HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.10.18 12:10 Frissítve: 2017.10.18 12:13

Öttusa: új korosztálynak rendeznek Európa-bajnokságot

Három női és öt férfi versenyző képviseli a magyar színeket csütörtöktől a lengyelországi U24-es öttusa Európa-bajnokságon. Ennek a korosztálynak eddig sohasem rendeztek kontinensviadalt, így sem a szakvezetők, sem a versenyzők nem tudják, mire számíthatnak. A résztvevők és edzőik dolgát nagyban megnehezíti, hogy már a következő évad alapozási szakaszában vannak, formájukat tehát nem tudták erre a viadalra időzíteni.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla Újabb korosztály színesíti az öttusázók nemzetközi versenynaptárát. A hét végén, Lengyelországban U24-es Európa-bajnokságot rendeznek, amelyen a kontinens legjobb huszonnégy éven aluli válogatottjai először versenyezhetnek egymással. A viadal még annyira új, hogy maguk a résztvevők sem tudnak róla sokat. Mind a női, mind a férfiválogatott úgy utazott ma el Drzonkowba, hogy edzőik legfeljebb csak tippelni tudtak arra, mi is várja őket a kontinensbajnokságon. Ami biztos, hogy csütörtökön a nők, pénteken pedig a férfiak állnak rajthoz, a vegyes váltók versenyét pedig szombaton rendezik meg. Az előzetes programból azt lehet még tudni, hogy nem lesznek selejtezők, így maguk a rendezők sem várnak túlságosan nagy mezőnyt a debütáló Európa-bajnokságra.

Martinek János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya a szükséges információk hiányában nem is bocsátkozott esélylatolgatásokba, s a rendezésre megválasztott meglehetősen furcsa időpont miatt még saját versenyzőivel kapcsolatban sem szolgálhatott nagy hírekkel.

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is Forrás:MÖSZ

Simon Saroltát feldobja a versenyzés, így az új korosztályos Eb is  •  Forrás: MÖSZ

„Fiúk esetében létjogosultsága van ennek a korosztályos versenynek, hiszen kiléptek már a juniorok közül, de még nem elég érettek a felnőttek közötti, jó szereplésre. Csak akkor tudnak bekerülni a válogatottba, ha megverik a nagyokat, amire még nem képesek. Mi pedig nem szeretnénk, ha emiatt elmenne a kedvük a versenyzéstől. Tudom, hogy a nemzetközi versenynaptár már így is elég zsúfolt, de a legnagyobb probléma az időpont kiválasztásával van. Ez az október végi időpont mindenkinek nagyon rossz. Versenyzőink megterhelő nyári szezonon vannak túl, amelyet rövid pihenő követett és most már elkezdték a következő évre való felkészülést szolgáló alapozást. Ilyen körülmények között nem beszélhetünk formaidőzítésről, mindenki azt adja majd, amire éppen képes.”

A hölgyeknél kicsit más a helyzet a korosztályos besorolással, s ezt a női válogatott kapitánya Kállai Ákos is megerősíti.

„A lányok előbb kopogtatnak a felnőttválogatott kapuján, huszonhárom évesen a jók már helyt tudnak állni a nagyok között is. Utazó csapatunk nagyon fiatal, mindhárman húsz évesek, de ettől nem hiszem, hogy esélytelenebbek lennének. Bár hangsúlyozom, nem tudjuk, kik lesznek az ellenfeleink. Könnyen előfordulhat, hogy a többiek is hasonló, tapasztalatszerzési céllal érkeznek, hasonlóan ifjú gárdával. Nálunk végül Varga Eszter kimaradt a csapatból, mert hamarosan térdműtétje lesz, és nem láttam értelmét annak, hogy további terhelést kapjon. Számomra ez a kontinensviadal kizárólag a tapasztalatszerzésről szól, ezért azokat, akik most kezdték az egyetemet, éppúgy nem erőltettem, mint ahogy azokat sem, akiknek kisebb-nagyobb sérüléseik voltak. A három indulónak viszont remek lehetőség ez az Eb, hiszen hivatalosan kontinensviadal, de igazán nagy tét híján talán bátrabban kipróbálnak új dolgokat, amiket később élesben hasznosítani tudnak.”

A csepeli Simon Saroltának is zsúfolt volt a nyári szezon. Nemcsak a juniorok, hanem a felnőttek között is indult világversenyeken, most mégis izgatottan várja a kontinensviadalt.

„A felnőttvébé után volt egy hónap pihenőm, ami nagyon jól sikerült. Az alapozást nemrégiben kezdtük újra, de nekem ez nem probléma, mert nagyon szeretek versenyezni. Feldob minden éles helyzet, így a mostani is, úgyhogy nagyon várom már. Korántsem ideális, hogy nem tudjuk, kik lesznek az ellenfelek, de megteszek minden tőlem telhetőt, bárki álljon is mellettem a rajvonalnál” – nyilatkozta indulás előtt Simon Sarolta.

A magyar csapat
Nők. Simon Sarolta (1997), Zs. Tóth Anna (1997), Palkovics Karolina (1997)
Férfiak. Bruckmann Gergely (1995), Fröhlich Tamás (1994), Horváth Norbert (1994), Tomaschof Soma (1996), Farkas Martin (1996)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS