Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.07.24 08:46 Frissítve: 2019.07.24 08:57

Kézilabda: a leány U19-es Eb-arany titka a csapat volt

Makulátlan mérleggel nyerte meg a magyar leányválogatott a Győrben rendezett U19-es kézi Eb-t, Golovin Vlagyimir szövetségi edző pedig tavaly után újabb korosztályos világversenyen vezette győzelemre a juniorválogatottat. Interjú.

Bár még javában tartanak a korosztályos világversenyek, aligha túlzás kijelenteni, a nyár egyik csúcspontja volt a győri leány U19-es kézilabda Európa-bajnokság. Az egy évvel ezelőtti debreceni U20-as diadalhoz hasonlóan újra magyar sikerrel és óriási ünnepléssel zárult a hazai rendezésű esemény.

Golovin Vlagyimir tökéletesen megtalálta a közös hangot a játékosokkal Forrás: MKSZ

Golovin Vlagyimir tökéletesen megtalálta a közös hangot a játékosokkal  •  Forrás: MKSZ

A jelenlegi junioregyüttes szeptember óta kormányzó szövetségi edző, Golovin Vlagyimir és szakmai stábja (Pigniczki Krisztina, Bartalos Béla és Cseh Ferenc) pedig egy éven belül ért fel a világ és a kontinens csúcsára is. Az MTK Budapest NB I-es alakulatát is irányító tréner a rá jellemző higgadtsággal vezényelte a fiatalokat az egész tornán, és kihozta a játékosokból, amire valójában képesek. Valahogy így nyert Európa-bajnokságot a magyar U19-es válogatott.

– Mi jutott eszébe először a győzelem pillanatában?

Hogy megérte. Megérte az a sok munka, amit együtt végeztünk el, közösen nagyon sok mindent megoldottunk, rengeteg nehézségen lendültünk át. Nemcsak az aranyérem miatt érte meg, hanem mert az itt megszerzett tapasztalattal és önbizalommal idővel nemcsak a korosztályos, hanem a felnőttválogatottban is megállhatják a helyüket a lányok. Rengeteg szeretet kaptam tőlük, ahogyan ők is tőlem, nagyszerű időszak volt.

Golovin a tavalyi vb után az idén Eb-t nyert a juniorválogatottal Forrás: MKSZ

Golovin a tavalyi vb után az idén Eb-t nyert a juniorválogatottal  •  Forrás: MKSZ

– Az oroszok elleni mérkőzést leszámítva valamennyi mérkőzést meggyőző fölénnyel nyertek meg. Mi volt a csapat titka?

Ahogyan mondja, a csapat volt a titok. Annak ellenére, hogy még gyerekek, igazi csapatként tudtak együttműködni. Ha valakinek éppen kevésbé ment, akkor a többiek tették hozzá a pluszt. Az ilyen versenyeket nem lehet egy-két vezérrel megnyerni, mindenkire szükség van ahhoz, hogy felérj a dobogóra tetejére, erre most mi voltunk a példa.

– A fináléban olyan atmoszférában játszott a válogatott, ami utánpótlás-eseményeken világviszonylatban is egyedülálló. Mit jelent a tizennyolc-tizenkilenc éves játékosoknak ez az élmény?

A szakmai stábon és Kácsor Grétán kívül gyakorlatilag mindenkinek új tapasztalat volt a telt házas aréna. A döntő előtt azt mondtuk a lányoknak: élvezzék ki a pillanatot, mert nem sokszor adatik meg hasonló lehetőség. S persze, be kell vallani rengeteget is segítettek a nézők, a mélypontokon sokkal könnyebb úgy átlendülni, ha közben ötezer ember áll mögötted és támogat.

– Győrben is kiderült, hogy a játékosok előtt szép jövő áll. Ön milyen éveket jósol nekik?

Rajtuk múlik, illetve a lehetőségeken, amiket kapnak. A csapatból három lány kivételével mindenki az élvonalban folytatja pályafutását, azt ki kell használni. Sokat kell tanulniuk, még nem kész játékosok, de őket ismerve, biztos vagyok benne, minden megtesznek azért, hogy egy napon a felnőttek között is a csúcsra érjenek.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.