HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.31 21:50 Frissítve: 2018.07.31 21:59

Birkózás: két érem a junior Eb második napján

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Váncza István a 63 kilósok dobogójának a harmadik fokára állt fel a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeinek második versenynapján. A 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzéremért lép szőnyegre szerdán.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a kötöttfogású fiúk a Rómában zajló junior Európa-bajnokság második napján, amelyen a fogásnem második programcsomagjának főtáblás ütközeteit is lebonyolították az első helyosztói mellett.

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában Forrás: birkozoszov.hu

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában  •  Forrás: birkozoszov.hu

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között verekedte be magát a döntőbe hétfőn, miután a négy között rendkívül taktikus birkózással győzte le a lengyel Dybkát fölé.

A fináléban a grúz Temur Cskuaszelidze várta, akit Alex az idén már egyszer legyőzött Romániában, nemzetközi versenyen.

Egy perc telt el, amikor a bíró a magyart látta passzívabbnak, így egy ponttal gazdagabb lett a grúz, s lehetősége nyílt, hogy lentről akciót csináljon. Szőke jól védekezett, felállt a helyzetből, azonban Cskuaszelidze állásból egyből le tudta vinni , s így már három pontra duzzadt az előnye.

A második menetben Alex előtt nyílt az egy pontos intés utáni lehetőség a földről, s ki is emelte oldalról ellenfelét, viszont a zónához érkezve instabillá vált a fogása, s kényszerűségből dobta el. De a saját hátára… Így nem járt pont egyiküknek sem. Szőke nagyon hajtott, ám egy perccel a vége előtt ez inkább már csak kapkodássá vált; kétkaros szaltóból magára dobta a grúzt, aki ezután még mögé is került. Cskuaszelidze végül 7–1-re nyert, s ezzel Európa-bajnok lett, míg Szőke ezüstérmes. Az eredmény külön értéke, hogy Alex csupán elsőéves juniorként érte el ezt a sikert.

A vezetőedző, Struhács György szerint Alex jól teljesített, apróbb hibák döntöttek az arany sorsáról.

Váncza István Forrás: birkozoszov.hu

Váncza István  •  Forrás: birkozoszov.hu

A 63 kilogrammos Váncza István hétfőn az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az ukrán Olekszandr Hrusintól, így a vigaszág győztesére kellett csak várnia a bronzcsatához. A lengyel Mateusz Szewczuk lépett szőnyegre Váncza ellen, s a magyar fiú nagyon okos, taktikus birkózással megkaparintotta a bronzérmet. Struhács tökéletesen meg van elégedve Váncza teljesítményével. Elmondta, hogy maximálisan betartotta a taktikai utasításokat, s szépen kifárasztotta a lengyelt, így megérdemelt sikert aratott.

A délelőtti programban öt magyar lépett szőnyegre, s közülük csupán egy jutott el az esti elődöntőig.  A 72 kilogrammos, U23-as Eb-ötödik Lévai Tamás úgy került a legjobb négy közé, hogy olasz és bolgár ellenfelet győzött le simán, technikai tussal.

A Budapesti Honvéd SE versenyzője az elődöntőben az orosz Jarbilovval mérkőzött meg, aki 7–2-re jobbnak bizonyult nála. Tamás szerdán a cseh Jakub Bielesszel vagy a német Anthony Sandersszel méri össze tudását a harmadik helyért.

A kadét-világbajnoki ezüstérmes, Eb-harmadik, 97 kilós Érsek Róbert a vigaszágra került, miután az osztrák kadét-világbajnoki ezüstérmes Markus Raggingertől vereséget szenvedett a negyeddöntőben, s ellenfele beverekedte magát a döntőbe.

Róberttel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy eredetileg a kadét Európa-bajnok, világbajnoki második Vátzi Bálint indult volna ebben a súlycsoportban, ő azonban megsérült (összecsúszott a bordája).

A kadét-világbajnoki második, Eb-bronzérmes, 82 kilogrammos Takács István a negyeddöntőig, a 67 kilós Gyürky Tibor és a 60 kilogrammos Török Tamás pedig a nyolcaddöntőig menetelt, ott azonban kikapott, s búcsút intett a megméretésnek.

A vezetőedző kifejtette, hogy csupán Érsekkel és Takáccsal szemben maradt hiányérzete. Róberttel kapcsolatban elmondta, hogy – habár az osztrák nagyon jó versenyző  – nem tartotta be a taktikai utasításokat, s kiengedte a mérkőzést a kezéből. Pedig vezetett, s csak állásból kellett volna megtartania az előnyét. István pedig verhető ellenféllel szemben maradt alul.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Kötöttfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
 60 kg (18 induló): Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg (22 induló): Gyürky Tibor (Tatabányai SC), 72 kg (22 induló): Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 82 kg (16 induló): Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér), 97 kg (16 induló): Érsek Róbert (Budapesti Honvéd SE)
Nyolcaddöntő. 60 kg: Zaur Nurijev (azeri)−Török Tamás 8−6, 67 kg: Valentin Petic (moldovai)−Gyürky Tibor 8−0, 72 kg: Lévai Tamás−Simone Tripodi (olasz) 9−0, 82 kg: Takács István−Szvetoszlav Nikolov (bolgár) 13−7, 97 kg: Érsek Róbert−Ilija Buhajev (ukrán) 9-0
Negyeddöntő. 72 kg: Lévai Tamás−Plamenov Krumov (bolgár) 8−0, 82 kg: Szymon Szymonowicz (lengyel)−Takács István 7−4, 97 kg: Markus Ragginger (osztrák)−Érsek Róbert 5−3
Bronzmérkőzés. Váncza István−Mateusz Szewczuk (lengyel) 4−1
Döntő. 87 kg: Temuri Tcskujaselidze (grúz)−Szőke Alex 7−1
A kötöttfogás 1. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
55 kg: Tigran Minaszjan (örményország), magyar induló nem volt.
63 kg: Olekszandr Hrusin (Ukrajna), ...3. Váncza István (Magyarország)
77 kg: Jegor Kadirov (Oroszország), ...13. Kismóni Móric
87 kg: Temuri Tcskujaszelidze (Grúzia), 2. Szőke Alex (Magyarország)
130 kg: Oleg Agahanov (Oroszország), ...9. Vátzi Roland

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Rómát látni, és…
Szőke a döntőben!

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS