Sakk: „sikeresen” indult az online juniorbajnokság

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.08. 09:03
Címkék
Izgalmas és színvonalas mérkőzéseket hozott a Hello Sakk elnevezésű online juniorbajnokság első fordulója, amelynek felvezetőjében a szakemberek alaposan kielemezték az elmúlt 20 év korosztályos sikereit.

Az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány ellenére is nagy intenzitással zajlik a hazai sakkélet. Persze, ebben közreműködik, hogy a sportág jellegéből kifolyólag az online térbe visszahúzódva is össze tudják mérni tudásukat a játékosok, akik azért javarészt úgy vélik, az élő partikat semmi nem pótolhatja igazán. Ettől függetlenül izgalmas és színvonalas mérkőzésekben nincs hiány. Az U18-as válogatott a múlt héten a szerb korosztályos nemzeti csapattal csapott össze, és értékes tapasztalatokat gyűjtve kapott ki 10–6-ra, a legfiatalabb magyar nagymester, a 17 éves Kozák Ádám pedig a férfi sakkvilágbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsennel keveredett egy táblára nemrégiben – csak úgy edzésképpen.Az U18-as válogatott a múlt héten a szerb korosztályos nemzeti csapattal csapott össze, és értékes tapasztalatokat gyűjtve kapott ki 10–6-ra, a legfiatalabb magyar nagymester, a 17 éves Kozák Ádám pedig a férfi sakkvilágbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsennel keveredett egy táblára nemrégiben – csak úgy edzésképpen.

Az online térben is nagy intenzitással folynak a mérkőzések Forrás: chesslessonsfree
Az online térben is nagy intenzitással folynak a mérkőzések Forrás: chesslessonsfree

Az online térben is nagy intenzitással folynak a mérkőzések  •  Forrás: chesslessonsfree

A szövetség is igyekszik formában tartani a fiatalokat. Az új helyzet megoldására online bizottságot állított fel, elindította a leginkább az ifjúság körében népszerű Maradj otthon! elnevezésű online villámbajnokságot, és a női szövetségi kapitány, Papp Gábor ötlete nyomán létrehozta az első hazai online sakkcsatornát, Hello Sakk!-ra keresztelve.

„A csatorna célja, hogy magas színvonalú oktatóanyagokat mutasson be, továbbá nagyobb rendezvényeket, magyar érdekeltségű világversenyeket közvetítsen élőben, de akár a korosztályos országos bajnokságok döntőjét is figyelemmel követhetik az érdeklődők. Rendszeresen működő szakmai felület lesz, amelyen fel lehet pezsdíteni a sakkéletet, és tarthatjuk a kapcsolatot egymással, ugyanis lehetőség van az interaktivitásra is.” – tájékoztatta az újításról honlapunkat Molnár Béla, az ifjúsági bizottság elnöke.

A felületen pedig az indulása óta megy is a közvetítés, a „szakmázás”. Kedd este elkezdődött a legjobb junioroknak kiírt Hello Sakk-kupa is. A bajnokságra az átlag Élő-pontszámok alapján 24 fiatal hazai sakkozót hívtak meg. A 16 fiú- és 8 leányjátékos a kiemelések után, egyenes kieséses rendszerben dönt a bajnoki címről, a továbbjutás két 10 perces plusz 5 másodperces bónuszú rapidmérkőzés eredményén múlik.

A mezőny Forrás: Hello Sakk
A mezőny Forrás: Hello Sakk

A mezőny  •  Forrás: Hello Sakk

Az első fordulónak a felén jár túl a bajnokság: négy lányt négy nagyobb értékszámmal bíró fiúval sorsoltak össze, és már rögtön meglepetés is született. Gömböcz Zsófia 1.5–0.5-ös győzelemmel búcsúztatta Füle Simont.

A partikat Papp Gábor és Molnár Béla élőben közvetítette, a nyitó forduló felvezetőjében pedig a sakkmezo.hu statisztikáinak segítségével alaposan kielemezték a magyar ifjúsági sakk helyzetét a világban. Először is hazánk utánpótlás-világeseményeken való szereplését az elmúlt húsz évben. 2000-től napjainkig a korosztályos világbajnokságon 4 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtöttek a magyar játékosok, emellett 28 alkalommal végeztek a legjobb 10-ben. A kontinensviadalokon 6 aranyat, 2 ezüstöt, 2 bronzot és 47 top10-es helyezést summázhatunk. Leginkább az évezred eleji brillírozásnak köszönhető az eredményesség.

Az első forduló eredményei Forrás Hello Sakk
Az első forduló eredményei Forrás Hello Sakk

Az első forduló eredményei Forrás Hello Sakk

A sikerek szempontjából egyedülálló 2001-es esztendőben Fodor Tamás (U10), Erdős Viktor (U14) és Ács Péter (U20) is világbajnoki címet ünnepelhetett, egy évvel később Berkes Ferenc (U18) is csatlakozott hozzájuk. Azóta nincs arany, a legutóbbi két érmet Gaál Zsóka szállította 2015-ből (U8) és 2017-ből (U10), ezüstöket. Sőt, a magasabb korosztályokban Rapport Richárd 2012-es vb-ezüstje (U20) után már nem nagyon került dobogó közelébe magyar fiatal a rangos nemzetközi megméretéseken. Az Európa-bajnokságot 2016-ban Gaál Zsóka U10-ben, egy év múlva Giang Tran Nam U8-ban nyerte meg.

„Hazai Laci bácsit tudnám idézni – jegyezte meg Molnár Béla a húsz évvel ezelőtti sikerek kapcsán. – Ő azt mondta, ilyen nem volt soha, és valószínűleg nem is lesz. A 2001-es évben olyan sok korcsoportban sikerült világbajnoki címet szereznünk, hogy az oroszokat is megelőztük. Valóban kiugró időszaka volt a magyar ifjúsági sakknak. Én a rendszerváltással történő változások mellett abban látom ennek a hátterét, hogy még megvoltak a magas színvonalon működő egyesületeink és hatalmas létszámokkal utaztunk a világeseményekre.”

A szakemberek többek között azt is kivesézték, mennyire reális Magyarország 15. helye az elmúlt 20 év top10-es eredményei alapján kialakított világranglistán, és természetesen a jelenről, valamint a várakozásokról is szó esett. Az érdekes beszélgetés és a Hello Sakk-kupa első fordulójának mérkőzései az alábbi videóban tekinthetők meg.

További korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik