utanpotlassport.hu 2018.06.28 21:00 Frissítve: 2018.06.28 21:15

Judo: egy ötödik és egy hetedik hely az ifjúsági Eb nyitónapján

Egy ötödik és egy hetedik hellyel zárta az ifjúsági cselgáncsválogatott a korosztályos Európa-bajnokság nyitónapját. Egyedül Gombás Bálint menetelt az 50 kilogrammosok elődöntőjéig, ott azonban, és később az éremcsatában sem sikerült nyernie. A 44 kilós Kriza Anna két győztes és két vesztes meccs után lett hetedik.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnokságának az első napja Szarajevóban. A fiúk között az 50 és a 60 kilogrammosok versenyében voltak érdekeltek a fiatalok, míg a leányok mezőnyében 44 és 48 kilóban egyaránt két magyar dzsúdós bizonyíthatott.

Gombás Bálint (fehérben) ötödik helyezése volt a magyarok legjobb eredménye a nyitányon

Gombás Bálint (fehérben) ötödik helyezése volt a magyarok legjobb eredménye a nyitányon  •  Fotó: Franco Di Capua

Az 50 kilogrammos Gombás Bálint szerzett egyedül pontot a magyar fiúk közül. Bálint első mérkőzésén magabiztosan nyert a brit Zachary Morrison ellen, majd az olasz Cristian Micelit is könnyedén maga mögé utasította, így bejutott az elődöntőbe.

A négy között a török Emirham Karahammal nézett farkasszemet, akivel korábban már találkozott a tunéziai Európa−kupa-viadalon. Gombás rögtön az elején összeszedett két intést is, majd Karaham is begyűjtött egyet. Innentől kezdve csak arra koncentrált a török, hogy páros intést harcoljon ki, s ez sikerült is neki, tehát a magyar fiú már csak a bronzéremben bízhatott.

A fiúk vezetőedzője, Bíró Norbert elmondta, hogy kár Gombás elődöntőjéért, mert nem volt jobb az ellenfele, s meg lehetett volna. Fájt érte a szívük. Mint, ahogyan a bronzéremért is. Tulajdonképpen ugyanaz a forgatókönyv zajlott le, mint előtte, csak éppen az azeri Miraga Ajijevvel szemben. Ajijev a végén szintén páros intést harcolt ki, ezzel ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Bálint pedig ötödik lett.

Ugyanebben a súlycsoportban próbált szerencsét Farkas Bence is, aki bolgárt győzött le az első meccsen, majd azzal az olasszal találkozott, akit Bálint legyőzött. Bence egy wazari értékű akcióval kapott ki Micelitől. Mivel Gombás felülmúlta őt a következő körben, így Farkas számára véget ért a bosnyák megméretés.

A leányok között a 44 kilogrammos Kriza Anna jutott a legtovább, aki második párharcán a tavalyi ifjúsági Európa-bajnok horvát, Viktorija Pulijz ellen kapott ki egy wazarival. A horvát lány végül bejutott az elődöntőbe, így Anna a vigaszágon folytathatta, ahol először nyerni is tudott az ukrán Szofija Birdinszkik ellen, azonban a török Merve Azokkal már nem bírt, így be kellett érnie a hetedik hellyel.

Bejczi Zsuzsanna, a leányok vezetőedzője elmondta, meg van elégedve Anna teljesítményével; egész nap remekül dolgozott, szépen küzdött.

A vezetőedző arról is beszélt, hogy az előzetesen ifjúsági olimpiai kvótára esélyes, 48 kilós Kardos Tímeától várta, hogy az elődöntőig meneteljen, azonban a lány már a második meccsén vereséget szenvedett a román Iasmin Covaciu ellen.

A versenyből kiesett a másik 44 kilogrammos Harmath Eszter, aki az orosz Gafira Boriszovával nem bírt, és a 48 kilós Gyertyás Róza is. Rózát a török Buketnur Karabulut állított meg.

A fiúk között helyezetlen maradt a 60 kilogrammos Szatmári György, aki egy győztes meccs után kapott ki a grúz Dvalisvilitől.

Bíró Norbert elmondta, hogy a fiúk versenyében ez összességében érvényesült a realitás, s tulajdonképpen nem elégedetlen. Igaz, jó lett volna egy érem. Bejczi Zsuzsanna viszont csalódott, mert többet várt a nyitánytól.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ
Az első nap bajnokai és magyar eredményei
Fiúk
50 kg: Iznaur Sajev (Oroszország), ...5. Gombás Bálint, Farkas Bence helyezetlen.
55 kg: Berat Bahidir (Törökország), magyar induló nem volt.
60 kg: Kantemir Kodzov (Oroszország), Szatmári György helyezetlen.
Leányok
40 kg: Georgia Hagianu (Románia), magyar induló nem volt.
44 kg: Erza Muminoviq (Koszovó), ...7. Kriza Anna, Harmath Eszter helyezetlen.
48 kg: Szabina Alijeva (Azerbajdzsán), Kardos Tímea és Gyertyás Róza helyezetlen.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.