Labdarúgás: nincs magyar az U21-es európai toplistán

Vágólapra másolva!
2019.01.07. 08:28
Címkék
Az új esztendő első napján az UEFA listázta a szakírói által legígéretesebbnek tartott ötven U21-es, Európában szereplő labdarúgót. Magyar játékost hiába keresnénk az összeállításban; fiataljaink megbecsüléséről, lehetőségeiről Varga Norbertet, a Double V Sports társtulajdonosát és játékosügynökét kérdeztük.

Leiner Soma - utanpotlassport.huKevés összetettebb kérdés van a magyar labdarúgásban az utánpótlásnál – ennek ékes bizonyítéka, hogy a fejlődés receptjét a szövetség, a szakemberek továbbra is nagy erőfeszítésekkel kutatják. Az egyelőre megfejthetetlennek tűnő rejtvény mellett azonban vannak tények, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül: ilyen az, hogy az UEFA a legígéretesebb Európában szereplő fiatalok ötvenes listájára nem válogatott be magyar U21-es játékost.Leiner Soma - utanpotlassport.huKevés összetettebb kérdés van a magyar labdarúgásban az utánpótlásnál – ennek ékes bizonyítéka, hogy a fejlődés receptjét a szövetség, a szakemberek továbbra is nagy erőfeszítésekkel kutatják. Az egyelőre megfejthetetlennek tűnő rejtvény mellett azonban vannak tények, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül: ilyen az, hogy az UEFA a legígéretesebb Európában szereplő fiatalok ötvenes listájára nem válogatott be magyar U21-es játékost.

Ianis Hagi (középen) húszesztendősen a román bajnok Viitorul kapitánya Forrás: digisport.ro
Ianis Hagi (középen) húszesztendősen a román bajnok Viitorul kapitánya Forrás: digisport.ro

Ianis Hagi (középen) húszesztendősen a román bajnok Viitorul kapitánya  •  Forrás: digisport.ro

„Ennek jogosságát a listát böngészve nehéz lenne vitatni – vélekedik Varga Norbert, a Double V Sports társtulajdonosa és játékosügynöke. – Az itt szereplő játékosok ugyanis rendszeresen szóhoz jutnak klubjuk első csapatában. Ha a magyar fiatalokat nézzük, Sallai Roland immár évek óta a felnőttfutballban szerepel, Freiburgban is jó teljesítményt nyújt, de egyelőre nem alapember, ráadásul a sérülése is közbeszólt. De ne menjünk el Szoboszlai Dominik mellett sem, ő 2019-ben nagyot léphet előre Salzburgban. Azonban látni kell, hogy ez a lista a mögöttünk hagyott esztendő statisztikáin nyugszik, így nem nevezhető szubjektív jóslatnak.”

A környező országokból rendre beválogatott legalább egy fiatalt az UEFA szakírói stábja, így szerepel a listán a legendás Gheorghe Hagi fia, a 20 esztendős Ianis Hagi, vagy a valaha volt legfiatalabb horvát válogatott gólszerző, a szintén 20 éves Luka Ivanusec. De ukrán és szerb játékost is találunk a legjobbak között.

„Hagit mindenképpen kiemelném erről a listáról, hiszen fiatal kora ellenére csapatkapitány a bajnoki címvédő Viitorulban, amelynek koncepciója követendő példa lehetne Magyarországon. A konstancai akadémia rendre igyekszik a legjobb ifjú játékosokat összegyűjteni, 18-20 évesen már többen meghatározó szerepet töltenek be az élvonalban. Világos elképzelésekkel dolgoznak, előre gondolkodnak, hogy 2-3 év múlva melyik játékos melyik poszton lesz bevethető. Itthon a bajnoki címért küzdő Ferencvárost és a Vidit leszámítva hasonló hozzáállásra lenne szükség a klubok részéről: felépíteni, beépíteni, majd eladni. Jelenleg azonban olcsóbb és egyszerűbb külföldi játékosokat igazolni, de ha a fiatalokhoz való hozzáállás megváltozna, és kikerülnének a tehetségek az akadémiákról, biztosan áldoznának pénzt ezekre a magyarokra a hazai klubok. Hiszen ismerik őket, lenne saját, közeli tapasztalatuk velük kapcsolatban, ez a légiósokról a kiterjedt megfigyelőhálózat ellenére sem mondható el.”

