utanpotlassport.hu 2017.11.28 15:01 Frissítve: 2017.11.28 16:07

Ökölvívás: a Bernáth fiúk Hajdúhadház cigánysoráról

A törökországi ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon a DVSC sportolója, Bernáth Attila szerezte a magyar küldöttség egyetlen érmét. A kontinensviadal ezüstérmese Hajdúhadházán él testvéreivel és unokatestvéreivel. Közös szenvedélyük a boksz. A sport ebben a közegben azonban elsősorban nem szabadidős tevékenység, hanem kitörés a hátrányos helyzetükből. A DVSC ökölvívó-szakosztályának vezetőedzője, Salánki László néha úgy érzi, szélmalomharcot vív a környezettel és a visszahúzó erőkkel, de a Bernáth fiúk sorsát illetően bizakodó.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Ricsi, Zoli, Laci, Ati, még egy Laci és Imi. Ők a Bernáth fiúk. Ricsi, Laci és Imi testvérek, Ati és a másik Laci szintén, Imivel együtt pedig mindannyian unokatestvérek... Tudják követni? A srácok esetében a vezetéknév nemcsak a szoros családi kötelék mutatója, de a közös sorsuké is. Már most generációk terheit cipelik a vállukon. S ha már így alakult, együtt néznek szembe mindazzal, amit Hajdúhadház és a település cigánysora a hétköznapokban jelent. Merthogy – a DVSC színeiben – mindannyian bokszolnak. És nem is akárhogyan!

Attila nemrégiben a magyar küldöttség egyetlen érmét szerezte Törökországban, az ifjúsági Eb-n. A tizenhét esztendős fiúval nagyot fordult azóta a világ. Nem szokott ő hozzá az efféle népszerűséghez. Korábban csak akkor figyeltek fel rá az iskolában, amikor botrányt okozott. Most pedig még kimondani is alig meri: Európa-bajnoki ezüstérmes…

„Nagy visszhangja volt az Eb-nek, főleg a suliban, pedig nem is ide, Hadházra, hanem Debrecenbe járok iskolába. Annyian gratuláltak, hogy már szégyelltem magamat. De jólesett. A családom is büszke rám, főleg anyám” − mesél a regénybe illő fogadtatásról Bernáth Attila. Az alacsony, fekete szemű srác mosolya olyan őszinte és felszabadult, hogy nem gondolnám, fiatal kora ellenére mennyi nehézségen van már túl. Szemrebbenés nélkül, nyugodtan meséli, hogyan csavargott éveken át a többi utcagyerekkel. Talán az volt a szerencséje, hogy kicsi korában mindig megverték, s így hamar megfogalmazódott benne a vágy: kitörni! Aztán jött a boksz, s vele a lehetőség. Megtanulta megvédeni magát. Akik addig bántották, egyszeriben tisztelni kezdték.

Ő pedig megtalálta helyét.

Az edzőteremben.

„Hiába az én városom, innen ki kell törni, és én ki is fogok. Hogy mit szeretnék elérni? Kétezerhuszonnégyben az olimpián szerepelni! A következőre, Tokióra még nem állok készen, túl fiatal vagyok, de utána már ott akarok lenni, és érmet nyerni. Megmutatni, hogy bár cigány vagyok, kikerültem onnan, ahová születtem” – mondja Attila, s csak mosolyog tovább, miközben szavai szomorúan konganak a DVSC ökölvívó-szakosztályának hajdúhadházi edzőtermében. A kopott falakat rendezett sorokban fényképek és kivágott újságcikkek borítják a különböző versenyek plakátjaival, szabályosan váltakozva. A ring fölött az elmaradhatatlan, dedikált Papp Laci-fotó.

Itt minden egyetlen ember, Salánki László keze munkáját dicséri. A lelkes edzőét, akinek nemcsak az eredmények számítanak, hanem maguk a gyerekek is. Egytől-egyig.

