utanpotlassport.hu 2017.05.18 19:23 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kézi: a mester, Gyurka János értékeli a férfi-juniorválogatott NB I-es félszezonját

Tizennégy meccsen negyven játékost küldött pályára az NB I-es felnőttcsapatok ellen Gyurka János, a férfi-juniorkézilabdázók szövetségi edzője. A tréner alapvetően pozitívnak értékeli az idényt, ám sajnálja, hogy nem mindig a legjobbjaival állhatott ki az U21-es alakulat.

reb A júliusi algériai világbajnoksággal zárja az utánpótláséveket a junior férfi kézilabda-válogatott, amely felkészülés gyanánt tizennégy mérkőzést vívott az idényben az NB I-es felnőttcsapatok ellen. A fiataloknak van mire büszkének lenniük: hatszor győztek, a Mol-Pick Szeged elleni nyolcgólos vereséget leszámítva senki sem nyert ellenük négy találatnál többel.

gyurka_janos_csehp05

Ritkán készült együtt a teljes juniorválogatott  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

„Azért ha a teljes kerettel álltunk volna ki, még jobb eredményeket értünk volna el – kezdi Gyurka János szövetségi edző. – Csakhogy a klub- és felnőttválogatott-elfoglaltságok, továbbá a sérülések miatt gyakran az ifjúsági válogatottból vagy a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról kellett hívni a játékosokat. A legjobbak sokirányú terhelése is mutatja, hogy kevés a megfelelő szintű kézilabdázó idehaza, de azt gondolom, ez néhány év alatt megoldódhat.”

A juniorok legjobbjai, Juhász Ádám, Győri Mátyás (a felnőtt NB I gólkirálya) vagy Ligetvári Patrik már a felnőttválogatottban is lehetőséget kapott, ugyanakkor hárman együtt csupán kilenc mérkőzést számláltak a korosztályos együttesben. Bartók Donát, a Lemgo légiósa sérült (Győri közben porckorong-problémával bajlódik), így legalábbis kérdéses, hogy a négyes szerepelhet-e az algériai világbajnokságon.

„Dacára annak, hogy ez ritkán volt a valódi juniorválogatott, pozitívan összegzem a felnőttcsapatok elleni felkészülési mérkőzések sorozatát. A kezdeményezés nagyjából a legjobb, amit idehaza megvalósíthattunk, ráadásul megmutathatták magukat azok, akik kevesebbet szerepeltek korábban a válogatottban, vagy nem kaptak elég lehetőséget a klubjuk felnőttcsapatában. Az építkezési folyamat része az is, hogy a juniorok alatti korosztály, az ifjúságiak képviselői új impulzusokat kaptak, nagyobb hőfokú meccseken bizonyíthattak. Külön szeretném megköszönni az élvonalbeli csapatoknak a sportszerű felfogást, hogy minket komolyan véve, maximális erőbedobással léptek pályára ellenünk.”

Gyurka dicsérte Szita Zoltánt, Borzas Urost, Ubornyák Dávidot és Szakály Benedeket. Noha még messze van a kerethirdetés az U21-es vb-re, a szakember szerint a jelenlegi kép alapján kell kijelölni a csapatot – értelmezésünk szerint ez legalábbis reménykeltő a felsorolt fiataloknak.

„A sikerek önbizalmat adtak a srácoknak. A juniorválogatott NB I-es felnőttcsapatok elleni szereplése a magyar kézilabda példaértékű összefogása, amelyet mindenképpen folytatni kell” – zárta gondolatait Gyurka.

A gondolataira rímel Zsiga Gyulának, a hazai szövetség szakmai igazgatójának a véleménye is:
„Az nem is kérdés, hogy jó az ötlet, hiszen az utánpótláskorú kézilabdázók nyertek a lehetőséggel. Ugyanakkor az is egyértelmű: változtatni kell a lebonyolításon, hogy a klubok és a válogatott érdekeit is még inkább figyelembe vegyük. Elfogadásra vár a javaslattervezet, de annyi már most elmondható, hogy juniorok a válogatott hetek alatt vívnák a felkészülési mérkőzéseket, hiszen ilyenkor a szövetségi edzők mindenképpen számíthatnának a legjobbakra.”

A juniorok NB I-es meccseiről szóló tudósításainkat itt találja. A sorozat statisztikáit az MKSZ oldalán éri el.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 12:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés szezont fut az egriek 17 éves kézilabdázója, Tóth Rajmond. Az ígéretes irányító már 168 gólt szerzett az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában. Honlapunknak beszélt klubjáról, a korosztályos válogatottról és a céljairól is.

2018.04.07 08:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Berlinben ma kezdődik az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupája, amelyen tavaly olyan erős mezőny gyűlt össze, hogy több magyar reménység is érem nélkül maradt. Bíró Norbert szerint valamelyest azért gyengébb lesz a verseny, mint az egy évvel ezelőtti, és reméli sikeresebben zárják versenyzőink a megméretést, mint 2017-ben.

2018.04.04 21:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.