HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.31 21:50 Frissítve: 2018.07.31 21:59

Birkózás: két érem a junior Eb második napján

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Váncza István a 63 kilósok dobogójának a harmadik fokára állt fel a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeinek második versenynapján. A 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzéremért lép szőnyegre szerdán.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a kötöttfogású fiúk a Rómában zajló junior Európa-bajnokság második napján, amelyen a fogásnem második programcsomagjának főtáblás ütközeteit is lebonyolították az első helyosztói mellett.

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában Forrás: birkozoszov.hu

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában  •  Forrás: birkozoszov.hu

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között verekedte be magát a döntőbe hétfőn, miután a négy között rendkívül taktikus birkózással győzte le a lengyel Dybkát fölé.

A fináléban a grúz Temur Cskuaszelidze várta, akit Alex az idén már egyszer legyőzött Romániában, nemzetközi versenyen.

Egy perc telt el, amikor a bíró a magyart látta passzívabbnak, így egy ponttal gazdagabb lett a grúz, s lehetősége nyílt, hogy lentről akciót csináljon. Szőke jól védekezett, felállt a helyzetből, azonban Cskuaszelidze állásból egyből le tudta vinni , s így már három pontra duzzadt az előnye.

A második menetben Alex előtt nyílt az egy pontos intés utáni lehetőség a földről, s ki is emelte oldalról ellenfelét, viszont a zónához érkezve instabillá vált a fogása, s kényszerűségből dobta el. De a saját hátára… Így nem járt pont egyiküknek sem. Szőke nagyon hajtott, ám egy perccel a vége előtt ez inkább már csak kapkodássá vált; kétkaros szaltóból magára dobta a grúzt, aki ezután még mögé is került. Cskuaszelidze végül 7–1-re nyert, s ezzel Európa-bajnok lett, míg Szőke ezüstérmes. Az eredmény külön értéke, hogy Alex csupán elsőéves juniorként érte el ezt a sikert.

A vezetőedző, Struhács György szerint Alex jól teljesített, apróbb hibák döntöttek az arany sorsáról.

Váncza István Forrás: birkozoszov.hu

Váncza István  •  Forrás: birkozoszov.hu

A 63 kilogrammos Váncza István hétfőn az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az ukrán Olekszandr Hrusintól, így a vigaszág győztesére kellett csak várnia a bronzcsatához. A lengyel Mateusz Szewczuk lépett szőnyegre Váncza ellen, s a magyar fiú nagyon okos, taktikus birkózással megkaparintotta a bronzérmet. Struhács tökéletesen meg van elégedve Váncza teljesítményével. Elmondta, hogy maximálisan betartotta a taktikai utasításokat, s szépen kifárasztotta a lengyelt, így megérdemelt sikert aratott.

A délelőtti programban öt magyar lépett szőnyegre, s közülük csupán egy jutott el az esti elődöntőig.  A 72 kilogrammos, U23-as Eb-ötödik Lévai Tamás úgy került a legjobb négy közé, hogy olasz és bolgár ellenfelet győzött le simán, technikai tussal.

A Budapesti Honvéd SE versenyzője az elődöntőben az orosz Jarbilovval mérkőzött meg, aki 7–2-re jobbnak bizonyult nála. Tamás szerdán a cseh Jakub Bielesszel vagy a német Anthony Sandersszel méri össze tudását a harmadik helyért.

A kadét-világbajnoki ezüstérmes, Eb-harmadik, 97 kilós Érsek Róbert a vigaszágra került, miután az osztrák kadét-világbajnoki ezüstérmes Markus Raggingertől vereséget szenvedett a negyeddöntőben, s ellenfele beverekedte magát a döntőbe.

Róberttel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy eredetileg a kadét Európa-bajnok, világbajnoki második Vátzi Bálint indult volna ebben a súlycsoportban, ő azonban megsérült (összecsúszott a bordája).

