Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.01.19 09:00 Frissítve: 2020.01.20 10:55

Műkorcsolya: a tizenegy éves Ekker Léna már triplát is ugrik

Csak úgy siklik a jégen, nem véletlenül halmozza a szép eredményeket a Sebestyén Korcsolya SE kiválósága, Ekker Léna. A Mol Alapítvány által támogatott 11 éves sportoló legutóbb a Mikulás-kupán varázsolta el a bírókat, korábban pedig már tripla ugrást is bemutatott nemzetközi versenyen.

Új év, új remények. Azoknak igazán nincs híján a Sebestyén Korcsolya SE színeiben versenyző Ekker Léna. A tizenegyedik évét éppen január elsején betöltött műkorcsolyázó a kezdetek kezdetén még csak a testvérét kísérte el a hokiedzésekre, manapság viszont ő áll a reflektorfényben, és nagyon úgy fest, joggal szövögethet merész álmokat az élsport világában.

„A testvérem a MAC-ban kezdett el hokizni, én pedig mindig szurkoltam neki a nagymamámmal, aki egyszer gondolt egyet, és beíratott a korcsolyatanfolyamra, hogy megnézze, miként mozgok a jégen. Amikor először kipróbáltam, az tetszett a legjobban, hogy meglöktem magam, és haladtam előre, anélkül hogy bármennyit is lépnem kellett volna.”

Ekker Léna fiatalabb kora ellenére is magas pontszámmal győzött a 13 évesek között a Mikulás-kupán Forrás: MOKSZ

Ekker Léna fiatalabb kora ellenére is magas pontszámmal győzött a 13 évesek között a Mikulás-kupán  •  Forrás: MOKSZ

A többiek között cikázó kislány tehetségére hamar felfigyelt hazánk első női műkorcsolya Európa-bajnoka, Sebestyén Júlia, attól a perctől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy élsportolói babérokra törhet az akkor még csak nagycsoportos óvodás.

„Tudom, mit ért el ebben a sportágban, és amikor egy ilyen eredményes sportoló meglát benned valamit, az igazán motiváló. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk, azt hiszem, már olvas a gondolataimban.”

Az idő repül, Léna közben „nagy” iskolás lett, ami új kihívások elé állította. Például meg kellett tanulnia a tömegközlekedni a XIV. kerületi otthona – Zuglóban egyébként már megkapta a „Jó tanuló – jó sportoló” elismerést –, az iskolája és a jégcsarnok között. Azóta is a BKV szolgálatait veszi igénybe, ha a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumba igyekszik edzésre.

„Zuglóban lakom, de a Csik Ferenc Általános Iskolába járok, vagyis elég sokat kell BKV-znom, hogy odaérjek az edzésekre. De a jégen mindig feltöltődöm, így azért könnyebb megtenni az oda-vissza utat.”

Mint ahogy a versenyeken is „egyszerűbb” úgy magas pontszámokat kapni, ha az ember már 11 évesen nehéz ugrásokat hajt végre. A Gyakorló Jégcsarnokban rendezett Mikulás-kupán szép dupla Axelt bemutatva győzte meg a bírókat, s nyerte meg a 13 évesek viadalát. Technikai repertoárja azonban nem merül ki ennyiben: két nemzetközi versenyen tiszta tripla Salchow- és toe loop-ugrással kápráztatta el a nagyérdeműt. Csoda hát, hogy tavaly tavasszal három fordulón való részvétel is elégnek bizonyult számára az öt állomásból álló European Criterium körverseny megnyeréséhez? Noha – szakzsargonnal élve – „csúszik alatta a jég”, rengeteg munka és esés története bújik meg a színfalak mögött.

„Nagymamám, aki szintén műkorcsolyázott, mondta nekem, hogy akkor tanulsz, ha elesel. Semmi sem megy magától, több évbe is beletelik, amíg valaki álmából felkeltve bemutat egy tripla ugrást, és gyakorláskor sokszor esik el az ember. Vannak mélypontok, de ilyenkor mindig azt mondom magamban: nem baj, megyek tovább és addig próbálkozom, amíg sikerül. Nem leszek türelmetlen attól, ha százszor kell nekifutnom ugyanannak az elemnek, hiszen szeretem a kűrömet, rám szabták, így bármikor szívesen előadom, ha a helyzet úgy kívánja.”

A Mol Alapítvány támogatásával Léna részt vehetett egy nyári edzőtáborban, és nyugodtabb körülmények között készülhetett a 2019–20-as szezonra. S közben nagy terveket szövöget: „Olimpiai, világ és Európa-bajnok szeretnék lenni!”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".