HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.10.18 12:10 Frissítve: 2017.10.18 12:13

Öttusa: új korosztálynak rendeznek Európa-bajnokságot

Három női és öt férfi versenyző képviseli a magyar színeket csütörtöktől a lengyelországi U24-es öttusa Európa-bajnokságon. Ennek a korosztálynak eddig sohasem rendeztek kontinensviadalt, így sem a szakvezetők, sem a versenyzők nem tudják, mire számíthatnak. A résztvevők és edzőik dolgát nagyban megnehezíti, hogy már a következő évad alapozási szakaszában vannak, formájukat tehát nem tudták erre a viadalra időzíteni.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla Újabb korosztály színesíti az öttusázók nemzetközi versenynaptárát. A hét végén, Lengyelországban U24-es Európa-bajnokságot rendeznek, amelyen a kontinens legjobb huszonnégy éven aluli válogatottjai először versenyezhetnek egymással. A viadal még annyira új, hogy maguk a résztvevők sem tudnak róla sokat. Mind a női, mind a férfiválogatott úgy utazott ma el Drzonkowba, hogy edzőik legfeljebb csak tippelni tudtak arra, mi is várja őket a kontinensbajnokságon. Ami biztos, hogy csütörtökön a nők, pénteken pedig a férfiak állnak rajthoz, a vegyes váltók versenyét pedig szombaton rendezik meg. Az előzetes programból azt lehet még tudni, hogy nem lesznek selejtezők, így maguk a rendezők sem várnak túlságosan nagy mezőnyt a debütáló Európa-bajnokságra.

Martinek János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya a szükséges információk hiányában nem is bocsátkozott esélylatolgatásokba, s a rendezésre megválasztott meglehetősen furcsa időpont miatt még saját versenyzőivel kapcsolatban sem szolgálhatott nagy hírekkel.

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is Forrás:MÖSZ

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is  •  Forrás: MÖSZ

„Fiúk esetében létjogosultsága van ennek a korosztályos versenynek, hiszen kiléptek már a juniorok közül, de még nem elég érettek a felnőttek közötti, jó szereplésre. Csak akkor tudnak bekerülni a válogatottba, ha megverik a nagyokat, amire még nem képesek. Mi pedig nem szeretnénk, ha emiatt elmenne a kedvük a versenyzéstől. Tudom, hogy a nemzetközi versenynaptár már így is elég zsúfolt, de a legnagyobb probléma az időpont kiválasztásával van. Ez az október végi időpont mindenkinek nagyon rossz. Versenyzőink megterhelő nyári szezonon vannak túl, amelyet rövid pihenő követett és most már elkezdték a következő évre való felkészülést szolgáló alapozást. Ilyen körülmények között nem beszélhetünk formaidőzítésről, mindenki azt adja majd, amire éppen képes.”

A hölgyeknél kicsit más a helyzet a korosztályos besorolással, s ezt a női válogatott kapitánya Kállai Ákos is megerősíti.

„A lányok előbb kopogtatnak a felnőttválogatott kapuján, huszonhárom évesen a jók már helyt tudnak állni a nagyok között is. Utazó csapatunk nagyon fiatal, mindhárman húsz évesek, de ettől nem hiszem, hogy esélytelenebbek lennének. Bár hangsúlyozom, nem tudjuk, kik lesznek az ellenfeleink. Könnyen előfordulhat, hogy a többiek is hasonló, tapasztalatszerzési céllal érkeznek, hasonlóan ifjú gárdával. Nálunk végül Varga Eszter kimaradt a csapatból, mert hamarosan térdműtétje lesz, és nem láttam értelmét annak, hogy további terhelést kapjon. Számomra ez a kontinensviadal kizárólag a tapasztalatszerzésről szól, ezért azokat, akik most kezdték az egyetemet, éppúgy nem erőltettem, mint ahogy azokat sem, akiknek kisebb-nagyobb sérüléseik voltak. A három indulónak viszont remek lehetőség ez az Eb, hiszen hivatalosan kontinensviadal, de igazán nagy tét híján talán bátrabban kipróbálnak új dolgokat, amiket később élesben hasznosítani tudnak.”

A csepeli Simon Saroltának is zsúfolt volt a nyári szezon. Nemcsak a juniorok, hanem a felnőttek között is indult világversenyeken, most mégis izgatottan várja a kontinensviadalt.

„A felnőttvébé után volt egy hónap pihenőm, ami nagyon jól sikerült. Az alapozást nemrégiben kezdtük újra, de nekem ez nem probléma, mert nagyon szeretek versenyezni. Feldob minden éles helyzet, így a mostani is, úgyhogy nagyon várom már. Korántsem ideális, hogy nem tudjuk, kik lesznek az ellenfelek, de megteszek minden tőlem telhetőt, bárki álljon is mellettem a rajvonalnál” – nyilatkozta indulás előtt Simon Sarolta.

A magyar csapat
Nők. Simon Sarolta (1997), Zs. Tóth Anna (1997), Palkovics Karolina (1997)
Férfiak. Bruckmann Gergely (1995), Fröhlich Tamás (1994), Horváth Norbert (1994), Tomaschof Soma (1996), Farkas Martin (1996)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS