Labdarúgás: Szoboszlai Dominik édesapjának volt játékosai az NB I-ben

Pór Károly utanpotlassport.huPór Károly utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.13. 08:54
Címkék
2007-ben három „focibolond” apuka gondolt egy nagyot és létrehozott egy utánpótlás-nevelő futballegyesületet Székesfehérváron, hogy a saját maguk elképzelte keretek között ismerkedhessenek meg a labdarúgással a sportágat akkor kezdő gyerekeik, illetve az ő kortársaik. Eltelt 13 év és a Főnix Gold FC már több NB I-es játékost, no meg egy felnőtt válogatottat is adott a magyar labdarúgásnak.

Amikor a székesfehérvári Főnix Gold FC az ismeretlenségből előtörve a 2013–2014-es idényben előbb megnyerte a csoportját az U15-ös másodosztályban, a 2014–2015-ös évadban pedig a 2. helyen végzett az U15-ös I. osztály Nyugati csoportjában, úgy, hogy a legtöbb gólt szerezte a bajnokságban (142-t), sokan kíváncsian voltak a szakmában: mi lesz ebből, pontosabban, mire viszik ezek a gyerekek a felnőttek között?

Ma már látjuk. A 2009 és 2015 között a Főnixben pályára lépett, 1998 és 2002 között született fiatalok közül Bolla Bendegúz (ZTE – kölcsönben a Mol Fehérvár FC-től), Csonka András (FTC), Csontos Dominik (FTC), Szabó Levente (Mol Fehérvár), Réti Patrik (korábban Videoton, jelenleg Siófok) és az U15-ben még a fiúbajnokságban szereplő kapus, Varga Luca (MTK, női NB I) NB I-es labdarúgó lett. Akárcsak az előző fordulóban a Kaposvárban bemutatkozó Bévárdi Zsombor és a 17 éves, ősszel az U17-es vb-t is megjárt László Dávid, aki a Magyar Kupában és az NB I-ben is múlt héten játszotta az első meccsét a Honvédban. Hinora Kristóf (Vasas) és Lefler Benjamin (Vác) eddig az NB II-ig jutott. És akkor még nem említettük a légiósokat, a szlovén Naftában játszó Molnár Dominikot, a Benfica B-ben, a portugál sztárcsapat második ligás együttesében szereplő Csoboth Kevint, na meg persze Szoboszlai Dominikot. A Red Bull Salzburg középpályása egy éve debütált a felnőttválogatottban, és már nyolcszor játszhatott (ebből hétszer kezdőként) a nemzeti csapatban.

Hogy mi a titka az egyszerre több mint kétszáz gyereket nevelő Főnixnek? Erről Szoboszlai Zsoltot, Dominik édesapját, a klub szakmai vezetőjét kérdeztük.

Szoboszlai Zsolt irányítja a kezdetektől a Főnix szakmai munkáját FORRÁS: Főnix Gold FC
Szoboszlai Zsolt irányítja a kezdetektől a Főnix szakmai munkáját FORRÁS: Főnix Gold FC

Szoboszlai Zsolt irányítja a kezdetektől a Főnix szakmai munkáját  •  Forrás: Főnix Gold FC

„Azon dolgozunk, hogy tizenkét-tizenhárom éves korra tökéletes technikai tudás birtokában legyenek a gyerekek, hogy aztán a következő három-négy évben meg tudják ugrani a következő szintet, kritikus helyzetekben is jó döntéseket tudjanak hozni – reagált megkeresésünkre a szakvezető. – Ha nincs meg nagyon fiatalon a tökéletes technikai képzettség, akkor hiába is várjuk később a jó döntéseket. Fontos, hogy már az edzéseken is kialakuljanak éles helyzetek, ha kell, kakaskodjanak, a szó szoros értelmében küzdjenek meg egymással a játékosok, mert ha ez a felfogás kialakul a tréningeken, akkor meghatározó lesz a mérkőzéseken is. Ezt segíti az is, hogy az egyes korosztályokban a keretek eleinte tizenöt-húsz fővel induló létszámát lecsökkentjük tizenkettőre. A kevésbé jók úgynevezett felzárkóztató csoportba kerülnek. A maradék tizenkettőből általában nyolc-tíz az, aki mindig ott van edzésen, így nagyon intenzív munkát lehet végezni. A bajnokikra pedig kiegészítjük a kereteket az alacsonyabb korosztályokból. Próbálunk továbbra is olyan egyéniségeket nevelni, akikből hosszú távon a klubnak bevétele származik a nevelési költségtérítésekből, illetve a produktivitási pontszámítás alapján. Ez utóbbi miatt nekünk is az az érdekünk, hogy egyre több gyerekünk futballozzon az NB I-ben, gyűjtögesse a pontokat, így térül meg számunkra a befektetett munka.”

A Főnix korábban csak az U15-ös korosztályig foglalkozott gyerekekkel, ma már viszont a felnőttek között, a Fejér megyei I. osztályban is indít csapatot. Óriási fejlődési lehetőség a gyerekek számára, hogy 16 évesen felnőttbajnokságban szerepelhetnek – ahol helyt is állnak, ugyanis a Főnix-Baracska 13 forduló után a 3. helyen áll a bajnokságban, a keretében tizenöt 20 év alatti játékossal (négyen még csak 16 évesek). A Főnixről sokan úgy gondolták néhány éve, hogy volt egy jó korosztálya, az 1999-es, 2000-es születésűekből, de több évig már nem tudja ugyanazt a szintet fenntartani a klub, kifogynak a tehetségekből. Szoboszlai Zsolt azonban már látja azokat a fiatalokat, akik néhány év múlva, a fent említettekhez hasonlóan az NB I-ben is bemutatkozhatnak.

„A tizenhat éves gyerekeink egyből mennek a felnőttcsapatba, az ugyanis egy hatalmas fejlődési lehetőség számukra, hogy felnőttek ellen játszhatnak, még ha csak a negyedosztályról is beszélünk. A gyerek talán észre sem veszi, hogy amíg kezdetben kicselezték, becsapták az ellenfelek a pályán, addig a fokozatosan megszerzett rutinnak köszönhetően egyszer csak elkezd párharcokat nyerni, egyre több minden sikerül neki. Ott van például a 2003-as korosztályunkból Erdei Milán, aki hétszer volt kezdő a megye I-ben és nyolc gólt szerzett, iránta már van érdeklődés NB I-es klubtól, a 2002-esek közül említhetem Hanzli Pétert, aki folyamatosan a megyei bajnokságban szerepel. A 2004-es Kocsis Dominik és Kiss Norbert tőlünk szerződött a Puskás Akadémiához, de már a 2006-os játékosainkat is figyelik magyar és külföldi csapatok, mindez bizonyítja, az a munka, amit tizenkét éve elkezdtünk, hosszú távon is működőképes.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik