utanpotlassport.hu 2017.05.18 19:23 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kézi: a mester, Gyurka János értékeli a férfi-juniorválogatott NB I-es félszezonját

Tizennégy meccsen negyven játékost küldött pályára az NB I-es felnőttcsapatok ellen Gyurka János, a férfi-juniorkézilabdázók szövetségi edzője. A tréner alapvetően pozitívnak értékeli az idényt, ám sajnálja, hogy nem mindig a legjobbjaival állhatott ki az U21-es alakulat.

reb A júliusi algériai világbajnoksággal zárja az utánpótláséveket a junior férfi kézilabda-válogatott, amely felkészülés gyanánt tizennégy mérkőzést vívott az idényben az NB I-es felnőttcsapatok ellen. A fiataloknak van mire büszkének lenniük: hatszor győztek, a Mol-Pick Szeged elleni nyolcgólos vereséget leszámítva senki sem nyert ellenük négy találatnál többel.

gyurka_janos_csehp05

Ritkán készült együtt a teljes juniorválogatott  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

„Azért ha a teljes kerettel álltunk volna ki, még jobb eredményeket értünk volna el – kezdi Gyurka János szövetségi edző. – Csakhogy a klub- és felnőttválogatott-elfoglaltságok, továbbá a sérülések miatt gyakran az ifjúsági válogatottból vagy a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról kellett hívni a játékosokat. A legjobbak sokirányú terhelése is mutatja, hogy kevés a megfelelő szintű kézilabdázó idehaza, de azt gondolom, ez néhány év alatt megoldódhat.”

A juniorok legjobbjai, Juhász Ádám, Győri Mátyás (a felnőtt NB I gólkirálya) vagy Ligetvári Patrik már a felnőttválogatottban is lehetőséget kapott, ugyanakkor hárman együtt csupán kilenc mérkőzést számláltak a korosztályos együttesben. Bartók Donát, a Lemgo légiósa sérült (Győri közben porckorong-problémával bajlódik), így legalábbis kérdéses, hogy a négyes szerepelhet-e az algériai világbajnokságon.

„Dacára annak, hogy ez ritkán volt a valódi juniorválogatott, pozitívan összegzem a felnőttcsapatok elleni felkészülési mérkőzések sorozatát. A kezdeményezés nagyjából a legjobb, amit idehaza megvalósíthattunk, ráadásul megmutathatták magukat azok, akik kevesebbet szerepeltek korábban a válogatottban, vagy nem kaptak elég lehetőséget a klubjuk felnőttcsapatában. Az építkezési folyamat része az is, hogy a juniorok alatti korosztály, az ifjúságiak képviselői új impulzusokat kaptak, nagyobb hőfokú meccseken bizonyíthattak. Külön szeretném megköszönni az élvonalbeli csapatoknak a sportszerű felfogást, hogy minket komolyan véve, maximális erőbedobással léptek pályára ellenünk.”

Gyurka dicsérte Szita Zoltánt, Borzas Urost, Ubornyák Dávidot és Szakály Benedeket. Noha még messze van a kerethirdetés az U21-es vb-re, a szakember szerint a jelenlegi kép alapján kell kijelölni a csapatot – értelmezésünk szerint ez legalábbis reménykeltő a felsorolt fiataloknak.

„A sikerek önbizalmat adtak a srácoknak. A juniorválogatott NB I-es felnőttcsapatok elleni szereplése a magyar kézilabda példaértékű összefogása, amelyet mindenképpen folytatni kell” – zárta gondolatait Gyurka.

A gondolataira rímel Zsiga Gyulának, a hazai szövetség szakmai igazgatójának a véleménye is:
„Az nem is kérdés, hogy jó az ötlet, hiszen az utánpótláskorú kézilabdázók nyertek a lehetőséggel. Ugyanakkor az is egyértelmű: változtatni kell a lebonyolításon, hogy a klubok és a válogatott érdekeit is még inkább figyelembe vegyük. Elfogadásra vár a javaslattervezet, de annyi már most elmondható, hogy juniorok a válogatott hetek alatt vívnák a felkészülési mérkőzéseket, hiszen ilyenkor a szövetségi edzők mindenképpen számíthatnának a legjobbakra.”

A juniorok NB I-es meccseiről szóló tudósításainkat itt találja. A sorozat statisztikáit az MKSZ oldalán éri el.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…