NB I, 13. forduló: csak két fiatal futballista fért a kezdőcsapatokba

Vágólapra másolva!
2019.11.26. 09:11
Címkék
A labdarúgó NB I 13. fordulójában nyolc csapatban, nyolc játékos 262 percet töltött a pályán a fiatalszabály által is támogatott, 21 év alatti futballisták közül.

A labdarúgó NB I 13. fordulójában csak két játékos kezdett az 1999. január 1. után született játékosok közül, a ZTE-ben továbbra is alapembernek számító jobbhátvéd, Bolla Bendegúz (20 éves) és a DVSC-ben szintén jobbhátvédként szerepelt, 19 éves Kusnyír Erik (mindketten végig is játszották a Ferencváros, illetve a Kisvárda elleni mérkőzést, attól függetlenül, hogy csapatuk 3–2-re, illetve 1–0-ra kikapott.) Ezek után nem csoda, ha Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője arra panaszkodik – ahogy múlt héten, az osztrákok elleni vereséget követően is elmondta –, hogy nincsenek játékban az NB I-ből kiválasztott kerettagjai.Bolla Bendegúz (20 éves) és a DVSC-ben szintén jobbhátvédként szerepelt, 19 éves Kusnyír Erik (mindketten végig is játszották a Ferencváros, illetve a Kisvárda elleni mérkőzést, attól függetlenül, hogy csapatuk 3–2-re, illetve 1–0-ra kikapott.) Ezek után nem csoda, ha Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője arra panaszkodik – ahogy múlt héten, az osztrákok elleni vereséget követően is elmondta –, hogy nincsenek játékban az NB I-ből kiválasztott kerettagjai.

A kettőből az egyik – a zalaegerszegi Bolla Bendegúz volt az egyik 21 éven aluli fiatal, aki kezdőként lépet pályára az NB I legutóbbi fordulójában Fotó: ztefc.hu
A kettőből az egyik – a zalaegerszegi Bolla Bendegúz volt az egyik 21 éven aluli fiatal, aki kezdőként lépet pályára az NB I legutóbbi fordulójában Fotó: ztefc.hu

A kettőből az egyik – a zalaegerszegi Bolla Bendegúz volt az egyik 21 éven aluli fiatal, aki kezdőként lépet pályára az NB I legutóbbi fordulójában  •  Fotó: ztefc.hu

Az eddig legtöbb meccsen pályára lépők közül ezúttal például nem játszott a Puskás Akadémiában a szélső Kiss Tamás, aki múlt vasárnap töltötte be a 19. életévét. Az első 11 forduló alatt tíz találkozón szerepelt, egy kivétellel mindig csereként, viszont a legutóbbi két találkozón nem állt be. Így nem lehetett részese a Mol Fehérvár elleni, idegenbeli, 3 –1-es sikernek sem. Játszott viszont Radics Márton (17), aki az első négy bajnokin mindig kezdő volt, utána viszont hét mérkőzésen nem szerepelt az NB I-ben, a legutóbbi két fordulóban viszont kilenc, illetve 14 percre állhatott be.

A Honvédban Banó-Szabó Bence (20) két idénnyel ezelőtt, 18 évesen 26 meccsen játszott az élvonalban, többnyire kezdőként, akkor a fiatalszabálynak köszönhetően a mostaninál jóval nagyobb összeget kapott a klubja a szerepeltetéséért. A következő évadban, amikor a fiatalszabály megszűnt, már csak 15 mérkőzést kapott. Most, hogy a szabályt – kisebb támogatási összeggel– visszavezették, az őszi szezon elején az NB I-ben és az Európa-liga-selejtezőkben egymás után hat mérkőzésen is kezdett a középpályás, viszont az augusztusi vereségek után már nem számított stabil kezdőjátékosnak, a legutóbbi két fordulóban egyformán a hajrában állt be, összesen tíz perc jutott neki. Múlt szombaton a Paks elleni 2–1-es siker alkalmával a 89. percben lépett pályára. Rajta kívül pedig több saját nevelésű, 21 év alatti fiatal nem is játszott a tolnaiak ellen a Honvédban, miközben a klub új tulajdonosai a tavasszal arról beszéltek, szeretnének a korábbiaknál több kispesti akadémistát látni az első csapatban.

A Kisvárdában is elveszítette korábbi, stabil helyét a kezdőcsapatban Kovácsréti Márk (19), aki a nyáron érkezett új vezetőedzőnél, Miriuta Lászlónál mindig kezdett a bajnokikon, de az idény közben visszatért korábbi szakvezetőnél, Dajka Lászlónál – akinél az előző idényben egyáltalán nem játszott az élvonalban – már csak kiegészítő embernek számít. Pedig a 12. fordulóban, hét percre csereként beállva, gólpasszt is adott a Paks ellen, amivel pontot szerzett a csapata, de a Debrecen elleni, 1–0-ra megnyert találkozót ismét a kispadon kezdte, 12 percre állhatott be.

Az egyre jobb formába lendülő, a legutóbbi négy bajnoki mérkőzéséből négyet megnyert Diósgyőrben Korbély Kristóf egymás után a második mérkőzésen nem kezdett, a múlt héten Újpesten nyolc percre állt be, a DVTK 2–0-ra győzött.

A Mol Fehérvárban és a Kaposvárban eddig csak elvétve kaptak lehetőséget a 21 év alatti fiatalok. Előbbiben a PAFC ellen elveszített találkozón Zsóri Dániel (19) 28 percre állt be, utóbbiban Borbély Ákos (19) 17 percet kapott. Több fiatal nem kapott lehetőséget a vizsgált korosztályból az NB I 13. fordulójában.

A 21 ÉV ALATTI FIATALOK JÁTÉKPERCEI AZ NB I-BEN, A 13. FORDULÓ
Csapatonkénti rangsor
(A 2000. január 1. után születettek játékpercei duplán számítanak.)
DVSC: 90x2 = 180 perc
ZTE: 90
Mol Fehérvár: 28x2=56
Kaposvár: 17x2=34
Kisvárda: 14x2=28
DVTK: 8x2=16
PAFC: 14
Budapest Honvéd: 1
Játékosok rangsora
Bolla Bendegúz (ZTE) 90
Kusnyír Erik (DVSC): 90
Zsóri Dániel (Mol Fehérvár): 28
Borbély Ákos (Kaposvár): 17
Kovácsréti Márk (Kisvárda): 14
Radics Márton (PAFC): 14
Korbély Kristóf (DVTK): 8
Banó-Szabó Bence (Bp. Honvéd): 1

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik