Kézi: sikert aratott a junior-BL, jövőre is válogatottakat hívnak meg

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.10. 09:00
Címkék
Még a szervezőket is meglepte, hogy bő ezer szurkoló a helyén maradt a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntői után, hogy megnézze az először megrendezett junior-BL négyes döntő fináléját. A korosztályos erőpróbáról és a látványos körítésről az ötletgazda, Pálinger Katalin beszél honlapunknak. A visszajelzéseket és a tapasztalatokat látva nem kérdés: ha a szervezőkön múlik, jövőre is lesz korosztályos négyes Budapesten.

reb Két, de inkább három napra a kézilabda uralta a fővárost, hiszen a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője mellett a hazai szövetség sportági napot szervezett, továbbá Pálinger Katalin MKSZ-alelnök ötletére életre hívta a junior final fourt.reb Két, de inkább három napra a kézilabda uralta a fővárost, hiszen a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője mellett a hazai szövetség sportági napot szervezett, továbbá Pálinger Katalin MKSZ-alelnök ötletére életre hívta a junior final fourt.

Az ötletgazda így idézi fel az előkészületeket:
„Már az idei esemény előtt elhatároztuk, hogy a kézilabda teljes spektrumát igyekszünk bekapcsolni a felnőtt női final four programjába. Az ovisport, a strandkézilabda vagy az egyetemi sport mellett azonban a közvetlen utánpótlásnak, a junioroknak többet szántunk, mint egy bemutatómeccset. Mivel válogatottak szerepeltek, újabb mérkőzésekkel kedvezni tudtunk a nyári U19-es Európa-bajnokságra, majd a jövő évi hazai U20-as vébére készülő csapatnak. Közel ezerötszázan nézték meg a juniordöntőt, és még a vesztes skandinávok is áradoztak arról, mekkora élményben volt részük, úgyhogy pozitív volt a junior négyes döntő fogadtatása.”

kepkeihez
kepkeihez

Népes közönség biztatta a lányokat a Papp László Budapest Arénában  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

„Az európai szövetség eleve pozitívan fogadta a junior-négyesdöntő ötletét, hiszen fontos minden kezdeményezés, amellyel a fiatalok felé nyithatunk – jegyezte meg Bíró Szabolcs, a felnőtt final four szervezőbizottságának az elnöke. – Még mi sem hittük volna, hogy a felnőttek elődöntői után jó ezren a csarnokban marad, és szurkol a junioroknak. A korosztályos játékosoknak óriási élmény volt nagy arénában és közönség előtt játszani.”

Hogy ez mennyire így volt, az a döntőről készült tudósításunkból is kiderült: szinte minden megkérdezett magyar lány megjegyezte, hogy különleges motivációt jelentett nekik az extra hangulat. És persze az sem hátrány, hogy a Győr másnapi sikerét megelőlegezve a magyar U19-esek 29-27-re legyőzték a norvég csapatot, így itthon tartották az első junior final four serlegét.

Bíró elmondása szerint nem is kérdés, hogy jövőre is rendeznének junior négyes döntőt, ugyanakkor továbbra is válogatottakat hívnak meg.

„Azért nem jöhetnek a klubcsapatok utánpótlás-együttesei, mert nem minden országban zajlik úgy a versenyeztetés, mint idehaza, azaz nem kötelező korosztályos gárdákat indítani. A Buducsnoszt Podgoricának például nincs is utánpótlása. Éppen ezért továbbra is válogatottakat hívunk meg. Az elődöntők valóban nem hoztak nagy harcot, a magyar–norvég finálé viszont kifejezetten színvonalas volt.”

Mivel a junior final fourja alapvetően a felnőtt köré szerveződik, Bíró kizárta annak a lehetőségét, hogy hasonló tornát rendezzenek a fiúknak is. Labdarúgásban egyébként működik az egész idényre kiterjedő ifjúsági Bajnokok Ligája: a szervezőbizottság elnöke jó ötletnek tartaná hasonló életre hívását a kézilabdában, ám ez az európai szövetség, az EHF feladata.

„A női junior final four és a péntekre szervezett sportági programsorozat olyan méltó nagykövete a kézilabdának, amelyet mindenképpen meg akarunk tartani. Ugyan az időjárás most nem fogadta kegyeibe a juniorokat, reméljük, hogy jövőre a Hősök terén villanyfényes meccseket vívhatnak” – zárta gondolatait Bíró.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik