HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.05.18 19:23 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kézi: a mester, Gyurka János értékeli a férfi-juniorválogatott NB I-es félszezonját

Tizennégy meccsen negyven játékost küldött pályára az NB I-es felnőttcsapatok ellen Gyurka János, a férfi-juniorkézilabdázók szövetségi edzője. A tréner alapvetően pozitívnak értékeli az idényt, ám sajnálja, hogy nem mindig a legjobbjaival állhatott ki az U21-es alakulat.

HIRDETÉS

reb A júliusi algériai világbajnoksággal zárja az utánpótláséveket a junior férfi kézilabda-válogatott, amely felkészülés gyanánt tizennégy mérkőzést vívott az idényben az NB I-es felnőttcsapatok ellen. A fiataloknak van mire büszkének lenniük: hatszor győztek, a Mol-Pick Szeged elleni nyolcgólos vereséget leszámítva senki sem nyert ellenük négy találatnál többel.

gyurka_janos_csehp05

Ritkán készült együtt a teljes juniorválogatott  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

„Azért ha a teljes kerettel álltunk volna ki, még jobb eredményeket értünk volna el – kezdi Gyurka János szövetségi edző. – Csakhogy a klub- és felnőttválogatott-elfoglaltságok, továbbá a sérülések miatt gyakran az ifjúsági válogatottból vagy a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról kellett hívni a játékosokat. A legjobbak sokirányú terhelése is mutatja, hogy kevés a megfelelő szintű kézilabdázó idehaza, de azt gondolom, ez néhány év alatt megoldódhat.”

A juniorok legjobbjai, Juhász Ádám, Győri Mátyás (a felnőtt NB I gólkirálya) vagy Ligetvári Patrik már a felnőttválogatottban is lehetőséget kapott, ugyanakkor hárman együtt csupán kilenc mérkőzést számláltak a korosztályos együttesben. Bartók Donát, a Lemgo légiósa sérült (Győri közben porckorong-problémával bajlódik), így legalábbis kérdéses, hogy a négyes szerepelhet-e az algériai világbajnokságon.

„Dacára annak, hogy ez ritkán volt a valódi juniorválogatott, pozitívan összegzem a felnőttcsapatok elleni felkészülési mérkőzések sorozatát. A kezdeményezés nagyjából a legjobb, amit idehaza megvalósíthattunk, ráadásul megmutathatták magukat azok, akik kevesebbet szerepeltek korábban a válogatottban, vagy nem kaptak elég lehetőséget a klubjuk felnőttcsapatában. Az építkezési folyamat része az is, hogy a juniorok alatti korosztály, az ifjúságiak képviselői új impulzusokat kaptak, nagyobb hőfokú meccseken bizonyíthattak. Külön szeretném megköszönni az élvonalbeli csapatoknak a sportszerű felfogást, hogy minket komolyan véve, maximális erőbedobással léptek pályára ellenünk.”

Gyurka dicsérte Szita Zoltánt, Borzas Urost, Ubornyák Dávidot és Szakály Benedeket. Noha még messze van a kerethirdetés az U21-es vb-re, a szakember szerint a jelenlegi kép alapján kell kijelölni a csapatot – értelmezésünk szerint ez legalábbis reménykeltő a felsorolt fiataloknak.

„A sikerek önbizalmat adtak a srácoknak. A juniorválogatott NB I-es felnőttcsapatok elleni szereplése a magyar kézilabda példaértékű összefogása, amelyet mindenképpen folytatni kell” – zárta gondolatait Gyurka.

A gondolataira rímel Zsiga Gyulának, a hazai szövetség szakmai igazgatójának a véleménye is:
„Az nem is kérdés, hogy jó az ötlet, hiszen az utánpótláskorú kézilabdázók nyertek a lehetőséggel. Ugyanakkor az is egyértelmű: változtatni kell a lebonyolításon, hogy a klubok és a válogatott érdekeit is még inkább figyelembe vegyük. Elfogadásra vár a javaslattervezet, de annyi már most elmondható, hogy juniorok a válogatott hetek alatt vívnák a felkészülési mérkőzéseket, hiszen ilyenkor a szövetségi edzők mindenképpen számíthatnának a legjobbakra.”

A juniorok NB I-es meccseiről szóló tudósításainkat itt találja. A sorozat statisztikáit az MKSZ oldalán éri el.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS