Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.10.10 19:11 Frissítve: 2019.10.11 13:33

Labdarúgás: megvalósították a tervet a leány U-válogatottak

Nem hagyott kérdést a magyar U17-es és U19-es leány labdarúgó-válogatott afelől, hogy helye van az Európa-bajnokság elitkörében. A korosztályos nemzeti csapatok szövetségi edzői, Schumi Dorottya és Turtóczki Sándor egyaránt abban látják a siker kulcsát, hogy tanítványaik szinte hibátlanul valósították meg az előzetesen megálmodott taktikát.

Az elmúlt esztendőkhöz képest az őszi Eb-selejtező minitorna idén sem állította leküzdhetetlen akadályok elé a magyar korosztályos leány labdarúgó-válogatottakat. Sőt, ha azt vesszük, hogy az U17-esek hat, az U19-esek meg négy éve zsinórban szállítják az elitkörös szerepléseket, már-már jogos elvárásnak tűnt a remekbe szabott sorozat hetedik, illetve ötödik évada. Nos, ez össze is jött, sőt: a Schumi Dorottya vezette U17-es válogatott még az előzetes várakozásokat is túlszárnyalta azzal, hogy két gólgazdag meccset követően (7–0 Bulgária és 10–0 Kazahsztán ellenében) a minőségi lengyel riválist is móresre tanította (1–0). A szövetségi edző úgy látja, csapata végig fegyelmezetten játszott a szombathelyi torna során.

Az U17-es válogatott Pápai Emőke vezérletével összesen 18 gólt rúgott három riválisa ellen Forrás: MLSZ

Az U17-es válogatott Pápai Emőke vezérletével összesen 18 gólt rúgott három riválisa ellen  •  Forrás: MLSZ

„Szívvel-lélekkel küzdöttek egymásért a pályán, én ennek tudom be a győzelmeket. Beszélhetnék az egyéni teljesítményekről is, mert szerencsére mindenki jó formában játszotta le az Eb-selejtezőket, de a fő fegyverünket egyértelműen a csapategységünkben látom. A lányok remekül kezdtek, a bolgárok ellen mindent megvalósítottak a pályán abból, amit kértünk tőlük. Az a meccs kiváló önbizalomfröccsnek bizonyult, lendületbe jöttünk, ami a kazahok ellen is kitartott. Bár tudtuk, hogy valószínűleg könnyű dolgunk lesz ellenük, mégsem álltunk le két-három gólnál, nagyon örültem neki, hogy a lányoknak eszük ágában sem volt lassítani, még 10–0 után is lőhettünk volna gólokat. Aztán következett a lengyelek elleni csoportrangadó, amelyből a legtöbbet raktározzuk el a jövőre nézve. Egyrészt mindig motiváló, amikor jó erőkből álló együttest győzünk le, másrészt ez az a szint, amihez hozzá kell szoknunk, mert az elitkörben a lengyelekhez hasonló vagy náluk lényegesen erősebb csapatokkal nézünk majd farkasszemet. Ott már csak a csoportgyőztesek jutnak tovább a döntős fázisba, amit nagyon nehéz elérni. Személy szerint örülnék neki, ha a fiúkhoz hasonlóan az első kettő juthatna tovább, mert akkor jóval nagyobb esélyeink lennének, márpedig a lányok fejlődése szempontjából nagyon sokat számítanának a döntős tapasztalatok.”

Az U19-es válogatott még a jóval erősebb dánok dolgát is megnehezítette Forrás: MLSZ

Az U19-es válogatott még a jóval erősebb dánok dolgát is megnehezítette  •  Forrás: MLSZ

Szintén a még nagyobb rutinszerzésben látja az előrelépés lehetőségét Turtóczki Sándor, az U19-es lányok szövetségi edzője. A szakember a sikeresen kiharcolt elitkörös szereplés ellenére a sorozatterhelés hiányára hívja fel a figyelmet.

„Sikerült elérnünk, amiért Törökországba utaztunk, az első kettő úgymond kötelező győzelmünket behúztuk – 2–0-ra és 6–1-re (a szerk.) –, még ha a mérkőzések elején éreztem is a nyomát némi fölösleges izgalomnak a részünkről. De a kulcsfontosságú győzelmek után a dánok ellen már jóval nyugodtabban játszottunk, aminek meg is lett az eredménye: pontot csentünk egy jóval erősebb válogatott ellen – 0–0 (a szerk.). A dánok fizikálisan és alkatilag nagyon felkészültek, ezt kombinatív focival próbáltuk ellensúlyozni, de a második félidőben sajnos kiütköztek a hiányosságaink, túl hamar elfáradtunk, ami azzal áll összefüggésben, hogy nem vagyunk hozzászokva a sorozatterheléshez, a mi bajnokságunk nem követeli meg, hogy a lányok minden hétvégén száz százalékot adjanak bele a mérkőzésekbe. Ebből a szempontból kell előrelépnünk, egyébként a csapat játékával és szervezettségével nagyon elégedett vagyok, a lányok szinte kivétel nélkül mindig az előzetesen megálmodott forgatókönyvet valósították meg, a legfiatalabbak is remekül illeszkedtek az elképzeléseinkbe. Remélem, a klubokba visszatérve nagy szerepet kapnak majd a játékosaim, és akkor bizakodva vághatunk neki az elitkörös küzdelemnek.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.