utanpotlassport.hu 2017.05.18 19:23 Frissítve: 2017.05.18 19:31

Kézi: a mester, Gyurka János értékeli a férfi-juniorválogatott NB I-es félszezonját

Tizennégy meccsen negyven játékost küldött pályára az NB I-es felnőttcsapatok ellen Gyurka János, a férfi-juniorkézilabdázók szövetségi edzője. A tréner alapvetően pozitívnak értékeli az idényt, ám sajnálja, hogy nem mindig a legjobbjaival állhatott ki az U21-es alakulat.

reb A júliusi algériai világbajnoksággal zárja az utánpótláséveket a junior férfi kézilabda-válogatott, amely felkészülés gyanánt tizennégy mérkőzést vívott az idényben az NB I-es felnőttcsapatok ellen. A fiataloknak van mire büszkének lenniük: hatszor győztek, a Mol-Pick Szeged elleni nyolcgólos vereséget leszámítva senki sem nyert ellenük négy találatnál többel.

gyurka_janos_csehp05

Ritkán készült együtt a teljes juniorválogatott  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

„Azért ha a teljes kerettel álltunk volna ki, még jobb eredményeket értünk volna el – kezdi Gyurka János szövetségi edző. – Csakhogy a klub- és felnőttválogatott-elfoglaltságok, továbbá a sérülések miatt gyakran az ifjúsági válogatottból vagy a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról kellett hívni a játékosokat. A legjobbak sokirányú terhelése is mutatja, hogy kevés a megfelelő szintű kézilabdázó idehaza, de azt gondolom, ez néhány év alatt megoldódhat.”

A juniorok legjobbjai, Juhász Ádám, Győri Mátyás (a felnőtt NB I gólkirálya) vagy Ligetvári Patrik már a felnőttválogatottban is lehetőséget kapott, ugyanakkor hárman együtt csupán kilenc mérkőzést számláltak a korosztályos együttesben. Bartók Donát, a Lemgo légiósa sérült (Győri közben porckorong-problémával bajlódik), így legalábbis kérdéses, hogy a négyes szerepelhet-e az algériai világbajnokságon.

„Dacára annak, hogy ez ritkán volt a valódi juniorválogatott, pozitívan összegzem a felnőttcsapatok elleni felkészülési mérkőzések sorozatát. A kezdeményezés nagyjából a legjobb, amit idehaza megvalósíthattunk, ráadásul megmutathatták magukat azok, akik kevesebbet szerepeltek korábban a válogatottban, vagy nem kaptak elég lehetőséget a klubjuk felnőttcsapatában. Az építkezési folyamat része az is, hogy a juniorok alatti korosztály, az ifjúságiak képviselői új impulzusokat kaptak, nagyobb hőfokú meccseken bizonyíthattak. Külön szeretném megköszönni az élvonalbeli csapatoknak a sportszerű felfogást, hogy minket komolyan véve, maximális erőbedobással léptek pályára ellenünk.”

Gyurka dicsérte Szita Zoltánt, Borzas Urost, Ubornyák Dávidot és Szakály Benedeket. Noha még messze van a kerethirdetés az U21-es vb-re, a szakember szerint a jelenlegi kép alapján kell kijelölni a csapatot – értelmezésünk szerint ez legalábbis reménykeltő a felsorolt fiataloknak.

„A sikerek önbizalmat adtak a srácoknak. A juniorválogatott NB I-es felnőttcsapatok elleni szereplése a magyar kézilabda példaértékű összefogása, amelyet mindenképpen folytatni kell” – zárta gondolatait Gyurka.

A gondolataira rímel Zsiga Gyulának, a hazai szövetség szakmai igazgatójának a véleménye is:
„Az nem is kérdés, hogy jó az ötlet, hiszen az utánpótláskorú kézilabdázók nyertek a lehetőséggel. Ugyanakkor az is egyértelmű: változtatni kell a lebonyolításon, hogy a klubok és a válogatott érdekeit is még inkább figyelembe vegyük. Elfogadásra vár a javaslattervezet, de annyi már most elmondható, hogy juniorok a válogatott hetek alatt vívnák a felkészülési mérkőzéseket, hiszen ilyenkor a szövetségi edzők mindenképpen számíthatnának a legjobbakra.”

A juniorok NB I-es meccseiről szóló tudósításainkat itt találja. A sorozat statisztikáit az MKSZ oldalán éri el.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.07.16 19:41:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hogy nemcsak a strandkézilabdát űzi mesterfokon a magyar U17-es leányválogatott, hanem hihetetlen mentális erőt is képvisel, azt a mauritiusi világbajnokság döntője is bizonyítja. A csapat a hollandok ellen a nagyon szoros küzdelemben elvesztett első szett után egyenlíteni tudott, majd a szétlövést is megnyerte. Azzal pedig a világbajnokságot is!

2017.07.12 18:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Százszázalékos teljesítménnyel jutott a magyar leányválogatott a mauritiusi U17-es strandkézilabda-világbajnokság középdöntőjébe. A csapat ezzel még egy lépéssel közelebb került az ifjúsági olimpiai kvalifikációhoz.

2017.07.12 17:49:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két nappal a guimaraesi serdülő és ifjúsági asztalitenisz Európa-bajnokság előtt mentették fel a munkavégzés alól Szabó Krisztiánt, az ifjúsági leányválogatott szakvezetőjét. Honlapunk értesülése szerint az egyik serdülő leányjátékostól, valamint a szakmai stáb egyik tagjától érkezett bejelentés a szövetséghez, amelyben súlyos etikai vétséggel vádolják a trénert.