A Bernáth-fiúk: Balról: Richárd, Zoltán, László, Attila, a másik László és Imre

A Bernáth-fiúk: Richárd, Zoltán, László, Attila, a másik László és Imre (balról jobbra)

„Nehéz elképzelni azt a szegénységet, amelyben a versenyzőink egy része él. Amikor igazoltuk őket, volt, aki a tagkönyvhöz szükséges nyolcszáz forintos fényképet sem tudta kifizetni. Amikor télvíz idején valaki egy szál pólóban jön, akkor vagy én adok neki valamilyen meleg ruhát, vagy szólunk a klubban, és Debrecenből küldenek ezt-azt. Sokat köszönhetünk az elnökünknek, Szabó Sándornak. Ezt a tornatermet is, ahol vagyunk, ő vette meg azért, hogy legyen hol edzenünk. Az itteni viszonyok között nagyon jó helynek számít. Én már csak tudom. Nálam mostohább körülmények közül kevesen jöttek. Garázsból átalakított zugban kezdtem magam is bokszolni. Talán ezért is értem meg ennyire ezeket a fiúkat” bólogat sűrűn Salánki, aki ma már a DVSC ökölvívó-szakosztályának vezetőedzője. Az ő lelkesedésének is köszönhető, hogy a klub mind jobb eredményeket ér el az utánpótlásban, s erre Bernáth Attila ifjúsági Eb-ezüstérme a legjobb bizonyíték. Összesen hatvan-hetven fővel foglalkoznak, a hajdúhadházi fiókcsapatban mintegy harminc-harmincöten vannak. A legjobbak, így a Bernáth-fiúk is Debrecenbe járnak edzeni. A földrajzi távolság alig 20 kilométer, a megyeszékhely mégis egészen más világ. A lehetőségek városa. Az olyan nehéz sorsú fiatalok, mint Attila és unokatestvérei számára mindenképpen.

„Menjetek innen! Én ezt mondom nekik, még ha fáj is a szívem azokért, akik Debrecennél messzebbre, mondjuk, Pestre mennek. Mégis küldök mindenkit, akiben van tehetség és kitartás – szögezi le Salánki. – Itt nagy a veszélye annak, hogy beszippantja őket a rossz közeg. A boksz a legjobb lehetőség arra, hogy megmutathassák magukat. Ezért aztán mindig szomorú vagyok, amikor olyan gyerekek, akik már hét-nyolc éve nálam sportolnak, egyszer csak nem jönnek többé. De a mostani, az nagyon jó csapat. Ezekben a srácokban bízom. Remélem, megragadják a lehetőséget.”

Salánki László vezetőedző: „Rá sem lehet ismerni ezekre a srácokra…”

Salánki László vezetőedző: „Rá sem lehet ismerni ezekre a srácokra…”

A hajdúhadházi tornateremben éppen edzésre gyülekeznek fiúk és lányok. Amíg Salánki László velünk beszélget, a fiatalok az egyik idősebb Bernáth-fiú vezetésével végzik a gyakorlatokat. Előbb a bemelegítésen mennek végig, majd erősíteni kezdenek. Senki nem zajong, senki nem rendetlenkedik. Mindenki pontosan tudja, mi a dolga. Még sincs súlya a csendnek. Nyugodt és családias a légkör.

Nem is csodálkozom azon, amit Laci, Attila unokatestvére mond:
„Én már öt éve idejárok. Olyan, mintha a második otthonom lenne. Szinte itt nőttünk fel. Azért szeretek bokszolni jönni, mert nemcsak azt tanulja meg az ember, hogyan mozogjon, hogyan üssön, de Laci bá’ az életre is felkészít minket. Nagyon jó edző, de most már inkább barátként tekintünk rá. Mindig segít, ha kérjük”

Bernáth Laci – az unokatestvéréhez hasonlóan – ott volt az antalyai Európa-bajnokságon. De nem volt szerencséje. Rögtön a többszörös Eb-ezüstérmes török ellen kellett ringbe lépnie, és 4−1-re kikapott. Ennek ellenére ugyanolyan nagy tervei vannak, mint Attilának meg a többieknek. Mindannyian a jövő évi ifjúsági Eb-re készülnek, amely egyben kvalifikációs torna a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára.

„Rá sem lehet ismerni ezekre a srácokra – mutat körbe Salánki László, nem titkolt büszkeséggel. – Amikor idekerültek, még sok gond volt velük. Most ösztöndíjakat kapnak, javul a tanulmányi eredményük, és a viselkedésükre sincs már panasz. Fontos, hogy jó bokszolók legyenek, de az még inkább, hogy tisztességes ember váljék belőlük. Ezért csinálom ezt az egészet.”

Persze a trénernek is vannak rossz napjai. Amikor úgy érzi, csupán szélmalomharcot vív. Felsorolni sem tudja a tehetséges fiatalokat, akik hét-nyolcévnyi bokszolás után fordítottak hátat a teremnek. De most optimista. A Bernáth-fiúk a legjobb úton haladnak afelé, hogy jobb, emberibb életük legyen, mint sorstársaiknak, akik bizonyára örökre ott maradnak.

Ahogyan ők mondják: a vasúton túl…

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.