Sakk: ezüstérem az U12-es csapat Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 12:33
Címkék
Idén először rendezték meg az U12-esek és az U18-asok mezőnyében a sakkcsapat Európa-bajnokságot a németországi Bad Blankenburgban. A kontinensviadalon tizenöt nemzet negyvennégy alakulata mérette meg magát. A fiatalabbak mezőnyében az utóbbi időben fényes sikereket halmozó, a sportág egyik legnagyobb hazai ígéretének számító Gaál Zsóka a vele egyidős Márkus Molli Aminával vágott neki a versenynek, s a kettős végül ezüstéremmel zárt.

Sz. M.utanpotlassport.hu Július 11. és 19. között rendezték meg a németországi Bad Blankenburgban az U12-es és az U18-as korosztály sakkcsapat Európa-bajnokságát. Az idén először lebonyolított versenyen tizenöt nemzet negyvennégy együttese indult.Sz. M.utanpotlassport.hu Július 11. és 19. között rendezték meg a németországi Bad Blankenburgban az U12-es és az U18-as korosztály sakkcsapat Európa-bajnokságát. Az idén először lebonyolított versenyen tizenöt nemzet negyvennégy együttese indult.

Gaál Zsóka és Márkus Molli Amina párosa ezüstérmet szerzett az utánpótlás sakkcsapat Európa-bajnokság U12-es mezőnyében Fotó: Gaál család
Gaál Zsóka és Márkus Molli Amina párosa ezüstérmet szerzett az utánpótlás sakkcsapat Európa-bajnokság U12-es mezőnyében Fotó: Gaál család

Gaál Zsóka és Márkus Molli Amina párosa ezüstérmet szerzett az utánpótlás sakkcsapat Európa-bajnokság U12-es mezőnyében  •  Fotó: Gaál család

A magyar küldöttség a legnagyobb sikert az U12-esek mezőnyében aratta, az ajkai Gaál Zsóka és a hódmezővásárhelyi Márkus Molli Amina révén. A két 11 éves lány szülei elmondták: köszönet jár a Magyar Sakkszövetségnek, hogy lehetőséget biztosított a szereplésre. Az ifjú hölgyek ezt ezüstéremmel hálálták meg, csak a házigazda német csapat bizonyult jobbnak náluk. A tízfordulós megméretésen Zsóka nyolc ponttal, veretlenül (6 győzelem, 4 döntetlen) tábladíjas lett. Molli is elképesztő teljesítményt nyújtott: öt és fél pontot szerzett.

A sikerről a kislányok szülei, Gaál Sándor és Harmos Heni nyilatkoztak.

„Ismét egyhasznos versenyen vagyunk túl, amelyről Zsóka tapasztalatokkal gazdagodva tér haza ‒ számolt be a büszke édesapa. ‒ Ugyanakkor nagy terhet jelentett számára, hogy minden partiban a győzelem volt az elvárás az élőpontok alapján. Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus segítette Zsóka mentális felkészülését, amire szükség is volt, mivel a lányoknak háromszor kellett dupla fordulót játszaniuk. Volt olyan, hogy a partik reggel nyolc órától este hét óráig húzódtak el.”

Molli édesanyja is beszélt a versenyről.

„Mollinak nem volt könnyű dolga. Nagyon meg akart felelni, Zsóka mellett a tisztes helytállás volt a célja, szeretett volna méltó társa lenni. Arról nem is beszélve, hogy ezekkel a feladatokkal egyedül kellett megbirkóznia, hiszen nem tudtunk vele utazni. Mivel ebben a korosztályban még elsőéves, ezért nagy elvárások nem voltak támasztva, de titkon reméltük, hogy dobogós helyezést ér el. A legfontosabb, hogy higgyen magában. Mi ezt tesszük, és mindenben támogatjuk, ugyanis már többször elmondta, hogy imádja ezt a sportágat, és a jövőben többet szeretne versenyekre járni.”

További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik