Torna: Bordán Csaba új utánpótlásprogramja a férfiszakágban

Vágólapra másolva!
2017.09.17. 09:41
Címkék
A női tornához hasonlóan a férfiszakág is új utánpótlásprogrammal készül a következő évre. A reformok kidolgozására a Svájcból tavaly hazatért, s azóta a TF mesteroktatójaként dolgozó Bordán Csabát kérték fel. A szakember szerint minél több gyereket minél tovább kellene a versenysport keretein belül tartani, és az állandósult edzőhiányt is mielőbb orvosolni kell. A sportágnak alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, amelyekre fiatalok kreatív ötleteivel lehetne megoldást találni.

Gy. Szabó CsillaÚj szelek fújnak a magyar tornasportban. A női szakághoz hasonlóan, a férfiaknál is reformokkal kezdődik a 2018-as esztendő. Az új utánpótlásprogramot, tanácsadóként, Bordán Csaba jegyzi. A Testnevelési Egyetem mesteroktatója tavaly nyáron tért haza Svájcból, így a tervek kidolgozásában nemzetközi tapasztalataira is támaszkodott. A szövetség szeptember 24-én Budapesten tartja meg azt a szakági értekezletét, amelyen az egyesületek képviselői is részletesen megismerhetik és megvitathatják a tervezetet.Gy. Szabó CsillaÚj szelek fújnak a magyar tornasportban. A női szakághoz hasonlóan, a férfiaknál is reformokkal kezdődik a 2018-as esztendő. Az új utánpótlásprogramot, tanácsadóként, Bordán Csaba jegyzi. A Testnevelési Egyetem mesteroktatója tavaly nyáron tért haza Svájcból, így a tervek kidolgozásában nemzetközi tapasztalataira is támaszkodott. A szövetség szeptember 24-én Budapesten tartja meg azt a szakági értekezletét, amelyen az egyesületek képviselői is részletesen megismerhetik és megvitathatják a tervezetet.

Bordán hároméves szerződéssel költözött a családjával Svájcba, végül tizenkét esztendő lett belőle. Amikor az országváltás mellett döntött, elsősorban a szakmai előrelépés motiválta. Hasonló elvek vezérelték tavaly nyáron, a hazatérésekor is, hiszen az Ausztriában, majd a Svájcban szerzett tapasztalataival a magyar tornasport utánpótlás-nevelésének reformájára vállalkozni sem volt kisebb szakmai kihívás. Miként a női programot kidolgozó és szintén az alpesi országból hazatért Jordanov Zoltán, ő is azzal kezdte munkáját, hogy alaposan körülnézett a sportágban, és országszerte konzultált a szakemberekkel. Ennek alapján dolgozta ki javaslatát, amely hamarosan a szakág elé kerül, s amelynek legfontosabb pontjairól velünk is beszélgetett.

− A korosztályok életkor szerinti besorolásának megváltoztatását tartom a leglényegesebb újdonságnak – emelte ki honlapunknak programjának legfontosabb részeit Bordán Csaba – Akadt túl nagy ugrás két kategória között, de olyan is, ahol nem volt elegendő gyerek. Az új rendszerben megpróbáljuk minél könnyebbé tenni az átjárást például a legkritikusabb serdülő- és kadetkorosztályon belül, ahol mindig is túl nagy volt a lemorzsolódás. Azt szeretnénk, ha mindenki ott indulna, ahová kora szerint tartozik. Az ügyesebbeket semmiképpen sem akarjuk fékezni, viszont a gyengébbeket minél tovább szeretnénk megtartani, hogy a lemorzsolódás a hobbitorna felé a lehető legkésőbb kezdődjön el. Ezért az előírt gyakorlatok mellett bónuszrendszert vezetnénk azoknak, akik esetleg nem képesek a nehezebb elemeket bemutatni, de tökéletes kivitelezéssel ezt ellensúlyozhatják.

Bordán Csaba edzés közben egy fiatal svájci tanítványával
Bordán Csaba edzés közben egy fiatal svájci tanítványával

Bordán Csaba edzés közben, svájci tanítványával

− Nem megy ez a minőség kárára?

− Egyáltalán nem, hiszen a bázis bővítése mindig nagyon fontos. Más kérdés, hogy a minőség és a mennyiség a tornasportban egyáltalán nem jár kéz a kézben. Egyrészt nagy szükség lenne az említett széles bázisra, ahonnan bőven meríthetünk, ugyanakkor a mi sportágunkban eredményes szakmai munkát csak kis csoportban lehet végezni. Az edzők nem a pálya széléről irányítják a játékosokat, a szerek mellett aktívan kell segíteniük a versenyzőiket, egy percre sem hagyhatják őket magukra. Olyan módszereket kell keresnünk, amelyekkel ebből a csapdahelyzetből kiléphetünk. Ezért is kell különösen nagy figyelmet fordítani az edzőképzésre, hiszen állandószakember hiánnyal is küzdünk.

− Ön a TF-en dolgozik, az edzőképzésre tökéletes rálátása van.

− Így van, ezért szerepel a programban is alappillérként az edzőképzés. Az egyetemre jelentős feladat hárul, különösen most, hogy újra indult a szakedzőképzés, amelyre nagy szükség van. De a program kidolgozásában is figyelembe vettem, hogy a sportág és a TF között szorosabbra kell fűzni a szálakat, hiszen az innen kikerülő szakemberek határozzák meg az utánpótlás-nevelés minőségét.

− A versenyrendszer változatlan marad?

− Jelenleg egy hivatalos verseny van tavasszal és egy ősszel. Ennél több kellene. Legalább öt-hat viadalra lenne szükség ahhoz, hogy a gyerekek érdeklődését az optimális szinten tarthassuk. Szeretnénk, ha ingergazdagabb környezetben lennének, hiszen nap nap után ugyanazokat a mozdulatokat gyakorolni meglehetősen unalmas. A verseny izgalmat és változatosságot hoz az életükbe, és a teljesítményüknek is kedvező. A világ megváltozott, s nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá. Most éppen azon törjük a fejünket jó néhány szakemberrel együtt, milyen újdonságot találhatnánk ki a sportág modernizálása érdekében. Fiatal, kreatív srácokkal szeretnénk ötletelni, akik otthon vannak ebben az új, internetes, virtuális világban. De ez már egy másik program.

További korosztályos hírekTORNÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik