utanpotlassport.hu 2017.11.26 13:01 Frissítve: 2017.11.26 13:08

Rp. gyorskori: a 18 éves Jászapáti Petra az olimpiai kvótáról

A jövő év februárjában gyerekkori álma válik valóra Jászapáti Petrának, a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott rövid pályás gyorskorcsolyázónak, aki a női váltó tagjaként kiharcolta a részvételt a dél-koreai Pjongcsangban tartandó téli olimpiára. A 18 éves, junior-világbajnoki érmes versenyző remek évet tudhat maga mögött, ahogyan maga a sportág is, amely a nagyszerű eredmények nyomán mind népszerűbb hazánkban is.

Prezsnyák Péter - utanpotlassport.hu Olimpiai kvótát szerzett a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia alkotta magyar női short track csapat, így a lányok nemsokára a pjongcsangi téli játékokon bizonyíthatnak. Közülük Jászapáti Petra, a – Bácskai mellett szintén – mindössze 18 éves sportoló elmondta, egyelőre nem fogalmaztak célt a játékokra, amely előtt, január közepén, Drezdában az Európa-bajnokságon is vár még feladat a válogatott tagjaira.

„Nagy  álom vált valóra a kvótaszerzéssel, de a neheze még hátra van” – összegez Petra. A női négyes a múlt hét végi, szöuli világkupaversenyen az elődöntőbe jutott, amelyben többek között sikerült megelőznie azokat a franciákat, akik a legnagyobb riválisnak számítottak a kvalifikációs rangsorban. A különbség ötvenhét század volt a két kvartett között, így a mieink megszerezték az összevetés nyolcadik helyét, és azzal befértek a szöuli mezőnybe.

Egyébként a Dél-Koreába vezető út nem volt zökkenőmentes: a magyar váltó helyezései folyamatosan változtak, a lányok „bejárták” a listát a kilencediktől az ötödik pozícióig.

A 18 éves Jászapáti Petra (elöl) a váltó tagjaként kiharcolta a részvételt a februári téli olimpiára

A 18 éves Jászapáti Petra (elöl) a váltó tagjaként kiharcolta a részvételt a februári téli olimpiára

„Hosszú út vezetett idáig, a legnehezebb a vége volt, de végül sikerült eljutnunk az olimpiára, úgyhogy minden pénzt megért a kemény munka” – értékelt immár felszabadultan Petra.

Jászapáti már korábban is többször bizonyított a felnőttek között, sőt a vele felálló váltó az idén tavasszal történelmet írt a magyar rövid pályás gyorskorcsolyasport történetében azzal, hogy ezüstérmes lett a rotterdami világbajnokságon. A szegedi sportoló egyéniben is remekelt: a hetedik helyen végzett a nála jóval idősebbek között.

A legkedvesebb emlékei között szerepel a junior-világbajnokságon elért harmadik hely is, továbbá az ugyanott a váltóval elért ezüstérem, így nem csoda, ha pozitívan tekint vissza 2017-re.

„A legsikeresebb éveim egyikének tekintem az ideit, szinte minden jól alakult. Ami a téli olimpiát illeti, úgy gondolom, az elődöntőbe jutás már hatalmas siker lenne. Az biztos, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet. Hogy aztán az mire lesz elég, kiderül.”

Az eddigiekből pedig is kiderül, hogy a fiúk – mindenekelőtt a Liu testvérek – mellett a lányok szintén sokat tettek azért, hogy Magyarországon is mind népszerűbb a rövid pályás szakág, és a fiatalok körében is folyamatosan nő az érdeklődés iránta.

„Nagyon örülök, ha azt hallom, hogy egyre többen választják. Semmi kétség, a kiemelt érdeklődés nagy mértékben annak köszönhető, hogy jó eredményeket érünk el a felnőttek között és az utánpótlás-korosztályban is. A téli olimpia újabb lökést adhat a sportágnak, és sokat segít az is, hogy a sportkedvelők a televízióban is rendre követhetik a versenyeinket.”

Petra a jövő mellett a múltról is beszélt, s kiderült, ő már egészen kicsiként, az óvodában kedvet kapott a korcsolyázáshoz. Igaz, akkor még választania kellett.

„A görkorcsolyázás és a gyorskorcsolyázás között kellett döntenem, és végül a jég győzött. Mondanom sem kell, nem bántam meg, főleg, ha most arra gondolok: már akkor az volt a nagy álmom volt, hogy egyszer olimpián szerepelhessek...”

A Mol Új Európa Alapítvány támogatása jóvoltából Petra olyan pengéket, élező gépeket vásárolhat, amelyre a leginkább szüksége lehet Pjongcsangban is, ahol a társaival együtt bizonyítani szeretné: nem elégszik meg pusztán a részvételi lehetőséggel.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".