Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.07.24 08:46 Frissítve: 2019.07.24 08:57

Kézilabda: a leány U19-es Eb-arany titka a csapat volt

Makulátlan mérleggel nyerte meg a magyar leányválogatott a Győrben rendezett U19-es kézi Eb-t, Golovin Vlagyimir szövetségi edző pedig tavaly után újabb korosztályos világversenyen vezette győzelemre a juniorválogatottat. Interjú.

Bár még javában tartanak a korosztályos világversenyek, aligha túlzás kijelenteni, a nyár egyik csúcspontja volt a győri leány U19-es kézilabda Európa-bajnokság. Az egy évvel ezelőtti debreceni U20-as diadalhoz hasonlóan újra magyar sikerrel és óriási ünnepléssel zárult a hazai rendezésű esemény.

Golovin Vlagyimir tökéletesen megtalálta a közös hangot a játékosokkal Forrás: MKSZ

Golovin Vlagyimir tökéletesen megtalálta a közös hangot a játékosokkal  •  Forrás: MKSZ

A jelenlegi junioregyüttes szeptember óta kormányzó szövetségi edző, Golovin Vlagyimir és szakmai stábja (Pigniczki Krisztina, Bartalos Béla és Cseh Ferenc) pedig egy éven belül ért fel a világ és a kontinens csúcsára is. Az MTK Budapest NB I-es alakulatát is irányító tréner a rá jellemző higgadtsággal vezényelte a fiatalokat az egész tornán, és kihozta a játékosokból, amire valójában képesek. Valahogy így nyert Európa-bajnokságot a magyar U19-es válogatott.

– Mi jutott eszébe először a győzelem pillanatában?

Hogy megérte. Megérte az a sok munka, amit együtt végeztünk el, közösen nagyon sok mindent megoldottunk, rengeteg nehézségen lendültünk át. Nemcsak az aranyérem miatt érte meg, hanem mert az itt megszerzett tapasztalattal és önbizalommal idővel nemcsak a korosztályos, hanem a felnőttválogatottban is megállhatják a helyüket a lányok. Rengeteg szeretet kaptam tőlük, ahogyan ők is tőlem, nagyszerű időszak volt.

Golovin a tavalyi vb után az idén Eb-t nyert a juniorválogatottal Forrás: MKSZ

Golovin a tavalyi vb után az idén Eb-t nyert a juniorválogatottal  •  Forrás: MKSZ

– Az oroszok elleni mérkőzést leszámítva valamennyi mérkőzést meggyőző fölénnyel nyertek meg. Mi volt a csapat titka?

Ahogyan mondja, a csapat volt a titok. Annak ellenére, hogy még gyerekek, igazi csapatként tudtak együttműködni. Ha valakinek éppen kevésbé ment, akkor a többiek tették hozzá a pluszt. Az ilyen versenyeket nem lehet egy-két vezérrel megnyerni, mindenkire szükség van ahhoz, hogy felérj a dobogóra tetejére, erre most mi voltunk a példa.

– A fináléban olyan atmoszférában játszott a válogatott, ami utánpótlás-eseményeken világviszonylatban is egyedülálló. Mit jelent a tizennyolc-tizenkilenc éves játékosoknak ez az élmény?

A szakmai stábon és Kácsor Grétán kívül gyakorlatilag mindenkinek új tapasztalat volt a telt házas aréna. A döntő előtt azt mondtuk a lányoknak: élvezzék ki a pillanatot, mert nem sokszor adatik meg hasonló lehetőség. S persze, be kell vallani rengeteget is segítettek a nézők, a mélypontokon sokkal könnyebb úgy átlendülni, ha közben ötezer ember áll mögötted és támogat.

– Győrben is kiderült, hogy a játékosok előtt szép jövő áll. Ön milyen éveket jósol nekik?

Rajtuk múlik, illetve a lehetőségeken, amiket kapnak. A csapatból három lány kivételével mindenki az élvonalban folytatja pályafutását, azt ki kell használni. Sokat kell tanulniuk, még nem kész játékosok, de őket ismerve, biztos vagyok benne, minden megtesznek azért, hogy egy napon a felnőttek között is a csúcsra érjenek.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).