HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.10.18 12:10 Frissítve: 2017.10.18 12:13

Öttusa: új korosztálynak rendeznek Európa-bajnokságot

Három női és öt férfi versenyző képviseli a magyar színeket csütörtöktől a lengyelországi U24-es öttusa Európa-bajnokságon. Ennek a korosztálynak eddig sohasem rendeztek kontinensviadalt, így sem a szakvezetők, sem a versenyzők nem tudják, mire számíthatnak. A résztvevők és edzőik dolgát nagyban megnehezíti, hogy már a következő évad alapozási szakaszában vannak, formájukat tehát nem tudták erre a viadalra időzíteni.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla Újabb korosztály színesíti az öttusázók nemzetközi versenynaptárát. A hét végén, Lengyelországban U24-es Európa-bajnokságot rendeznek, amelyen a kontinens legjobb huszonnégy éven aluli válogatottjai először versenyezhetnek egymással. A viadal még annyira új, hogy maguk a résztvevők sem tudnak róla sokat. Mind a női, mind a férfiválogatott úgy utazott ma el Drzonkowba, hogy edzőik legfeljebb csak tippelni tudtak arra, mi is várja őket a kontinensbajnokságon. Ami biztos, hogy csütörtökön a nők, pénteken pedig a férfiak állnak rajthoz, a vegyes váltók versenyét pedig szombaton rendezik meg. Az előzetes programból azt lehet még tudni, hogy nem lesznek selejtezők, így maguk a rendezők sem várnak túlságosan nagy mezőnyt a debütáló Európa-bajnokságra.

Martinek János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya a szükséges információk hiányában nem is bocsátkozott esélylatolgatásokba, s a rendezésre megválasztott meglehetősen furcsa időpont miatt még saját versenyzőivel kapcsolatban sem szolgálhatott nagy hírekkel.

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is Forrás:MÖSZ

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is  •  Forrás: MÖSZ

„Fiúk esetében létjogosultsága van ennek a korosztályos versenynek, hiszen kiléptek már a juniorok közül, de még nem elég érettek a felnőttek közötti, jó szereplésre. Csak akkor tudnak bekerülni a válogatottba, ha megverik a nagyokat, amire még nem képesek. Mi pedig nem szeretnénk, ha emiatt elmenne a kedvük a versenyzéstől. Tudom, hogy a nemzetközi versenynaptár már így is elég zsúfolt, de a legnagyobb probléma az időpont kiválasztásával van. Ez az október végi időpont mindenkinek nagyon rossz. Versenyzőink megterhelő nyári szezonon vannak túl, amelyet rövid pihenő követett és most már elkezdték a következő évre való felkészülést szolgáló alapozást. Ilyen körülmények között nem beszélhetünk formaidőzítésről, mindenki azt adja majd, amire éppen képes.”

A hölgyeknél kicsit más a helyzet a korosztályos besorolással, s ezt a női válogatott kapitánya Kállai Ákos is megerősíti.

„A lányok előbb kopogtatnak a felnőttválogatott kapuján, huszonhárom évesen a jók már helyt tudnak állni a nagyok között is. Utazó csapatunk nagyon fiatal, mindhárman húsz évesek, de ettől nem hiszem, hogy esélytelenebbek lennének. Bár hangsúlyozom, nem tudjuk, kik lesznek az ellenfeleink. Könnyen előfordulhat, hogy a többiek is hasonló, tapasztalatszerzési céllal érkeznek, hasonlóan ifjú gárdával. Nálunk végül Varga Eszter kimaradt a csapatból, mert hamarosan térdműtétje lesz, és nem láttam értelmét annak, hogy további terhelést kapjon. Számomra ez a kontinensviadal kizárólag a tapasztalatszerzésről szól, ezért azokat, akik most kezdték az egyetemet, éppúgy nem erőltettem, mint ahogy azokat sem, akiknek kisebb-nagyobb sérüléseik voltak. A három indulónak viszont remek lehetőség ez az Eb, hiszen hivatalosan kontinensviadal, de igazán nagy tét híján talán bátrabban kipróbálnak új dolgokat, amiket később élesben hasznosítani tudnak.”

A csepeli Simon Saroltának is zsúfolt volt a nyári szezon. Nemcsak a juniorok, hanem a felnőttek között is indult világversenyeken, most mégis izgatottan várja a kontinensviadalt.

„A felnőttvébé után volt egy hónap pihenőm, ami nagyon jól sikerült. Az alapozást nemrégiben kezdtük újra, de nekem ez nem probléma, mert nagyon szeretek versenyezni. Feldob minden éles helyzet, így a mostani is, úgyhogy nagyon várom már. Korántsem ideális, hogy nem tudjuk, kik lesznek az ellenfelek, de megteszek minden tőlem telhetőt, bárki álljon is mellettem a rajvonalnál” – nyilatkozta indulás előtt Simon Sarolta.

A magyar csapat
Nők. Simon Sarolta (1997), Zs. Tóth Anna (1997), Palkovics Karolina (1997)
Férfiak. Bruckmann Gergely (1995), Fröhlich Tamás (1994), Horváth Norbert (1994), Tomaschof Soma (1996), Farkas Martin (1996)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.13 14:26:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés hajrával, az utolsó percekben négy utánpótláskorú játékos által szerzett gólokkal győzött a Vác Siófokon a női kézilabda NB I-ben. Az évek óta a fiatalokra építő együttes a tavalyi évad után ismét bizonyította, hogy járható út a magyar tehetségek csapatba építése. Ezúttal a külföldi világklasszisok sora ellen.

2018.09.04 19:06:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

2018.08.26 20:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Elődöntőbe jutott, így minimum bronzérmes Orbán Adrián a Duna Arénában zajló korosztályos boksz-világbajnokságon!

2018.08.23 11:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sportpszichológusaink rendszeresen beszélnek arról: sportoló gyerekeinket hagyjuk meg gyerekeknek, hadd játszanak! Edzőink és pedagógusaink közben gyakran azt tapasztalják, a magyar fiatalok nem tudnak, nem tanulnak meg kellőképpen küzdeni. De milyennek látják őket és a környezetüket a hazánkban dolgozó neves külföldi szakemberek, Kim Rasmussentől Ivkovics Sztojanon át Nebojsa Vignjevicsig? Körképünkben dán, délszláv-magyar és belga szövetségi kapitány, illetve egy élvonalbeli szerb tréner beszél arról: kézi-, kosár-  és röplabdában, illetve labdarúgásban milyenek az utánpótláskorú sportolóink. És arról is, hogy milyenek lehetnének.

2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS