Birkózás: csak Vitek Dáriusz folytathatja

Vágólapra másolva!
2019.08.16. 21:38
Címkék
A csütörtökön szőnyegre lépő kötöttfogásúak közül csupán Vitek Dáriusz (130 kg) folytathatja a vigaszágon a tallinni junior birkózó-világbajnokságot, amelyen a női szakág versenye a végéhez ért: a japánok a lehetséges tíz aranyéremből nyolcat vittek haza.

Az esti program a kötöttfogásúak elődöntőivel kezdődött a tallinni junior birkózó-világbajnokságon. Habár magyar érdekelt nem volt egyetlen mérkőzésen sem, három fiatalunknak mégis bíznia kellett legyőzője sikerében, hogy a vigaszágon folytathassa a versenyt szombaton délelőtt.magyar érdekelt nem volt egyetlen mérkőzésen sem, három fiatalunknak mégis bíznia kellett legyőzője sikerében, hogy a vigaszágon folytathassa a versenyt szombaton délelőtt.

Junior Európa-bajnokunkat, Lévai Tamást (77 kg) a török Abdurraham Kalkan múlta felül nagy csatában a negyeddöntőben. A török aztán a kétszeres utánpótlás Ázsia-bajnok iránival, Mohamman Azaz Nahuszival találkozott a folytatásban, aki az utolsó pillanatban történt kiléptetéssel nyert 4–2-re, tehát Tamás búcsúzott a viadaltól.

Losonczi Dávidnak (kékben) túl nagy falat volt a török Bedrihan Tan Fotó: Daniel Mitchell
Losonczi Dávidnak (kékben) túl nagy falat volt a török Bedrihan Tan Fotó: Daniel Mitchell

Losonczi Dávidnak (kékben) túl nagy falat volt a török Bedrihan Tan  •  Fotó: Daniel Mitchell

Csakúgy, mint a junior Eb-második Losonczi Dávid (87 kg), aki a szintén török Bedirhan Tannal szemben maradt alul a nyolc között. Az elődöntőben ugyanakkor Tan kikapott az orosz junior Európa-bajnok Ilja Jermolenkótól, így Dávid sem léphet szőnyegre szombaton.

Junior Eb-bronzérmesünk, Vitek Dáriusz viszont igen, miután legyőzője, a kadét-világbajnok amerikai Cohlton Michael Schultz meg sem állt az aranycsatáig. Dáriusznak az idei junior Ázsia-bajnokság második helyezettjével, az indiai Ávessel kell szembenéznie először.

Véget ért a női szakág viadala csütörtök este, amelyet összességében sokkoló fölénnyel nyert meg a japán válogatott: a lehetséges tíz aranyéremből nyolcat hódított el, emellett két bronzérmese lett, tehát az összes kategóriában állt dobogón japán hölgy. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a csapatrangsorban pontosan kétszer annyi pontot (230) gyűjtöttek, mint a második orosz alakulat (115).

Az oroszok egyébként nem ünnepelhettek bajnokot, ugyanakkor három-három ezüst- és bronzérmet gyűjtöttek. A maradék két elsőség – némi meglepetésre – a lengyelekhez, és a kubaiakhoz került. Csakúgy, mint a szabadfogású fiúk között, a lányokhoz is bekopogtattak a kanadaiak egy bronzéremmel. Ami pedig a kontinensek közötti vetélkedőt illeti: az ázsiaiakhoz nyolc arany-, négy ezüst- és hat bronzmedál került, az európaiakhoz egy arany-, öt ezüst- és tizenhárom bronzérem, míg az amerikaiak mind a három medálból egyet-egyet magukénak tudhatnak.

A magyarok sem maradtak helyezetlenül: Nagy Bernadett a junior Európa-bajnoki címe után a vb-dobogó harmadik fokára állhatott.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Női birkózás
Az érmesek és a magyar helyezések
50 kg. Világbajnok: SzuszakiJui (Japán), 2. Darja Hvosztova (Oroszország), 3. Maria Leorda (Moldova) és Marija Vinnik (Ukrajna)
53 kg. Világbajnok: OkunoHaruna (Japán), 2. Anudari Nandintsestseg (Mongólia), 3. Meiduolaji Meiduolaji (Kína) és Marija Tjumerekova (Oroszország)
55 kg. Világbajnok: Patrycja Gil (Lengyelország), 2. Jekatyerina Verbina (Oroszország), 3. IgarasiSzaki (Japán) és Szezen Belberova (Bulgária), …8. Szél Anna
57 kg.Világbajnok:Hanai Akie (Japán), 2. Alina Akobija (Ukrajna), 3. Magdalena Urszula Glodek (Lengyelország) és Nuraida Anarkulova (Kirgizisztán)
59 kg. Világbajnok: NandzsoSzae (Japán), 2. Anastasia Nichita (Moldova), 3. Morena De Vita (Olaszország) és Katerina Zelenih (Ukrajna), …14. Bognár Erika
62 kg. Világbajnok: Inagaki Juzuka (Japán), 2. Vu Jara (Kína), 3. Ana Paula Godinez Gonzalez (Kanada) és Marija Lacsugina (Oroszország)
65 kg. Világbajnok: Morikava Miva (Japán), 2. Macey Ellen Kilty (Egyesült Államok), 3. Csang Jüe (Kína) és Wiktoria Chołuj (Lengyelország), …11. Szabados Noémi
68 kg. Világbajnok: MacujukiNaruha (Japán), 2. Mirim Zsumanazarova (Kirgizisztán), 3. Ewelina Weronika Ciunek (Lengyelország) és Hanum Velijeva (Oroszország), …14. Elekes Emese
72 kg. Világbajnok: Kagami Juka (Japán), 2. Jevgenyija Zaharcsenko (Oroszország), 3. Anasztaszija Alpjejeva (Ukrajna) és Cseng Siu-jan (Kína)
76 kg. Világbajnok: Milaimys de la Caridad Marin Portille (Kuba), 2. Hui-Tsu Chang (Tajvan), 3. NAGY BERNADETT (MAGYARORSZÁG) és Macujuki Jaszuha (Japán)
Csapatverseny
1. Japán 230 pont, 2. Oroszország 115, 3. Ukrajna 91, ...18. Magyarország 21

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban
Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon
Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat
Nagy Bernadett (76 kg) bronzérmes Tallinnban
Drámasorozat a kötöttfogásúak nyitónapján Tallinnban

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik