Úszás: megdöntötték Egerszegi szöuli korosztályos csúcsát

Vágólapra másolva!
2017.12.18. 15:26
Címkék
Egerszegi Krisztina 1988-as szöuli korosztályos rekordját döntötte meg vasárnap Ilyés Laura Vanda. A tizenhatodik születésnapját kedden ünneplő százhalombattai úszó igen kalandos körülmények között került a BVSC-uszodába, két, sikertelen győri kísérletet követően. Egerszegi Krisztina nemcsak példaképe, de kicsi kora óta kíséri őt az ötszörös olimpiai bajnokkal tett összehasonlítás, ami az egyik fő ösztönzője.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huKarácsonyi ajándéknak is szép lett volna Ilyés Laura Vandának a 29.30-as időeredménnyel 50 méter háton vasárnap megúszott új országos korosztályos csúcs, de inkább születésnapi meglepetés lett belőle. A Százhalombattai VUK SE versenyzője december 19-én látta meg a napvilágot, így pontosan két nappal a jókívánságok fogadása előtt sikerült megdöntenie Egerszegi Krisztina 1988-as, Szöulban felállított 29.36-os rekordját. A történetnek azonban itt még nincs vége. Arról ugyanis a hírek már nem szóltak, milyen kalandos úton sikerült is mindezt megtennie.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huKarácsonyi ajándéknak is szép lett volna Ilyés Laura Vandának a 29.30-as időeredménnyel 50 méter háton vasárnap megúszott új országos korosztályos csúcs, de inkább születésnapi meglepetés lett belőle. A Százhalombattai VUK SE versenyzője december 19-én látta meg a napvilágot, így pontosan két nappal a jókívánságok fogadása előtt sikerült megdöntenie Egerszegi Krisztina 1988-as, Szöulban felállított 29.36-os rekordját. A történetnek azonban itt még nincs vége. Arról ugyanis a hírek már nem szóltak, milyen kalandos úton sikerült is mindezt megtennie.

Eredetileg Győrben, a Scitec Open nemzetközi cikluszárón szerette volna megdönteni a rekordot. Két jó kísérlete volt, de megmaradtak kísérletnek. Laura azonban nem adta fel, és szombaton este az edzőjével megkérték a BVSC-Zugló rendezésében zajló cikluszáró viadal szervezőit, hogy vasárnap náluk is próbát tehessen.

Megengedték.

Szerencsére.

Ilyés Laura Vanda útban az újabb csúcsok felé Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Ilyés Laura Vanda útban az újabb csúcsok felé Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Ilyés Laura Vanda útban az újabb csúcsok felé  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

„Már a győri eredmény is meglepetésszerűen jött. Két nagyon jó kísérletet tettem, s csak néhány századra voltam a rekordtól. Úgy voltam vele, hogy most benne vagyok, s ha engedik, nekifutok harmadszor is. Éreztem, hogy az úszásomban volt egy-két hiba, amelyen még tudnék javítani. Nem akartam, hogy ezen múljon. Borzasztóan boldog vagyok, különösen azért, mert Egerszegi Krisztina a példaképem. Nemcsak a hátúszás miatt, de azért is, mert a Kőbánya SC-ben engem is Kiss Miklós tanított meg úszni, akárcsak őt. Akkoriban mindig azt mondogatta, hogy ugyanolyan tökéletes a vízfekvésem, mint Krisztináé volt. Ez mindig is motivált, de most egészen más értelmet nyert ez az egész. Azt hiszem, eznem véletlen” – nyilatkozta honlapunknak Ilyés Vanda Laura.

A Kecskemétről tavaly szeptemberben Százhalombattára szerződött és költözött fiatal úszó a 200 méteres hátúszásban érzi magát a legjobbnak. S bár jelenlegi edzőjével, Vértesi Tamással ebben a számban tervezték be 2018-ra acsúcsdöntést – természetesen újabb Egerszegi-rekordról van szó –, Laura úgy gondolja, most már a 100-on is megpróbálja. Ha már az 50-en ilyen jól sikerült.

A Százhalombattai VUK SE szakosztályvezetőjével, Vértesi Tamással ennek ellenére a hosszabbik távról, beszélgettünk, mint tanítványa fő számáról:
„Egyértelműen a kétszázas kísérlet a jövő év nagy célkitűzése. Azért örülök a mostani rekordnak, mert magabiztosságot ad neki, amely lendületet ad. Ő is láthatja, hogy elérhető a kitűzött cél. Egyébként megmondom őszintén, a vasárnapi kísérlet kizárólag Laura döntése volt. Én már el sem kísértem a BVSC-uszodába, mert nem hittem abban, hogy sikerülhet. Elképzelhető, de ezzel talán kicsit segítettem is neki. Azt hiszem, mindenkinek meg akarta mutatni, mire képes. Nagy dolog ez, büszke vagyok rá” – osztotta meg velünk a szakember a rekorddöntéssel kapcsolatos gondolatait.

A 2018-as esztendő persze nemcsak a csúcsokról szól. Laura kedvenc számában, a 200 méteres hátúszásban már teljesítette az ifjúsági Európa-bajnokságon megkívánt szintidőt. De az októberi ifjúsági olimpiára is nagyon szeretne eljutni. S mivel összesen négy lánynak lesz erre lehetősége Magyarországról, bizony nem lesz könnyű. Hatalmas a konkurencia. Bár ha ezt is ugyanolyan komolyan veszi, mint Egerszegi Krisztina rekordjainak megdöntését, biztosan sikerülni fog.

Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik