Úszás: az utánpótlásunk új hulláma

Vágólapra másolva!
2017.05.01. 09:00
Címkék
Milák Kristóf (17), Németh Nándor (17) vagy Vécsei Réka (14) szinte a semmiből lépett a reflektorfénybe a debreceni felnőtt országos úszóbajnokságon. Ne feledkezzünk meg persze a 15 esztendős Késely Ajnáról sem, igaz, a Kőbánya SC üdvöskéje már számtalanszor bizonyított. A fiatalok nem fogadkoznak hangzatosan, Sós Csaba szövetségi kapitány azonban sokat vár tőlük. Petrov Iván korábbi utánpótlás-kapitány az edzőket dicsérte mondván, nélkülük a fiatalok sem tartanának ott, ahol.

reb Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, vagyis az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszók 1989 szülöttei, és ha megnézzük a mai felnőttválogatott gerincét alkotó sportolókat, a többségük is ahhoz képest egy-két éven belül látta meg a napvilágot.reb Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, vagyis az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszók 1989 szülöttei, és ha megnézzük a mai felnőttválogatott gerincét alkotó sportolókat, a többségük is ahhoz képest egy-két éven belül látta meg a napvilágot.

Az utánpótlás-eredményekkel mindig csínján kell bánni, viszont a debreceni országos felnőttbajnokságon legalábbis ígéretesnek, de akár leendő aranygenerációnak is tekinthető fiatalok sora mutatta meg magát. Csak kapkodtuk a fejünket, hiszen tizenévesen nyertek olyan számokat, amelyekben rutinosabb világklasszisok tempóztak, s nem pusztán győztek, hanem a felnőtt-világranglistán is magasan jegyzett időeredményekkel csaptak a célba.

Milák Kristóf
Milák Kristóf

Emlékezetes kép Milák Kristófról  •  Forrás: MÚSZ

Milák Kristóf

A korábbi utánpótlás-kapitány, Petrov Iván egyenesen „milákistának” vallja magát, s a jövő úszóját látja az Érdi Úszó Sport 17 éves versenyzőjében. Milák 100 m pillangón aratott sikere (a vert mezőnyben Kenderesi Tamással és Cseh Lászlóval) mégsem lepte meg teljesen Sós Csaba szövetségi kapitányt, hiszen az ifjú már tavaly, a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon villantott, amikor nem is egészen tökéletes úszással megnyerte a 200 m aranyát. Noha még 2016 végén szívprobléma miatt egy hónapot kihagyott, tavaszra tökéletes formába került, és 51.98-cal „húzta be” a neki kevésbé kedves 100 m pillangót.

„Mostanában határozottan hajlamos vagyok meglepni magamat” – jegyzi láthatóan feldobódva Milák. „Nemcsak saját magát – folytatja az edzője, Selmeci Attila. – Elképesztő, de a kétszázas idejével hatodik lett volna a riói olimpián, százon pedig az idei világranglista első tíz helyezettje közé került, ami csodálatos teljesítmény. Világklasszisokhoz közelít a produkciója.”

Az érdi úszó – bármilyen furcsán hangzik – nehéz helyzetbe hozta magát, hiszen indulhat a felnőtt vizes-világbajnokságon, így pedig szakmailag komoly kihívás lesz felkészülni az ifjúsági Európa- és világbajnokság közé ékelődő hazai eseményre.

uszas_nemeth_nandor
uszas_nemeth_nandor

Egyáltalán nem biztos, hogy Németh Nándor sprinter lesz  •  Forrás: MÚSZ

Németh Nándor

Hasonló gondokkal küzdhetne meg az Egri Úszó Klub 17 éves sportolója, Németh Nándor is – de ő kihagyja a „nagy” vb-t. A tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon a 4×100 m-es mix gyorsváltó tagjaként ezüstérmes villámember ugyanis remek, 48.64-es idővel győzött 100 m gyorson, a legjobb tíz közé került a világranglistán, ráadásul a bajnokság egyetlen felnőtt országos rekordja fűződik a nevéhez.

Ahhoz képest, hogy Siófokon hosszabb ideig egy hotel kétsávos medencéjében készült a kihívásokra, minimum bravúros a teljesítménye. Felkészítését nagyjából öt éve vette át az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László munkáját is irányító Plagányi Zsolt.

A magyarok hagyományosan a vegyesúszásban és a hosszabb távokon eredményesek, idehaza kevés a vérbeli sprinter. S mielőtt azt hinnénk, itt az új csillag, jegyezzük meg: trénere az év elején még azon gondolkodott, hogy a 100 vagy az 1500 m-re készítse-e inkább Nándort…

„A keringésem alapján elvileg a hosszabb távok feküdhetnek nekem, de a száz és a kétszáz méter áll igazán közel a szívemhez” – mondja a versenyző, aki a felnőttvébén – bár megtehetné – nem indul egyéniben, éppen azért, hogy megfelelően tudjon készülni az utánpótlás-eseményekre. Az élményből persze nem marad ki: a váltókban rajthoz áll Budapesten.

vecsei_reka_musz
vecsei_reka_musz

Vécsei Réka jó úton jár  •  Forrás: MÚSZ

Vécsei Réka

Felnőttvébé-indulástól nem kell „tartania” a Miskolc Városi Sportiskola úszójának, Vécsei Rékának, ám a 14 éves sportoló így is kivágta a rezet a felnőtt ob-n: 100 és 200 m mellen egyaránt győzött. A hosszabb távon ráadásul a háromszoros olimpiai bajnok – az ob-n minden egyéni számban tempózó, reggelente súlyzós edzéseket végző – Hosszú Katinkát és a szám riói magyar résztvevőjét, Sebestyén Dalmát is megelőzte.

Edzője, Sajgó László szerint – aki tanítványával együtt „lépett ki a fényre” – Réka remek képességű úszó, aki bizonyította: téthelyzetben is képes hozni a maximumot. Az ötkarikás első Kovács Ágnes óta idehaza kissé lyukasnak számít a mellúszás: ki tudja, idővel Vécsei Réka töltheti be az űrt…

„Ha megmarad ilyen szerethető, ugyanakkor eltökélt, céltudatos versenyzőnek, akkor az adottságait látva nyugodtan mondhatom, nagyon jó mellúszó lesz. Hosszú távon célunk a 2020-as tokiói olimpián való részvétel, de lépésről lépésre kell haladni” – mondja a tréner, aki hozzáteszi, most a győri, a vb-vel azonos időben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra készülnek.

+ Késely Ajna

Szakmaiatlan lenne a meglepetésemberek közé sorolni a 15 éves Késely Ajnát, aki váltóban olimpiai hatodik, felnőtt Európa-bajnok, ráadásul négyszeres ifjúsági Eb-győztes. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a teljesítménye mellett: 400 m gyorson egyéni – egyben korosztályos – rekorddal győzött, a tetejébe Turi György tanítványa 1500 m gyorson teljes jogú felnőttvébé-csapattaggá avanzsált.

Sós Csaba szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, hogy több fiatalnak (Milák, Németh, Késely) az ifjúsági Európa-bajnokság már csak desszert. Mi több, éppen a három tinédzserre gondolva mondta a szakvezető: őt bizony nagyon zavarja, hogy ifjúsági világbajnokságról még egyetlen aranyérme sincs az országnak.

A fiatalok augusztus 23-tól Indianapolisban,a korosztályos vb-n tehetik teljessé a magyar kollekciót. Néhányan pedig egy hónappal korábban, Budapesten, a felnőttek között bizonyíthatnak.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Dicséret és szégyen
„Egyáltalán nem vagyok meglepve amiatt, hogy a fiatalok kiemelkedően szerepeltek a felnőttbajnokságon – kezdi Petrov Iván győri edző, korábbi utánpótlás-kapitány. – A tinédzsersikerek egyértelműen az edzők dicsérete. Aki korábban becsmérelte a szakmát, vagy egyszerűen megkérdőjelezte a hazai trénerek tudását, az nézzen a jegyzőkönyvekre, és … szégyellje magát! A genetikai állomány nem extra. Ha ezek a gyerekek Ausztriába vagy Szlovéniába születnek, és nem olyan képzett szakemberek foglalkoznak velük, mint Selmeci Attila, Plagányi Zsolt vagy Turi György, ötven háton pötyögnék a középszerű időket. Ami a jövőt illeti, terhet mégsem szabad rájuk rakni: orvostechnikailag nem lehet versenyezni számos országgal, nem is akarunk. Egészen pontosan arra gondolok, hogy bizonyos országokban háziorvosi ajánlásra elérhetők növekedésihormon- és tesztoszteron-kezelések. A mi doppingszerünk az edzők évtizedes tudása, tapasztalata; a szakemberek és a gyerekek is szorgalmasak, elhivatottak, így is sokra vihetik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik