utanpotlassport.hu 2017.06.24 16:02 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Vívás: a 16 éves Pusztai Liza, aki történelmet írt Tbilisziben

Pusztai Liza bevonult a magyar vívás történelmébe a Tbilisziben szerzett Európa-bajnoki bronzérmével: ő a legfiatalabb versenyző, aki érmet tudott szerezni felnőttek világversenyén. A BVSC-Zugló 16 éves vívója egyelőre a közelgő eseményekre koncentrál, de nem titok: a tokiói játékokon mindenképpen pástra lépne.

Bruckner Vince A tbiliszi felnőtt Európa-bajnokságon női kard egyéniben bronzérmet szerzett, sporttörténelmet írt, 16 éves Pusztai Lizával beszélgettünk. A BVSC-Zugló fiatal vívója nem pihen sokat, már a júliusi lipcsei világbajnokságra készül.

– Tizenhat évesen nem szokás dobogóra állni felnőttek között, világversenyen. Hogy élted meg az Európa-bajnoki harmadik helyet?

– Természetesen nagyon örültem neki. Nem nagyon számítottam rá, hogy ilyen eredményt elérhetek, hatalmas meglepetés, kétségkívül pályafutásom eddigi legjobb eredménye.

Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban Forrás: jochapress.hu

Pusztai Liza történelmet írt: 16 évesen dobogón végzett a felnőtt Európai-bajnokságon női kardban  •  Forrás: jochapress.hu

– Ahogy haladt előre a verseny átfutott a fejeden, hogy óriási meglepetésre ilyen fiatalon akár érmet is szerezhetsz?

– A nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben titkon azért már bíztam benne, hogy összejöhet a dobogó, de amennyire lehetett, próbáltam a saját asszóimra koncentrálni, és a legjobb tudásom szerint vívni.

– Itthon hogy fogadták a hatalmas sikert?

– Nagyon jólesett, hogy amikor már a verseny közben rengetegen szurkoltak nekem itthonról, sokat jelentett a támogatás. Amikor pedig hazajöttem, szintén nagyon sokan gratuláltak.

– A nagy sikerek ellenére, legalábbis utólag nem volt mindig egyértelmű, hogy vívni fogsz. Több sportágat kipróbáltál mielőtt kardozni kezdtél...

– Így van, korábban tornáztam, úsztam, teniszeztem, de azok nem tetszettek meg. A vívásról pedig rögtön éreztem, hogy nekem itt a helyem, azután már nem volt kérdés, melyik sportágat válasszam.

Milyen a kapcsolatod az edzőiddel?

– Két edzőm van a BVSC-Zuglóban, Bódy István és a fia, Bódy Benjámin. Egészen kicsi korom óta ők foglalkoznak velem, nagyon szeretek velük együtt dolgozni, rengeteget tanultam tőlük.

– Meglepődve olvastam, hogy Cristiano Ronaldo a példaképed. Miért?

– Nagyon régóta követem a focit, és a Real Madridnak szurkolok. Ronaldo meg ugye ott játszik, és mindig nagyon szimpatikus volt a játékfelfogása és a rengeteg munka, amelyet elvégzett. Az összes könyvét olvastam, nagyon tetszettek.

– A vívók közül kire nézel fel a leginkább?

– Ki mást is mondhatnék, mint Szilágyi Áront. Jelenleg az ország első számú kardvívója, a két olimpiai bajnoki címe önmagáért beszél. Talán abban egy kicsit hasonlítunk is, hogy ennyi idősen neki is hasonló eredményei voltak. Remélem, továbbra is tudom követni.

– Ezt akár már a júliusi felnőttvébén is elkezdheted. Milyen célokkal utazol Lipcsébe?

– Nincs konkrét célom egyelőre, minél jobb eredményt szeretnék elérni. A világbajnokságon ugye még erősebb a mezőny mint, az Eb-n, remélem hasonlóan jó napot fogok ki ott is.

– A távolabbi cél pedig az olimpia?

– Igen, Tokióba mindenképpen szeretnék eljutni, de addig még rengeteg idő és munka áll előttem.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.02 20:08:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

„Minden várakozásunkat felülmúlta a pénteki versenynap. Persze, tudtuk, erősek vagyunk, ugyanakkor azzal nem számoltunk, hogy ilyen jó lesz a kezdés” − mondta büszkén a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya, Gellért Gábor a racicei utánpótlás Európa-bajnokság pénteki versenynapja után, amelyen egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyarok.

2019.08.01 14:28:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Szerdán az U16-os korosztály döntőjével folytatódott az MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság a Lupa-tónál. A dobogó tetejére a lányoknál Gubik Hanna és Puskás Sára, a fiúknál Udvarhelyi Márton és Zarka Márton állhatott fel.

2019.07.29 20:28:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A H-Moto Team 17 éves gyorsasági motorosa, Kovács Bálint a hétvégén ezúttal Schleizben, az IDM Suzuki-kupa sorozatának harmadik fordulójában állt rajthoz, és akárcsak az előző versenyhétvégén, a belgiumi Zolderben, itt is övé lett a pole pozíció, a versenyben futott leggyorsabb köridő, továbbá mindkét futamon őt intették le elsőként. A magyar fiú ezzel megerősítette vezető helyét összetettben is, előnye 31 pontra nőtt vetélytársai előtt.

2019.07.25 13:49:17

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

„A fiúknak mindig azt mondom: kis hittel nem lehet fellépni a pályára, meg kell próbálni megszerezni az első két hely valamelyikét, hogy bejussunk a legjobb nyolcba. A realitás azt diktálja, hogy a kilenc-tizedik hely valamelyikén végzünk, de igyekszünk ennél jobban szerepelni” – mondta az U18-es fiú kosárválogatott vezetőedzője, Forray Gábor a korosztályos B divíziós nagyváradi Európa-bajnokság előtt.

2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.