Atlétika: idén is kitettek magukért a dobószakág ígéretei

Vágólapra másolva!
2020.10.03. 18:08
Címkék
A Magyar Atlétikai Szövetség dobószakági referense, Török Krisztián szerint kevés panasz érheti az utánpótláskorú versenyzők idei teljesítményét, hiszen a vírushelyzet ellenére is számos kiemelkedő eredménnyel rukkoltak elő.

Szállt a gerely, repült a kalapács, csapódott a diszkosz, puffant a súlygolyó. Az utánpótláskorú dobóatléták a koronavírus-járvány miatti rendhagyó évadban is halmozták az egyéni csúcsokat, sőt még a korosztályos rekorddöntés is belefért a programba. A szakágért felelős Török Krisztián szerint csak dicséret illeti a fiatalokat.Török Krisztián szerint csak dicséret illeti a fiatalokat.

A 15 éves Viszkeleti Villő jelenleg az U18-as világranglistán is harmadik kalapácsvetésben Fotó: Tom Schä
A 15 éves Viszkeleti Villő jelenleg az U18-as világranglistán is harmadik kalapácsvetésben Fotó: Tom Schä

A serdülőkorú Viszkeleti Villő jelenleg az U18-as világranglistán is harmadik kalapácsvetésben  •  Fotó: Tom Schä

„A vírushelyzet ellenére a magyar atlétikával együtt a dobószakág is kitűnő szezont zárt. A kalapácsvetők között a tizenötéves Viszkeleti Villő teljesítménye kimagasló volt, hiszen a háromkilós szerrel 67 méter, a felnőttszerrel 59 méter fölötti eredményt ért el. Az ifi Csatári Jázmin ugyanúgy remekül szerepelt, ő a háromkilogrammos kalapáccsal 64 méter fölött dobott. Ezek azért értékes mutatók, mert a látottak alapján a jövőre halasztott ifi Eb-n mindkét lány ott lehet a dobogó környékén. Ugyanez igaz az ifi fiúkra is. Füredi Dániel 75 méter, Csekő Miklós 72 méter fölött jár az ötös kalapáccsal. Miki egy év alatt 14 métert fejlődött, érdemes figyelni a nevére, mert elképesztő a munkabírása, és nagyon céltudatos versenyző. A junior Doma Benedek 77 méteren dobott túl a hatos szerrel, az utolsóéves U23-as Rába Dánielnek és Varga Balázsnak pedig komoly esélye van, hogy a felnőttek között is megállja a helyét. Jövőre U23-as Eb is lesz, Varga Donát, Czeller Gábor és Doma Benedek is hivatott a nyolcba kerülésre. Mindhármuk felkészültsége és szakmai háttere oda predesztinálja őket.”

Fekete István vezeti súlylökésben a juniorok hazai ranglistáját Fotó: Tom Schä
Fekete István vezeti súlylökésben a juniorok hazai ranglistáját Fotó: Tom Schä

Fekete István vezeti súlylökésben a juniorok hazai ranglistáját  •  Fotó: Tom Schä

Török Krisztián a súlylökő mezőny ifistái közül azt a Kling Rékát emeli ki, aki számára jövőre vízválasztó év következik, hiszen háromról vált négykilós golyóra – ami sosem egyszerű küldetés. Ugyanitt a fiúknál az idén forgásos technikára átálló Horváth Márk 19.75 métert dobott az ötkilós szerrel, a szakember szerint az ő esetében is a 2021-es esztendő mutat majd objektív képet, de kihangsúlyozza, nem lenne meglepődve, ha a hatkilós golyóval is hasonló teljesítményt érne el. A juniorok között Fekete István vezeti a hazai ranglistát, az ő esetében a motiváció megőrzése a legfontosabb – vélekedik a szakági referens – hiszen a két évvel fiatalabb Horváth egyre inkább közeledik hozzá, míg a jövőre felnőtté „öregedő” Veiland Violetta is jó úton halad, bár még a kiugró egyéni csúcsa várat magára. A diszkoszvetők között kevesebb brillírozást rögzíthettünk, de a juniorkorosztályt uraló Strigencz Zalán említésre méltó teljesítményt nyújtott, és az ifi Kövér Fanni is jeleskedett ebben a számban, bár hosszabb távon neki a gerelyhajításban lehet keresnivalója. Nem is kevés. A 16 éves atlétalány az ötszázgrammos szerrel hét, a hatszázgrammossal huszonegy évig őrzött U18-as országos csúcsot szárnyalt túl. Előbbin 55.03, utóbbin 56.25 méter a jelenlegi rekordja.

Kövér Fanni már két országos ificsúcsot tart gerelyhajításban Fotó: Tom Schä
Kövér Fanni már két országos ificsúcsot tart gerelyhajításban Fotó: Tom Schä

Kövér Fanni már két országos ificsúcsot tart gerelyhajításban  •  Fotó: Tom Schä

„Fanni fantasztikusan versenyzett a szezon során, ő is a jövő évi ifi Eb-n robbanthat nagyot. Az ifi gerelyhajító fiúk között Herczeg György 70, és Jancsik Martin 65 méter feletti dobása is igen reményteli a hétszázgrammos szerrel, míg a junior Járvás Máté 74 métert meghaladó produkciója minden idők harmadik legjobb U20-as hazai eredménye. Máté céljának annak kell lennie, hogy stabilizálja a formáját, míg az őt a ranglistán követő Jancsik Tamásnak tartania kell a folyamatos előre lépegetést. Az U23-sok is kitettek magukért. Kovács Noel látványosat fejlődött, míg Máté Fanni bár visszafogottabb szezonon van túl, mindkettejük szeme előtt az U23-as Eb döntője lebeghet.”

„Bizakodva tekinthetünk a jövő évre” – összegez Török Krisztián, aki örömmel nyugtázza, hogy a vírus miatt megváltozott felkészülési körülmények ellenére, jól végezték a versenyzők és az edzőik a munkájukat. Továbbá abban is bízik, hogy az említett ígéretek közül minél többen odaérnek a 2023-as budapesti felnőtt atlétikai világbajnokságra, de ezzel együtt megjegyzi, már a fiatalabb korosztályokban is fellelhetőek azok a versenyzők, akik a vébé utáni években is magas szinten képviselhetik a magyar atlétikát. Persze, hogy kiből válik felnőttszinten is eredményes atléta, számos tényező befolyásolja az utánpótlás-karrier során. Mindenesetre, hogy ha csak az ifjabbakat nézzük, például Kövér Fanni vagy Viszkeleti Villő teljesítménye is magasan a korosztálya felett jár. Hogy lehet-e ebből bármire is következtetni?

„Ha az a kérdés, hogy hány évente születnek ilyen tehetségek, akkor azt mondom, hogy körülbelül tizenöt. Azonban fontos leszögezni, az atlétika húsz-huszonegyéves korban kezdődik igazán. A két kislányból bármi lehet, még olimpiai bajnok is, de türelmesnek kell lenni velük, és mindig az adott évnek, életkornak megfelelő munkát kell végezniük. Mindenki azért dolgozik, hogy az ilyen reménységek a lehető legmagasabbra jussanak, de mindenekelőtt arra kell ügyelni, hogy egészségek maradjanak, és évről évre előre tudjanak lépni.”

A magyar atléták részletes eredménysorát ITT lehet böngészni.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik