Öttusa: a vívás lesz a vízválasztó a portugáliai U19-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2017.08.30. 09:24
Címkék
Portugáliában kedden megkezdődött az öttusázók U19-es korosztályának Európa-bajnoksága, ahol tíz versenyző képviseli a magyar színeket. Az egyéni versenyben induló leányok száz százalékos teljesítményt nyújtottak, vagyis mind a négyen bejutottak a csütörtöki döntőbe. Szerdán a fiúk selejtezője következik. Nehéz jóslásokba bocsátkozni, de ha a vívás jól sikerül, bármi megtörténhet. Gulyás Michelle kiváló formában várja a kontinensviadalt, különösen kedvenc számát, a leányváltót.

Gy. Szabó CsillaTíz fős korosztályos válogatott utazott hétfőn Portugáliába, Caldas da Rainhába, ahol kedden a leány selejtezőkkel meg is kezdődött az U19-es Európa-bajnokság. Mind a négy versenyzőnk kvalifikálta magát a csütörtöki egyéni döntőbe. A kijelölt csapat megegyezik az alig több mint egy hónappal ezelőtt Prágában rendezett U19-es világbajnokságon szerepelttel. Onnan két bronzéremmel tért haza a küldöttség, Gulyás Michelle és Barta Luca a leány váltóban, a Szép Balázs, Burcsik Barnabás, Viczián Bence alkotta fiú csapat pedig a csapatversenyben állhatott a dobogó harmadik fokára.Gy. Szabó CsillaTíz fős korosztályos válogatott utazott hétfőn Portugáliába, Caldas da Rainhába, ahol kedden a leány selejtezőkkel meg is kezdődött az U19-es Európa-bajnokság. Mind a négy versenyzőnk kvalifikálta magát a csütörtöki egyéni döntőbe. A kijelölt csapat megegyezik az alig több mint egy hónappal ezelőtt Prágában rendezett U19-es világbajnokságon szerepelttel. Onnan két bronzéremmel tért haza a küldöttség, Gulyás Michelle és Barta Luca a leány váltóban, a Szép Balázs, Burcsik Barnabás, Viczián Bence alkotta fiú csapat pedig a csapatversenyben állhatott a dobogó harmadik fokára.

Hiába azonban a sok azonosság, az utánpótlás-kapitány, Szloboda József nem mert elutazás előtt esélylatolgatásokba bocsátkozni:
− Felelőtlenség lenne a részemről bármit is ígérni. A világbajnokságra úgy utaztunk el, hogy akár nyerhetünk is, végül be kellett érnünk két bronzéremmel. Nem mintha arra nem lennénk büszkék, vagy nem kellett volna érte keményen megharcolnunk. De ha úgy vágunk neki, hogy csak a győzelem elfogadható, minden más eredmény csalódást kelt. A mezőny nagyon erős, nagyon kiegyensúlyozott, mindkét nemben. Szeretnénk minél jobb helyezéseket elérni, fel is készültünk, de még nem tudom mire lesz ez elegendő élesben, ott, a helyszínen.

− Beszélhetünk-e viszont minimális célról?

Ha vívásban nem hibáznak, bármi megtörténhet Forrás: pentathlon.hu
Ha vívásban nem hibáznak, bármi megtörténhet Forrás: pentathlon.hu

Ha vívásban nem hibáznak, bármi megtörténhet  •  Forrás: pentathlon.hu

− Ha azt mondom, hogy általában az első hatban végezni, az tényleg minimum, de ez az igazság. Jó lenne a dobogó közelében lenni, és azért ez reális is. Azt kell mondanom: ha a vívás rendben lesz, bármi megtörténhet, mert a fizikai számokban jók vagyunk. Lovaglás ennek a korosztálynak még nem szerepel a programjában. Az egyetlen technikai szám tréfálhat meg minket, de a szívem mélyén nagyon bízom ebben a csapatban. Jó versenyzők, jól felkészültek, a többi kiderül Portugáliában.

A korosztályos világbajnokság óta azért történt egy s más. Például Gulyás Michelle, aki Prágában megbetegedett, két héttel később, hibátlan teljesítménnyel nyerte meg az európai ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt ugyanott, Caldas da Rainha városában. Szép Balázs pedig kellemes meglepetése volt a Székesfehérváron rendezett U21-es világbajnokságnak, az egyéni versengésben a 8. helyen végzett, a legelőkelőbb helyen a magyar öttusázók közül.

Pillanatnyi formája alapján talán Gulyás Michelle szereplését előzi meg a legnagyobb várakozás, aki azonban nem akar az esélyesség terhétől bénultan versenyezni Portugáliában:
− Ahogy a kvalifikációs versenynek, most a kontinensviadalnak is úgy futok, hogy lehetőségnek fogom fel a versenyt, és nem kényszernek. Egyéniben és váltóban is indulok. Utóbbit már várom, mert Barta Lucával nagyon szeretünk együtt versenyezni. Mindig pluszt ad, hogy nemcsak magamért küzdök, de valaki másért is. Aztán ha nyerünk, az öröm is közös. Szeretem ezt a számot, a hangulat is kötetlenebb, remélem, az eredményen is meglátszik.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CALDAS DE RAINHA (PORTUGÁLIA)
A program
Augusztus 29, kedd: leány egyéni selejtezők (Barta Luca, Gulyás Michelle, Kiss Virág, Sarcia Borbála)
Augusztus 30., szerda: fiú egyéni selejtezők (Burcsik Barnabás, Szép Balázs, Válik Ferenc, Viczián Bence)
Augusztus 31., csütörtök: leány egyéni döntők
Szeptember 1., péntek: fiú egyéni döntők
Szeptember 2., szombat: mix váltók (Salga Gergő, Turbucz Anna)
Szeptember 3., vasárnap: fiú- és leányváltók (Burcsik Barnabás, Szép Balázs, Barta Luca, Gulyás Michelle)

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik