Nyílt vízi utánpótlás Eb: a 15 éves Szimcsák Mira aranyat nyert Máltán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 20:48
Címkék
A kaotikus szervezés ellenére a magyar úszódelegáció Szimcsák Mira révén megszerezte első aranyérmét Máltán, a korosztályos nyílt vízi Európa-bajnokságon. A rosszul kijelölt pályák miatt több esélyes is tévesztett a célegyenesben, délutánra pedig az erősődő hullámok is megnehezítették a versenyzők dolgát. A leányok 7,5 kilométeres távján hetes holtverseny miatt kellett órákon át elemezni a befutó videóját. Gellért Gábor szakágvezető azért tartja szomorúnak a rendezés hiányosságait, mert a fiatalok egy éve készültek erre a fontos eseményre

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNem mindennapi izgalmak részesei lehettek a magyar junior úszók Máltán, a nyílt vízi Európa-bajnokság első napján. Pályatévesztés, rendezői fejetlenség, erős hullámok és váratlan eredmények borzolták versenyzők és szakvezetők idegeit a már eleve sikertelen nulladik napot követően. A viadal előestéjén ugyanis nemcsak a technikai értekezlet maradt el, ahol a biztonsági tervet és a pályarajzot szokták hivatalosan ismertetni, de a kitűzetlen pályát elözönlő medúzák miatt gyakorlatilag a megszokott gyakorlás is lehetetlenné vált.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNem mindennapi izgalmak részesei lehettek a magyar junior úszók Máltán, a nyílt vízi Európa-bajnokság első napján. Pályatévesztés, rendezői fejetlenség, erős hullámok és váratlan eredmények borzolták versenyzők és szakvezetők idegeit a már eleve sikertelen nulladik napot követően. A viadal előestéjén ugyanis nemcsak a technikai értekezlet maradt el, ahol a biztonsági tervet és a pályarajzot szokták hivatalosan ismertetni, de a kitűzetlen pályát elözönlő medúzák miatt gyakorlatilag a megszokott gyakorlás is lehetetlenné vált.

Szimcsák Mira (középen) rendkívül okosan és határozottan veresnyezve nyerte meg az aranyérmet
Szimcsák Mira (középen) rendkívül okosan és határozottan veresnyezve nyerte meg az aranyérmet

Szimcsák Mira (középen) rendkívül okosan és határozottan versenyezve nyerte meg az aranyérmet

„Sajnos a rendezés kritikán aluli, ami azért különösen szomorú, mert ezek a gyerekek egy éve készülnek a kontinensviadalra, s az ő munkájuk, álmuk foszlik most szét a felnőttek felelőtlensége és nemtörődömsége miatt – nyilatkozta honlapunknak nem kis csalódottsággal a hangjában Gellért Gábor szakvezető az első napi versenyek után. – Ilyen körülmények között szerintem teljesen felesleges arról beszélnünk, hogy tavaly az Európa-bajnokság első napját követően hányadik érmünknél tartottunk. Ellenben gratulálok Szimcsák Mirának, hogy nagyszerű helyzetfelismerésének köszönhetően, megszerezte a mai egyetlen medálunkat. A legfényesebbet! A többiek sajnos belefutottak a szerencsétlen körülményekbe, s nem tudtak a dobogóra lépni.”

Pedig maga a viadal egészen ígéretesen kezdődött pénteken reggel. A legfiatalabb fiúk ugrottak először vízbe 5 kilométeres távjuk teljesítésére. Betlehem Dávid toronymagasan vezette a versenyt, amikor a célegyenesbe fordult egy hatos boly élén. A szokásos bóják és kötelek hiánya miatt azonban az élen küzdő legjobbak eltévesztették a pályát és rossz irányba indultak. A mögöttük körülbelül harminc méter lemaradással érkező francia fiú viszont észrevette a hibát, és a nevető hetedik végül elsőként csapott a célba.Sárkány Zalánvégül a hatodik,Betlehem Dávidpedig a hetedik helyre úszta magát vissza hatalmas küzdelemben.

Kisvártatva jöttek a leányok, akik már kicsit jobban fel voltak készülve a célegyenes nehézségeire. Az egyik legnagyobb esélyes, Gál Kincső vezette is a mezőnyt az utolsó méterekig, ahol a verseny hevében ő is eltévesztette az irányt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Szimcsák Mira eszén senki sem tudott túljárni, s megtartva a helyes irányt, megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.Mihályvári FarkasViktória az ötödik, Gál Kincső pedig a hatodik helyen ért célba.

„Mira remek helyzetfelismerésének köszönhetően találta meg a helyes utat, s nyerte meg a versenyt – ecsetelte az 5 kilométeres leányverseny izgalmait Gellért Gábor. – Örülök, hogy a verseny hevében is ilyen higgadt tudott maradni. Egyébként a táv egész hosszán erőteljesen úszott, a szakág egyik új tehetségét köszönthetjük a személyében. A szívem ugyanakkor nagyon fáj Kincsőért, aki a célegyenesig hihetetlen magabiztossággal tört a győzelem felé.”

Délután kerültek sorra az idősebbek, a fiúk 7,5 kilométeres versenyében képességei alapján bármelyik magyar úszó befuthatott volna a dobogóra. 42 indulójával ez volt a legnépesebb mezőny, így hatalmas csata bontakozott ki a felerősödő hullámok között. A fiatalok a test-test elleni küzdelemtől sem ijedtek meg. Gallyasy Szilárd ennek dacára, több mint hat kilométeren át a második helyen harcolt a dobogóért, ám az utolsó 750 méteren teljesen elfogyott az ereje, s nem tudta a csoporttól ellépő franciát követni. Olyannyira nem, hogy végül a 16. helyen ért csak célba.Tizedik helyével Tabi Zoltán lett a legjobb, míg a 13.-ként fedetlen fővel célba érő Fábián Milán csak az úszásban őt akadályozó hosszú hajára hivatkozhatott. Persze nem magától szabadult meg úszósapkájától, az ellenfelek tépték le róla.

A leányok 7,5 kilométeres versenye gyakorlatilag tovább bonyolította az amúgy sem ideális helyzetet. Legalább heten zúdultak egyszerre a célba, így sokáig még azt sem lehetett eldönteni, ki is lett a táv Európa-bajnoka. A bírók órákon át voltak kénytelenek a befutó videóját újrapörgetni, amely a magyar eredményeket nem érintette, hiszen a lányok közül senki sem végzett az első tízben.

Szombaton a legidősebbek 10 kilométeres viadalával folytatódik az Európa-bajnokság. S bár nagy hullámokat jósolnak, a szervezők talán kicsit magukra találnak, s kiegyensúlyozottabb versenyben mérhetik majd össze tudásukat a tizennyolc-tizenkilenc évesek.

Egyéb korosztályos hírekNYÍLT VÍZI ÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon

NYÍLT VÍZI ÚSZÓ JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÁLTA
U15 – 5 km
Fiúk:1. Leo Ouabdesselam (francia)…, 6. Sárkány Zalán (Kőbánya SC), 7. Betlehem Dávid (Europtec Zalaegerszeg)
Leányok:1. Szimcsák Mira (Jövő SC)…, 5. Mihályvári Farkas Viktória (FTC), 6. Gál Kincső (Debreceni SCSI),
U17 – 7,5 km
Fiúk:1. Jean-Baptiste Clusman (francia)…, 10.Tabi Zoltán (Kőbánya SC)..., 13. Fábián Milán (Szegedi Úszó Egylet)..., 16. Gallyasy Szilárd (Budafóka SE)
Leányok:1. Veronika Nikulina (orosz)..., 12. Balogh Vivien (Pécsi Nonprofit Sport Kft.)..., 25. Borsi Anett (Kőbánya SC)..., 30. Fehérvári Réka (FTC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik