Kajak-kenu: nyolcvanhárom 15-17 éves versenyzőnk indul a pénteken kezdődő ORV-n

Vágólapra másolva!
2017.09.14. 15:19
Címkék
Az Olimpiai Reménységek Versenyével zárják péntektől az utánpótláskorú kajak-kenusok az idényt. A magyar küldöttség 83 versenyzővel utazik Racicébe, ahol sok újonc is debütál. A 15-17 éves korosztálynak ez a hagyományos viadal a világversenyek utáni legjelentősebb erőpróba, s évek óta a magyarok nyerik a pontversenyt. Dónusz Éva utánpótlás-kapitánynak a csapat nagysága is sok munkát ad.

Gy. Szabó CsillaHosszú és eredményes idény után, Racicében zárják a 15-17 éves korosztály legjobb kajak-kenusai a szezont. A Csehországban pénteken kezdődő Olimpiai Reménységek Versenyére óriási csapattal, 83 fiatal versenyzővel utazik a magyar válogatott. A korosztályos világversenyek utáni legrangosabb eseményt tavaly Szegeden rendezték meg, 33 ország részvételével. A V4-ek, vagyis a visegrádi országok által életre hívott nagy hagyományú sorozat mára annyira túlnőtte az alapítók szándékát, hogy Új-Zélandról, Kanadából és Japánból is várnak egységeket. Országonként ráadásul nem is egy, hanem két hajó indulhat, amely a legerősebb országok részvétele miatt tovább emeli a futamok színvonalát.Gy. Szabó CsillaHosszú és eredményes idény után, Racicében zárják a 15-17 éves korosztály legjobb kajak-kenusai a szezont. A Csehországban pénteken kezdődő Olimpiai Reménységek Versenyére óriási csapattal, 83 fiatal versenyzővel utazik a magyar válogatott. A korosztályos világversenyek utáni legrangosabb eseményt tavaly Szegeden rendezték meg, 33 ország részvételével. A V4-ek, vagyis a visegrádi országok által életre hívott nagy hagyományú sorozat mára annyira túlnőtte az alapítók szándékát, hogy Új-Zélandról, Kanadából és Japánból is várnak egységeket. Országonként ráadásul nem is egy, hanem két hajó indulhat, amely a legerősebb országok részvétele miatt tovább emeli a futamok színvonalát.

Csikós Zsóka a héten érkezett haza Dél-Afrikából ahol ifjúsági világbajnok lett a maratoni távon, s a hétvégén racicében folytatja
Csikós Zsóka a héten érkezett haza Dél-Afrikából ahol ifjúsági világbajnok lett a maratoni távon, s a hétvégén racicében folytatja

Csikós Zsóka a héten érkezett haza Dél-Afrikából, ahol ifjúsági világbajnok lett a maratoni távon. A hétvégén Racicében folytatja

Ilyen fiatal korban bizonyára nem lesz könnyű a versenyzőknek ismét, már sokadszor formába lendülniük ugyanabban a szezonban, ám ezúttal a kísérők sem lesznek sokkal könnyebb helyzetben. A parton is bőven lesz teendő.

− Az ORV mindig különleges eseménye az idénynek, semmiben sem hasonlítható a megszokott világversenyekhez – beszélt honlapunknak Dónusz Éva utánpótlás-kapitány a racicei várhatóan bokros teendőiről. – Három korosztály versenyez, minden számban két egységünk is, ezért ilyen népes a csapat. Ha csak a küldöttség megszervezésére, mozgatására, étkeztetésére gondolunk is, lenne elég tennivalónk, de ez verseny, ahol mégiscsak elsősorban versenyezni kell. Az idősebbeknek van már némi rutinjuk, a legkisebbek közül sokaknak ez lesz életük első nemzetközi viadala.

− Olyan nagy különbség van a hazai és a külföldi erőpróbák között? A magyar válogatók nem szoktak gyengébbek lenni az Európa-bajnokságnál, sőt.

− A körülmények lesznek szokatlanok. Csak a legalapvetőbb különbségeket említem. A hét elején három napig edzőtáboroztunk Dunavarsányban, s voltak, akik ott próbálhattak ki életükben először rajtgépet. Racicébe nemcsak mi érkezünk ilyen népes csapattal, de a többiek is. Reggeltől estig szinte folyamatosan rendezik a futamokat, minden gyereknek pontosan ott kell lennie az indulásnál, tökéletes felszereléssel, rajtszámmal. Ráadásul idegen országban, ismeretlen környezetben. Úgyhogy nem csak a kajak-kenu tudás számít. De én pont ezért tartom sokra ezt az erőpróbát, mert a gyerekek természetes tanulási folyamatába illeszkedik. Igazi versenyzővé válni nemcsak azt jelenti, hogy valaki elsőként halad át a célvonalon, de azt is, hogy képes a versenyzéshez szükséges egyéb problémákat megoldani. Minél előbb kezd ehhez alkalmazkodni a sportoló, annál könnyebben tanulja meg.

− Azért az eredmények is számítanak...

− Természetesen számítanak, de most nekem személy szerint nem az lesz a legfontosabb. A világbajnok Bakó Olga, Biben Karina kajak kettős például nem együtt ül hajóba. Szeretném, ha más párt is kipróbálnának. Ha mégis úgy gondolják később, hogy ismét együtt akarnak menni, meglesz rá a lehetőségük. Vagy ott van a szintén korosztályos világbajnok Gazsó Alida Dóra, akinek azt mondtam, öröm legyen a verseny, ne csak a győzelemre gondoljon. Tavaly Szegeden olyan jó érzés volt látni ezt a sok tehetséges gyereket, hogy azt tényleg nehéz elmondanom. Az utóbbi években mindig mi nyertük a pontversenyt, ami persze kötelez is. A legfontosabb azonban tényleg a tapasztalatszerzés lesz a korosztályos riválisok feltérképezése mellett.

Az ORV a korábbi években nemcsak rutinszerzési lehetőség volt a feltörekvő fiatalok számára, de remek kiugrási alkalom is. Többek között a riói olimpián aranyérmet nyert Csipes Tamara is itt kezdte 14 éves korában az aranygyűjtést. Ami pedig a magyar csapat eredményeit illeti, tavaly a pontverseny megnyerése egyben azt is jelentette, hogy kajak-kenusaink 63 érmet, köztük 31 aranyat szereztek. Igaz, három évvel ezelőtt még többet, 73 medáliát gyűjtött a küldöttség. Az idei remek utánpótlás-eredményeit látva, valahol a kettő között várható a hétvégi termés.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik