Kosárlabda: az utánpótlás-nevelés előtérben marad a Vasasban

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.21. 14:25
Címkék
„Tíz éve dolgozom Pasaréten, azóta olyan stratégia mentén dolgozunk, amely legfőképpen nem az eredményességre, hanem az utánpótlás-nevelésre koncentrál. Tudjuk, veszélyes rendszer a miénk, nehéz jól szerepelni így a legjobbak között, de az lebeg a szemünk előtt, hogy a magyar kosárlabda és a játékosok érdekeit szolgáljuk” − Krivacsevics Dragoljub, a Vasas Akadémia női kosárlabda-szakosztályának szakmai vezetője.

A Vasas Akadémia női kosárlabda-élvonalban szereplő együttese május közepén bejelentette, hogy a csapat vezetőedzője, Földi Attilahárom év után távozik az alakulat kispadjáról és az Aluinvent DVTK-t irányítja a folytatásban. A klub szakmai vezetője,Krivacsevics Dragoljub örül Földi sikerének.Vasas Akadémia női kosárlabda-élvonalban szereplő együttese május közepén bejelentette, hogy a csapat vezetőedzője, Földi Attilahárom év után távozik az alakulat kispadjáról és az Aluinvent DVTK-t irányítja a folytatásban. A klub szakmai vezetője,Krivacsevics Dragoljub örül Földi sikerének.

Krivacsevics Dragoljub amondó, a Vasas utánpótlás-nevelő filozófiája miatt nehéz megtalálni a megfelelő szakembert az NB I-es csapat kispadjára Forrás: vasassc.hu
Krivacsevics Dragoljub amondó, a Vasas utánpótlás-nevelő filozófiája miatt nehéz megtalálni a megfelelő szakembert az NB I-es csapat kispadjára Forrás: vasassc.hu

Krivacsevics Dragoljub amondó, a Vasas utánpótlás-nevelő filozófiája miatt nehéz megtalálni a megfelelő szakembert az NB I-es csapat kispadjára  •  Forrás: vasassc.hu

„Nagyon jó kapcsolatot ápolok Attilával, szóval nem lepett meg a döntése, időben tudtam róla − így Krivacsevics Dragoljub.− Három évvel ezelőtt szerződtettem, akkor többen csodálkoztak a választásomon. Azóta beigazolódott, a lehető legalkalmasabb mestert szerződtettük. Büszkeséggel tölt el a továbblépése, hiszen a Vasasnál jobb csapatot vezethet. Így van ez a fiatal játékosainkkal is, akiket olyan szintre fejlesztünk, hogy szinte bárhol megállják a helyüket.”

Merthogy a Vasas filozófiája egészen másképp működik, mint a legtöbb hazai NB I-es egyesületé...

„Tíz éve dolgozom Pasaréten, azóta olyan stratégia mentén dolgozunk, amely legfőképpen nem az eredményességre, hanem az utánpótlás-nevelésre törekszik. Kiváló munkát végeznek az akadémiánkon, minden évben két-három új fiatal kerül az első osztályú keretünkbe, s legalább ugyanennyit igazolnak tőlünk. Az összes kiírásban úgy szerepelünk az élvonalban, hogy rengeteg húsz év alatti játékos alkotja a keretünket. Tudjuk, hogy veszélyes rendszer a miénk, nehéz így jól szerepelni a legjobbak között, de az lebeg a szemünk előtt, hogy a magyar kosárlabda és a játékosok érdekeit szolgáljuk.”

Július közepén a pasarétiek bejelentették, Milos Pavlovic lesz a vezetőedző. A szakember a ZKK Radivoj Korac csapatával hasonló filozófiát követett, mint amilyen a Vasasé: fiatal együttessel lépésről lépésre fejlesztette a kosarasokat, és ennek lett az eredménye, hogy háromszor nyerte meg a szerb bajnokságot. Pavlovic emellett Szerb-kupa és WABA-liga aranyéremmel is büszkélkedhet, mi több a szerb válogatott edzőjeként ezüstérmet szerzett a soproni rendezésű U20-as Európa-bajnokságon (a negyeddöntőben 12 pontos hátrányból fordítottak a magyarokkal szemben, így jutottak tovább az elődöntőbe − a szerk.), sőtő a szerb női válogatott másodedzőjeként ott volt a 2015-ös Európa-bajnok és a 2016-os olimpiai bronzérmes alakulat stábjában.

„A filozófiánk miatt nehéz megtalálni a megfelelő mestert a kispadra. Elképesztően nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni képzésre, nevelésre. Tíz éve folyamatosan követem Milos pályafutását. Remek munkát végzett Szerbiában: fiatal alakulatot épített fel egészen addig, amíg a legjobb nem lett az országban. Természetesen nálunk egyelőre nem elvárás a bajnoki cím megszerzésre, az viszont sokkal inkább, hogy a gyerekekből kihozzuk a legtöbbet; nem kérdés, erre a feladatra Milos tökéletesen alkalmas. Együttesünkben a következő évadban is rengeteg utánpótláskorúnak szeretnénk lehetőséget adni, és természetesen helyt szeretnénk állni a bajnokságban.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik