Korcsolyázás: az összes szakág korosztályos versenyzői remekeltek 2017-ben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.24. 15:03
Címkék
Liu Shaoang rekordjai, Tóth Ivett ugrásai, netán a gyorskorcsolyázók rohamos fejlődése? Ki-ki döntse el maga, neki miről marad emlékezetes a 2017-es esztendő, az azonban biztos: a korcsolyázók, legyen szó hosszú, vagy akár rövid pengéről, az idén is kitettek magukért.

Majer Dániel – utanpotlassporthu Kijelenthetjük, hogy a korcsolyasport 2017-ben folytatta felfelé ívelő pályáját, és további sikerekkel örvendeztette meg a jég szerelmeseit. Mint ismert, mióta az ágazat bekerült a kiemelt sportágak közé, gyökeres változáson ment át az összes szakterület, főként a feltételeket illetően. A sikereket azonban nem lehet csupán ennek tulajdonítani, azokhoz ugyanis legfőképp a versenyzők és az edzőik kellettek. Nézzük, kik tekintenek vissza jó szájízzel a mögöttünk hagyott esztendőre!Majer Dániel – utanpotlassporthu Kijelenthetjük, hogy a korcsolyasport 2017-ben folytatta felfelé ívelő pályáját, és további sikerekkel örvendeztette meg a jég szerelmeseit. Mint ismert, mióta az ágazat bekerült a kiemelt sportágak közé, gyökeres változáson ment át az összes szakterület, főként a feltételeket illetően. A sikereket azonban nem lehet csupán ennek tulajdonítani, azokhoz ugyanis legfőképp a versenyzők és az edzőik kellettek. Nézzük, kik tekintenek vissza jó szájízzel a mögöttünk hagyott esztendőre!

Liu Shaoang stílusosan búcsúzott a korosztályos versenyzéstől Forrás: MOKSZ
Liu Shaoang stílusosan búcsúzott a korosztályos versenyzéstől Forrás: MOKSZ

Liu Shaoang stílusosan búcsúzott a korosztályos versenyzéstől  •  Forrás: MOKSZ

Az utóbbi évekhez hasonlóan, idén is a rövid pályás gyorskorcsolya vitte a prímet a szakágak között. A naptári évet január közepén felnőtt Európa-bajnoksággal kezdték a short trackesek, amelyen az utolsó éves junior, Liu Shaoang, becenevén Ádó, két ezüstérmet is szerzett, a 18 esztendős Jászapáti Petrával és a 17 éves Bácskai Sára Lucával karöltve pedig ezüstöt nyert a váltóval. Jászapáti és Shaoang az innsbrucki junior vb-n folytatta, előbbi 1500-on bronzérmet nyert, összetett hatodik helye pedig minden idők legjobb női mezőnyben elért magyar egyéni eredménye lett. A show-t azonban a 18 esztendős Ádó vitte el. Útját korosztályos világcsúcsok szegélyezték, mindhárom távon aranyérmet nyert és az összetett elsőség is az övé lett, méltóképpen zárva le junior-pályafutását. Ádó 1000 méteren az élen zárta a világkupa-sorozat pontversenyét, a márciusi rotterdami felnőttvébén pedig ezüstérmet szerzett ugyanezen a távon, miközben a váltóval harmadik lett. Ugyanitt Jászapáti és Bácskai a női váltó tagjaként a második helyet szerezte meg.

Az ősszel is folytatták a remeklést az említettek, a még utánpótláskorú Jászapáti kiharcolta a részvételt a pjongcsangi téli olimpiára, amelyen Bácskai Sára Luca is ott lesz a váltó tagjaként.

A rövid pályások mellett persze a nagy pályásokról se feledkezzünk meg, akik messze járnak még a short trackesek eredményeitől, de kétségtelenül rohamléptekben fejlődnek. Ezt semmi sem bizonyítja jobban annál, mint hogy tavasszal még egyetlen junior sem kvalifikálta magát a korosztályos vb-re, ezt a 2018-as viadalra viszont már az ősszel többen megtették. Arról nem is beszélve, hogy versenyről versenyre döntik az egyéni és országos csúcsokat.

Végül, de nem utolsósorban a jégtáncosokról és a műkorcsolyázókról is szót kell ejteni, annál is inkább, mert a 18 éves Tóth Ivett már a tavaszi felnőttvébén olimpiai kvótát szerzett az országnak a 20. helyével. A már a felnőttek között versenyző, ám még mindig nagyon fiatal műkorcsolyázó hölgy felkészülését komoly sérülés hátráltatta, ennek nyomán a decemberi Négy Nemzet-bajnokságon is csak a második helyen végzett a szintén 18 esztendős Medgyesi Fruzsina mögött, aki ugyancsak versenyben van az egyetlen pjongcsangi helyért.

A férfiak közül a még főként juniorok között versenyző Borovoj Alexandert érdemes kiemelni, aki az azóta már külön utakon járó Jakucs Hanna, Illés Dániel jégtánckettőshöz hasonlóan részt vehetett a felnőttek kontinensviadalán Ostravában. A Négy Nemzet-bajnokságon mégsem az országos bajnoki címvédő Borovoj, hanem Maszljanko Alexander végzett a legelőkelőbb helyen, így ő várhatja a legjobb helyzetből a szezon második, már 2018-ra eső felét.

További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik