a selejtezőkön, kettő a házigazdáé, kettő pedig szabadkártyás hely lesz.

Az olimpiai programban is megkapaszkodnának Forrás: GI Falmászó Klub

Az olimpiai programban is megkapaszkodnának  •  Forrás: GI Falmászó Klub

Bár a felnőttek először 2020-ban, az utánpótláskorú versenyzők már most, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián bemutatkozhatnak. Magyar induló egyelőre nincs, de Tokióban már lehet – árulta el megkeresésünkre Légrádi-Pallós Zoltán, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség versenymászószakágának vezetője.

„Nagyon fiatal, új sportról van szó, s ez nemcsak ránk nézve igaz, hanem világviszonylatban is. Az alapok ugyan több száz évesek és a sportág az alpinista hagyományokra épül, maga a sportmászás jelen formájában jó, ha húsz éve létezik, Magyarországon igazán komolyan, szervezett körülmények között a kétezres évek közepétől. Ezzel együtt megvannak már a saját reménységeink. Strommer Soma a juniorok között világranglista-tizenegyedik, Vályi Gergő pedig az ifik B-korosztályában a tizenhatodik. Némi plusz tapasztalattal mind a ketten versenyben lehetnek a tokiói, de legkésőbb a párizsi kvalifikációért” – jelentette ki a szakvezető.

Hazánkban egyelőre erősen Budapest központú a sportág.

„A nagyvárosokban is egyre több terem nyílik, most például Pécsett avatunk pályát, nemrégiben pedig Győrött, Szegeden és Miskolcon is otthonra lelhettek a sportolók.”

A szövetség adatai szerint az elmúlt tíz évben majdnem 50 ezer ember próbálta ki magát falmászóként, közülük 1200-an igazolt sportolók, s 300-400-an rendszeresen versenyeznek is. A sportág korfája érdekesen alakul.

„Vannak harminc-negyven év feletti versenyzőink is, de a nagy többség utánpótláskorú. Mi 19 esztendőnél húztuk meg a felnőtté válás határát, s a versenyzőink nagyjából nyolcvan százaléka 20  évesnél fiatalabb.”

A szakvezető szerint ez abból is fakad, hogy, mondhatni, juniorkorban járó sportról van szó, így akik gyerekfejjel elkezdték, még éppen csak átlépték a tinédzserkort. A sportág másik érdekessége a nemek aránya, bár ez sokakat meglephet: a versenyzők több mint kétharmada ugyanis lány.

„Néha viccelődünk is azzal, hogy a fiatal fiúknak talán ezzel az adattal kellene reklámoznunk a sportágat… Ami viszont komoly: nagyon családias a közeg, és akik rendszeresen eljárnak a versenyeinkre, már-már baráti viszonyt ápolnak egymással. Vagyis a falmászás emberileg is egészen különleges élményt nyújt.”

A tréner úgy látja, sok a tévhit a sportággal kapcsolatban.

„Egyáltalán nem igényel komoly fizikai felkészülést, egy-egy átlagos állapotban lévő tinédzser vagy felnőtt simán ki tudja próbálni magát benne – kizárólag elszántságra van szükség. Néhány hét alatt el lehet sajátítani azokat az alapvető technikákat, amelyekkel az ember képes élvezetesen mászni, utána pedig pár hónapon belül az izomzat is elkezd alkalmazkodni az újfajta terheléshez” – magyarázza a versenymászók vezetője, aki szerint bár sokan extrémsportként gondolnak a mászásra, valójában teljesen biztonságos. És akár egy futballmeccsen is nagyobb a sérülés veszélye, mint a falmászó termekben.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.16 19:47:10

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.13 09:17:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pénteken kezdődött meg a kajak-kenuzók versenye a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Rögtön az első napon a kajakos Rendessy Eszter megnyerte a játékokat, ezzel együtt megszerezte a magyar csapat kilencedik aranyérmét. A kenus Pállai Balázs a negyedik helyen zárta a versenyt.

2018.10.11 08:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az ötödik aranyérem is megszületett az uszodában a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője, Késely Ajna a nyolcszáz méter után 200 m gyorson is remek hajrával győzött, eközben a fiú 4x100 méteres vegyes váltó a negyedik helyen zárt.

2018.10.09 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megsemmisítő vereséggel zárta a már biztos elitkörös U19-es leány labdarúgó-válogatottunk a hazai Európa-bajnoki selejtezőtornát: Turtóczki Sándor szövetségi edző tanítványai a csoportelsőségről döntő keddi összecsapáson 7−0-ra kaptak ki Finnország legjobbjaitól Üllőn.

2018.10.06 15:07:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Baráth Péter góljával 1−0-ra győzte le a szerbeket U17-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezőtorna zárónapján, így veretlenül, illetve kapott gól nélkül zárt az Európa-bajnoki selejtezőcsoport élén. Preisinger Sándor együttese remek teljesítményt nyújtott az egész minitornán, és várhatja a tavaszi elitkör sorsolását.

HIRDETÉS
HIRDETÉS