Varga megjegyzi, hogy a nyugat és kelet közötti szakadék óriásivá vált az európai labdarúgásban, így a legjobb döntés, ha az ifjú játékosok mihamarabb külföldre szerződnek.

„Ha egy magyar fiatal kikerül külföldre, két út áll előtte. Vagy bemutatkozik a felnőttcsapatban, és akkor mindenki boldog, vagy ha nem sikerül, még mindig haza tud jönni, és itthon felépíti magát. A legnagyobb különbséget azonban ebben látom: egy szlovák, vagy román játékos áldozatképesebb, céltudatosabb, adott esetben bevállalja, hogy a fejlődése érdekében kisebb csapatba szerződjön. Visszatérve én úgy vélem, bár sok fiatalunk van most külföldön, még mindig növekedhetne ez a szám. Nem példa nélküli, ugyanakkor ritka, hogy az NB I-ből igazoljon valaki nyugatra, hiszen ezek a klubok elsősorban a 16-17 éves játékosokat keresik, illetve azokat, akik nagyon fiatalon szóhoz jutnak az első csapatban.”

A játékosügynök szerint sok múlik a jelenlegi 2000-es korosztályon, amelynek képviselői Nyugat-Európában, neves klubokban igyekeznek boldogulni.

„Amennyiben ők meg tudják lépni az első csapat jelentette akadályt, sok minden megváltozhat, hiszen egy-egy jó példa is óriási előrelépést jelenthetne a nemzetközi megbecsülést illetően. Ha ez nem sikerül, akkor sem szabad azonban leírni őket, hiszen esetükben különlegesen ígéretes generációról beszélünk.”

AZ UEFA TOP 50-ES LISTÁJA
Ilzat Ahmetov
(orosz, CSZKA Moszkva), Ethan Ampadu (walesi, Chelsea), Emil Audero (olasz, Sampdoria), Nicolo Barella (olasz, Cagliari), Sander Berge (norvég, Genk), Josip Brekalo (horvát, Wolfsburg), Rafa Camacho (portugál, Liverpool), Giorgi Csakvetadze (grúz, Gent), Fjodor Csalov (orosz, CSZKA Moszkva), Samu Chukwueze (nigériai, Villarreal), Alphonso Davies (kanadai, Bayern München), Merih Demiral (török, Alanyaspor), Moussa Diaby (francia, PSG), Joao Felix (portugál, Benfica), Gedson Fernandes (portugál, Benfica), Arnaut Groeneveld (holland, FC Bruges), Robert Gumny (lengyel, Lech Poznan), Ianis Hagi (román, Viitorul), Amadou Haidara (mali, RB Leipzig), Asraf Hakimi (marokkói, Dortmund), Kai Havertz (német, Bayer Leverkusen), Callum Hudson-Odoi (angol, Chelsea), Luka Ivanusec (horvát, Lokomotiva Zagreb), Luka Jovics (szerb, Eintracht Frankfurt), Ozan Kabak (török, Galatasaray), Alban Lafont (francia, Fiorentina), Andrij Lunyin (ukrán, Leganés), Weston McKennie (egyesült államokbeli, Schalke), Brais Méndez (spanyol, Celta Vigo), Nikola Milenkovics (szerb, Fiorentina), Éder Militao (brazil, Porto), Juan Miranda (spanyol, Barcelona), Nikola Moro (horvát, Dinamo Zagreb), Arijanet Muric (koszovói, Manchester City), Vitalij Mikolenko (ukrán, Dinamo Kijev), Florian Müller (német, Mainz), Reiss Nelson (angol, Hoffenheim), Stanley N’Soki (francia, PSG), Dani Olmo (spanyol, Dinamo Zagreb), Ricard Puig (spanyol, Barcelona), Ionut Radu (román, Genoa), Javier Sánchez (spanyol, Real Madrid), Jadon Sancho (angol, Dortmund), Ismaila Sarr (szenegáli, Rennes), Mikola Saparenko (ukrán, Dinamo Kijev), Unai Simón (spanyol, Athletic Bilbao), Oliver Skipp (angol, Tottenham), Emile Smith Rowe (angol, Arsenal), Martin Terrier (francia, Lyon), Dayot Upamecano (francia, RB Leipzig), Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid), Nicolo Zaniolo (olasz, AS Roma)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik