HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.06.24 16:02 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Vívás: a 16 éves Pusztai Liza, aki történelmet írt Tbilisziben

Pusztai Liza bevonult a magyar vívás történelmébe a Tbilisziben szerzett Európa-bajnoki bronzérmével: ő a legfiatalabb versenyző, aki érmet tudott szerezni felnőttek világversenyén. A BVSC-Zugló 16 éves vívója egyelőre a közelgő eseményekre koncentrál, de nem titok: a tokiói játékokon mindenképpen pástra lépne.

Bruckner Vince A tbiliszi felnőtt Európa-bajnokságon női kard egyéniben bronzérmet szerzett, sporttörténelmet írt, 16 éves Pusztai Lizával beszélgettünk. A BVSC-Zugló fiatal vívója nem pihen sokat, már a júliusi lipcsei világbajnokságra készül.

– Tizenhat évesen nem szokás dobogóra állni felnőttek között, világversenyen. Hogy élted meg az Európa-bajnoki harmadik helyet?

– Természetesen nagyon örültem neki. Nem nagyon számítottam rá, hogy ilyen eredményt elérhetek, hatalmas meglepetés, kétségkívül pályafutásom eddigi legjobb eredménye.

Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban Forrás: jochapress.hu

Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban  •  Forrás: jochapress.hu

– Ahogy haladt előre a verseny átfutott a fejeden, hogy óriási meglepetésre ilyen fiatalon akár érmet is szerezhetsz?

– A nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben titkon azért már bíztam benne, hogy összejöhet a dobogó, de amennyire lehetett, próbáltam a saját asszóimra koncentrálni, és a legjobb tudásom szerint vívni.

– Itthon hogy fogadták a hatalmas sikert?

– Nagyon jólesett, hogy amikor már a verseny közben rengetegen szurkoltak nekem itthonról, sokat jelentett a támogatás. Amikor pedig hazajöttem, szintén nagyon sokan gratuláltak.

– A nagy sikerek ellenére, legalábbis utólag nem volt mindig egyértelmű, hogy vívni fogsz. Több sportágat kipróbáltál mielőtt kardozni kezdtél...

– Így van, korábban tornáztam, úsztam, teniszeztem, de azok nem tetszettek meg. A vívásról pedig rögtön éreztem, hogy nekem itt a helyem, azután már nem volt kérdés, melyik sportágat válasszam.

Milyen a kapcsolatod az edzőiddel?

– Két edzőm van a BVSC-Zuglóban, Bódy István és a fia, Bódy Benjámin. Egészen kicsi korom óta ők foglalkoznak velem, nagyon szeretek velük együtt dolgozni, rengeteget tanultam tőlük.

– Meglepődve olvastam, hogy Cristiano Ronaldo a példaképed. Miért?

– Nagyon régóta követem a focit, és a Real Madridnak szurkolok. Ronaldo meg ugye ott játszik, és mindig nagyon szimpatikus volt a játékfelfogása és a rengeteg munka, amelyet elvégzett. Az összes könyvét olvastam, nagyon tetszettek.

– A vívók közül kire nézel fel a leginkább?

– Ki mást is mondhatnék, mint Szilágyi Áront. Jelenleg az ország első számú kardvívója, a két olimpiai bajnoki címe önmagáért beszél. Talán abban egy kicsit hasonlítunk is, hogy ennyi idősen neki is hasonló eredményei voltak. Remélem, továbbra is tudom követni.

– Ezt akár már a júliusi felnőttvébén is elkezdheted. Milyen célokkal utazol Lipcsébe?

– Nincs konkrét célom egyelőre, minél jobb eredményt szeretnék elérni. A világbajnokságon ugye még erősebb a mezőny mint, az Eb-n, remélem hasonlóan jó napot fogok ki ott is.

– A távolabbi cél pedig az olimpia?

– Igen, Tokióba mindenképpen szeretnék eljutni, de addig még rengeteg idő és munka áll előttem.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.

2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.