A kadét-világbajnoki második, Eb-bronzérmes, 82 kilogrammos Takács István a negyeddöntőig, a 67 kilós Gyürky Tibor és a 60 kilogrammos Török Tamás pedig a nyolcaddöntőig menetelt, ott azonban kikapott, s búcsút intett a megméretésnek.

A vezetőedző kifejtette, hogy csupán Érsekkel és Takáccsal szemben maradt hiányérzete. Róberttel kapcsolatban elmondta, hogy – habár az osztrák nagyon jó versenyző  – nem tartotta be a taktikai utasításokat, s kiengedte a mérkőzést a kezéből. Pedig vezetett, s csak állásból kellett volna megtartania az előnyét. István pedig verhető ellenféllel szemben maradt alul.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Kötöttfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
 60 kg (18 induló): Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg (22 induló): Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg (22 induló): Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 82 kg (16 induló): Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér), 97 kg (16 induló): Érsek Róbert (Budapesti Honvéd SE)
Nyolcaddöntő. 60 kg: Zaur Nurijev (azeri)−Török Tamás 8−6, 67 kg: Valentin Petic (moldovai)−Gyürky Tibor 8−0, 72 kg: Lévai Tamás−Simone Tripodi (olasz) 9−0, 82 kg: Takács István−Szvetoszlav Nikolov (bolgár) 13−7, 97 kg: Érsek Róbert−Ilija Buhajev (ukrán) 9-0
Negyeddöntő. 72 kg: Lévai Tamás−Plamenov Krumov (bolgár) 8−0, 82 kg: Szymon Szymonowicz (lengyel)−Takács István 7−4, 97 kg: Markus Ragginger (osztrák)−Érsek Róbert 5−3
Bronzmérkőzés. Váncza István−Mateusz Szewczuk (lengyel) 4−1
Döntő. 87 kg: Temuri Tcskujaselidze (grúz)−Szőke Alex 7−1
A kötöttfogás 1. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
55 kg: Tigran Minaszjan (örményország), magyar induló nem volt.
63 kg: Olekszandr Hrusin (Ukrajna), ...3. Váncza István (Magyarország)
77 kg: Jegor Kadirov (Oroszország), ...13. Kismóni Móric
87 kg: Temuri Tcskujaszelidze (Grúzia), 2. Szőke Alex (Magyarország)
130 kg: Oleg Agahanov (Oroszország), ...9. Vátzi Roland

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Rómát látni, és…
Szőke a döntőben!

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.13 14:26:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés hajrával, az utolsó percekben négy utánpótláskorú játékos által szerzett gólokkal győzött a Vác Siófokon a női kézilabda NB I-ben. Az évek óta a fiatalokra építő együttes a tavalyi évad után ismét bizonyította, hogy járható út a magyar tehetségek csapatba építése. Ezúttal a külföldi világklasszisok sora ellen.

2018.09.04 19:06:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

2018.08.26 20:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Elődöntőbe jutott, így minimum bronzérmes Orbán Adrián a Duna Arénában zajló korosztályos boksz-világbajnokságon!

2018.08.23 11:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sportpszichológusaink rendszeresen beszélnek arról: sportoló gyerekeinket hagyjuk meg gyerekeknek, hadd játszanak! Edzőink és pedagógusaink közben gyakran azt tapasztalják, a magyar fiatalok nem tudnak, nem tanulnak meg kellőképpen küzdeni. De milyennek látják őket és a környezetüket a hazánkban dolgozó neves külföldi szakemberek, Kim Rasmussentől Ivkovics Sztojanon át Nebojsa Vignjevicsig? Körképünkben dán, délszláv-magyar és belga szövetségi kapitány, illetve egy élvonalbeli szerb tréner beszél arról: kézi-, kosár-  és röplabdában, illetve labdarúgásban milyenek az utánpótláskorú sportolóink. És arról is, hogy milyenek lehetnének.

2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS