utanpotlassport.hu 2017.10.18 12:10 Frissítve: 2017.10.18 12:13

Öttusa: új korosztálynak rendeznek Európa-bajnokságot

Három női és öt férfi versenyző képviseli a magyar színeket csütörtöktől a lengyelországi U24-es öttusa Európa-bajnokságon. Ennek a korosztálynak eddig sohasem rendeztek kontinensviadalt, így sem a szakvezetők, sem a versenyzők nem tudják, mire számíthatnak. A résztvevők és edzőik dolgát nagyban megnehezíti, hogy már a következő évad alapozási szakaszában vannak, formájukat tehát nem tudták erre a viadalra időzíteni.

Gy. Szabó Csilla Újabb korosztály színesíti az öttusázók nemzetközi versenynaptárát. A hét végén, Lengyelországban U24-es Európa-bajnokságot rendeznek, amelyen a kontinens legjobb huszonnégy éven aluli válogatottjai először versenyezhetnek egymással. A viadal még annyira új, hogy maguk a résztvevők sem tudnak róla sokat. Mind a női, mind a férfiválogatott úgy utazott ma el Drzonkowba, hogy edzőik legfeljebb csak tippelni tudtak arra, mi is várja őket a kontinensbajnokságon. Ami biztos, hogy csütörtökön a nők, pénteken pedig a férfiak állnak rajthoz, a vegyes váltók versenyét pedig szombaton rendezik meg. Az előzetes programból azt lehet még tudni, hogy nem lesznek selejtezők, így maguk a rendezők sem várnak túlságosan nagy mezőnyt a debütáló Európa-bajnokságra.

Martinek János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya a szükséges információk hiányában nem is bocsátkozott esélylatolgatásokba, s a rendezésre megválasztott meglehetősen furcsa időpont miatt még saját versenyzőivel kapcsolatban sem szolgálhatott nagy hírekkel.

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is Forrás:MÖSZ

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is  •  Forrás: MÖSZ

„Fiúk esetében létjogosultsága van ennek a korosztályos versenynek, hiszen kiléptek már a juniorok közül, de még nem elég érettek a felnőttek közötti, jó szereplésre. Csak akkor tudnak bekerülni a válogatottba, ha megverik a nagyokat, amire még nem képesek. Mi pedig nem szeretnénk, ha emiatt elmenne a kedvük a versenyzéstől. Tudom, hogy a nemzetközi versenynaptár már így is elég zsúfolt, de a legnagyobb probléma az időpont kiválasztásával van. Ez az október végi időpont mindenkinek nagyon rossz. Versenyzőink megterhelő nyári szezonon vannak túl, amelyet rövid pihenő követett és most már elkezdték a következő évre való felkészülést szolgáló alapozást. Ilyen körülmények között nem beszélhetünk formaidőzítésről, mindenki azt adja majd, amire éppen képes.”

A hölgyeknél kicsit más a helyzet a korosztályos besorolással, s ezt a női válogatott kapitánya Kállai Ákos is megerősíti.

„A lányok előbb kopogtatnak a felnőttválogatott kapuján, huszonhárom évesen a jók már helyt tudnak állni a nagyok között is. Utazó csapatunk nagyon fiatal, mindhárman húsz évesek, de ettől nem hiszem, hogy esélytelenebbek lennének. Bár hangsúlyozom, nem tudjuk, kik lesznek az ellenfeleink. Könnyen előfordulhat, hogy a többiek is hasonló, tapasztalatszerzési céllal érkeznek, hasonlóan ifjú gárdával. Nálunk végül Varga Eszter kimaradt a csapatból, mert hamarosan térdműtétje lesz, és nem láttam értelmét annak, hogy további terhelést kapjon. Számomra ez a kontinensviadal kizárólag a tapasztalatszerzésről szól, ezért azokat, akik most kezdték az egyetemet, éppúgy nem erőltettem, mint ahogy azokat sem, akiknek kisebb-nagyobb sérüléseik voltak. A három indulónak viszont remek lehetőség ez az Eb, hiszen hivatalosan kontinensviadal, de igazán nagy tét híján talán bátrabban kipróbálnak új dolgokat, amiket később élesben hasznosítani tudnak.”

A csepeli Simon Saroltának is zsúfolt volt a nyári szezon. Nemcsak a juniorok, hanem a felnőttek között is indult világversenyeken, most mégis izgatottan várja a kontinensviadalt.

„A felnőttvébé után volt egy hónap pihenőm, ami nagyon jól sikerült. Az alapozást nemrégiben kezdtük újra, de nekem ez nem probléma, mert nagyon szeretek versenyezni. Feldob minden éles helyzet, így a mostani is, úgyhogy nagyon várom már. Korántsem ideális, hogy nem tudjuk, kik lesznek az ellenfelek, de megteszek minden tőlem telhetőt, bárki álljon is mellettem a rajvonalnál” – nyilatkozta indulás előtt Simon Sarolta.

A magyar csapat
Nők. Simon Sarolta (1997), Zs. Tóth Anna (1997), Palkovics Karolina (1997)
Férfiak. Bruckmann Gergely (1995), Fröhlich Tamás (1994), Horváth Norbert (1994), Tomaschof Soma (1996), Farkas Martin (1996)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.