HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.01.13 12:19 Frissítve: 2018.01.13 12:50

Foci: kelet-európai nyomulás az ifjúsági BL-ben

A Bajnokok Ligájához hasonlóan az UEFA Ifjúsági Ligában is megkezdődik februárban az egyenes kieséses szakasz. Ősszel két csoportra osztották az együtteseket, a sorozat ágai legjobb tizenhat között érnek össze. Előbb azonban a nyolc továbbjutott bajnokcsapat méri össze erejét a BL-ág csoportkörének második helyezettjeivel, a tét a nyolcaddöntőbe jutás. A kelet-európai térség együtteseinek remeklése tovább színesíti a sorozatot, így pikáns párharcok várhatók.

HIRDETÉS

Leiner Soma - utanpotlassport.huA labdarúgó Ifjúsági Liga ötlete négy évvel ezelőtt született, a sorozatot kísérleti szándékkal, kétéves próbaidővel hozta létre az európai szövetség. A népszerűség láttán az UEFA hamar teret adott a versenynek, amelyet a klubok is kedvezően fogadtak, hiszen az alapvető cél az, hogy a fiatalok minél több nemzetközi mérkőzésen edződjenek. Az első két idényben az indulási jogot összekötötték a Bajnokok Ligája-főtáblával, azok indulhattak az ifjúságiak mezőnyében, akik a felnőttek között kivívták a csoportkörbe jutást. A lebonyolítás megegyezett a két sorozatban, a fiatalok a „nagyok” meccsét megelőző órákban csaptak össze.

Az ősz egyik legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtották a krasznodari fiatalok, akik februárban a Real Madrid ellen folytatják Fotó: FCK Academy

Az ősz egyik legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtották a krasznodari fiatalok, akik februárban a Real Madrid ellen folytatják  •  Fotó: FCK Academy

Két éve azonban felmerült: miért nem kapnak lehetőséget olyan klubok is, amelyek kiváló utánpótlással rendelkeznek, de a felnőttegyüttesük nem kvalifikálta magát a BL-be. Jó példa erre a Red Bull Salzburg, amelynek az U19-es gárdája megnyerte az előző kiírást. Az UEFA hely adott az igénynek, és kidolgozta az új szabályt: a bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, amelyek hazájukban megnyerték a korosztályos bajnokságot, de nagycsapatuk nem jutott a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma. Fontos, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig csatlakozhat a BL-ág csoportgyőzteseihez a legjobb tizenhat között. Feltéve, ha előbb túljut a BL-ág kvartettjeinek második helyezett csapatain.

Ezen párharcokkal folytatódik februárban az Ifjúsági Liga, de előbb érdemes az ősz eseményeit felgöngyölíteni. A sorozat magyar résztvevője ezúttal a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese volt, természetesen a bajnoki ágon szerepelt Simon Miklós együttese. A montenegrói Szutjeszkát ugyan kiejtette, az orosz bajnok Krasznodar azonban túl nagy falatnak bizonyult a második körben: a lehengerlő körülmények közt működő dél-oroszországi akadémia 9−1-es összesítéssel búcsúztatta. A párharcot követően George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa elismerően nyilatkozott az orosz bajnokcsapatról, és sikeres menetelést jósolt neki a folytatásban.

Hogy mennyire volt igaza, az hamar eldől: az akadémia következő ellenfele a Real Madrid lesz.

Érdekesség, hogy a bajnoki ágról a nyolc továbbjutott együttesből öt kelet-európai. A legnagyobb meglepetést talán a bosnyák Zseljeznicsar okozta, előbb a Dinamo Bukarestet, majd a Lokomotiv Zagrebet ejtette ki. A sikertörténet az Atlético Madrid ellen íródhat tovább. A sorozat másik „fekete lova” a Bradarac. A belgrádi klub felnőttcsapata mindössze a negyedosztályban szerepel, az utánpótlása viszont remekel. Bár tegyük hozzá, a szerb bajnokcsapatnak eddig grúz, illetve izraeli ellenfélen kellett túljutnia. Kíváncsian várhatjuk, mire megy a Manchester United fiataljai ellen.

Szoboszlai Dominik (b) négy meccsen négy assziszttal segítette csapatát ősszel Forrás: Wikimedia

Szoboszlai Dominik (b) négy meccsen négy assziszttal segítette csapatát ősszel  •  Forrás: Wikimedia

Hasonlóan a Nyitra U19-es együttesére sem vártak egetrengető feladatok az ősszel, macedón és fehérorosz riválist búcsúztatott a szlovák gárda, hogy a Feyenoorddal csapjon össze februárban. A skandináv térséget a norvég Molde fiataljai képviselik majd, miután sem az UC Dublin, sem a kisinyovi Zimbra nem okozott nekik számottevő gondot. A Monaco ellen vélhetően nehezebb dolguk lesz. Érdekesség, hogy az izlandi utánpótlásbajnok Breidablik is elindulhatott a sorozatban, de a zöldmezes klubok párharcát a Legia Varsó nyerte. A tavaszt azonban a lengyelek sem élték meg, miután a Schön Szabolcsot és Horváth Olivért is foglalkoztató Ajax elütötte őket a nyolcaddöntőtől. És ha már magyarok: Szoboszlai Dominik a salzburgiak összes Ifjúsági Liga-mérkőzésén szerepet kapott, és négy mérkőzésen adott négy gólpasszával tevékeny részt vállalt az őszi menetelésből. Az osztrák együttesre a Sporting vár február elején.

Folytatódik tehát a sorozat: a legjobb nyolc bajnokcsapat méri össze tudását a BL-ág csoportkörének második helyezett együtteseivel. Fontos, hogy a párharcok egy mérkőzés alatt dőlnek el, a bajnoki ágról érkezett együttesek a házigazdák. A tét pedig a tizenhat közé jutás.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, PÁRHARCOK A LEGJOBB TIZENHAT KÖZÉ JUTÁSÉRT
Február 6.
Internazionale (olasz)−Szpartak Moszkva (orosz)
FC Nyitra (szlovák)−Feyenoord (holland)
Ajax (holland)−Paris Saint-Germain (francia)
Február 7.
Zseljeznicsar (bosnyák)−Atlético Madrid (spanyol)
FK Krasznodar (orosz)−Real Madrid (spanyol)
Salzburg (osztrák)−Sporting CP (portugál)
Molde FK (norvég)−AS Monaco (francia)
Brodarac (szerb)−Manchester United (angol)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.18 13:27:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hét sportág 19 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizenegyedik, szerdai versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy bronzérem jutott, ezt a leány kerékpároskettős szerezte a kombinált csapatversenyben. A küldöttség – amely szerdán befejezte szereplését – a csütörtöki zárónap előtt továbbra is a negyedik helyen áll az éremtáblázaton.

2018.10.17 14:07:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Öt sportág 16 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizedik, keddi versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy ezüstérem jutott, ezt Huller Dániel érdemelte a 400 m-es gátfutásban. A küldöttség az éremtáblázaton továbbra is a negyedik helyen áll.

2018.10.16 19:47:10

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.13 09:17:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pénteken kezdődött meg a kajak-kenuzók versenye a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Rögtön az első napon a kajakos Rendessy Eszter megnyerte a játékokat, ezzel együtt megszerezte a magyar csapat kilencedik aranyérmét. A kenus Pállai Balázs a negyedik helyen zárta a versenyt.

2018.10.11 08:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az ötödik aranyérem is megszületett az uszodában a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője, Késely Ajna a nyolcszáz méter után 200 m gyorson is remek hajrával győzött, eközben a fiú 4x100 méteres vegyes váltó a negyedik helyen zárt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS