Birkózás: párizsi tapasztalatok az U23-as világbajnokság előtt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 13:13
Címkék
Mindhárom utánpótláskorú birkózónknak véget ért a párizsi felnőtt-világbajnokság. Egyedül a kötöttfogású Torba Erik tudott mérkőzést nyerni. Mindhármuk idei nagy vizsgája azonban a novemberi U23-as vébé lesz. De a párizsi felnőttviadal a fiataloknak is fontos üzeneteket küldött.

Szekeres István Három utánpótláskorú versenyzőnk lépett szőnyegre a párizsi Bercy-csarnokban, a felnőttvébén. Maradandót egyikük sem tudott alkotni, de a helyszínen – a szőnyegen szerzett tapasztalatokon túl is – fontos ismeretekhez jutottak a világ változóban lévő erőviszonyairól és magának a birkózásnak a szakmai trendjeiről.Szekeres István Három utánpótláskorú versenyzőnk lépett szőnyegre a párizsi Bercy-csarnokban, a felnőttvébén. Maradandót egyikük sem tudott alkotni, de a helyszínen – a szőnyegen szerzett tapasztalatokon túl is – fontos ismeretekhez jutottak a világ változóban lévő erőviszonyairól és magának a birkózásnak a szakmai trendjeiről.

Felvértezetten folytathatják a felkészülést az idei, igazi nagy vizsgájukra, az U23-as világbajnokságra, amelyet november 21-26-án rendeznek a lengyelországi Bydgoszczban. Kellő idejük is van rá.

A szikár eredmény látszata ellenére Németh Zsanett nem állt messze az éremszerzéstől
A szikár eredmény látszata ellenére Németh Zsanett nem állt messze az éremszerzéstől

A szikár eredmény látszata ellenére Németh Zsanett nem állt messze az éremszerzéstől

Az U23-as vébé Németh Zsanettnek egyben a záróvizsgája is lesz, hiszen akkor szerepel utoljára utánpótlás-világversenyen. A 75 kg-os újpesti, aki a korosztály kétszeres Európa-bajnoka, legyőzheti a világot is, hogy újabb lendületet vegyen a felnőttkarrierjéhez. Most nem volt szerencséje a sorsolással. Elsőként kínai ellenféllel találkozott, és az nem ígért túl sok jót, lévén, hogy a kínaiak a súlycsoportban két olimpiai aranyat is nyertek, 2004-ben Xu Wang, majd négy évvel később Pekingben Jiao Wang révén. Zsanett az aktuális vetélytárs, az idei Ázsia-bajnok Paliha ellen kemény, jó meccset vívott, amelyben 8-4-re maradt alul.

Reális esély volt arra, hogy a kínai döntőbe jut, azáltal pedig a magyar a vigaszágra, ahol a bronzéremig menetelhet. Amint azt az előzetesünkben megírtuk, Paliha a kontinensbajnokság mellett a lengyel nyílt bajnokságot is megnyerte, a döntőben a fehérorosz Vaszilisza Marzaljukot győzte le. Márpedig a vébén az elődöntőbe jutásra éppen Marzaljuknak volt a legnagyobb esélye. Oda is ért. Csakhogy ott visszavágott a kínainak, két perc alatt tusolta, miáltal Németh Zsanett kiesett, és a 12. helyen végzett.

Galambos Ramóna sérült könyökkel nyerte meg az U23-as Eb bronzmérkőzését
Galambos Ramóna sérült könyökkel nyerte meg az U23-as Eb bronzmérkőzését

Galambos Ramóna sérült könyökkel nyerte meg az U23-as Eb bronzmérkőzését

A bydgoszczi U23-as vébén Galambos Ramóna és a kötöttfogású Torba Erik is a kicsik közé tartozik, hiszen mindketten 21 évesek. Ramóna az idei U23-as Eb-n, Szombathelyen úgy birkózott, hogy a sérült bal könyökét nagy, erős kötés rögzítette, és orvosi tanács ellenére vállalta az indulást. Végül – az erős fájdalmával is dacolva – bravúros győzelmet aratott a bronzmérkőzésen. Műtétre ugyan nem volt szükség, de hosszú kíméleti idő várt rá, így a párizsi felnőttvébén a legjobb esetben csak olyan nyolcvan százalék körüli formában lehetett. A nyolcaddöntőben 1:12 perc alatt, tussal kapott ki, nem akárkitől: a későbbi bronzérmes, amerikai Becka Leatherstől, és 23. lett. Novemberben Bydgoszczban ismét éremesélyesként indulhat.

A fiatalok közül egyedül a kötöttfogású Torba Erik nyert meccset Párizsban, nagyon értékes győzelmet aratva a grúz (!) Lasa Marjamindze ellen. Négy perc küzdelem után 2-2-re álltak, és akkor Erik másfél perc alatt valósággal legázolta az ellenfelet, meg sem állt 10-2-ig, a technikai tusig. De a nyolcaddöntőben kikapott a későbbi bronzérmestől, az orosz Sztyepan Marjanjantól. A legyőzője nem jutott tovább, mert őt meg a későbbi aranyérmes, a japán Kenicsiro Fumita verte meg. Így a magyar a – birkózásban pontszerzőnek számító – 10. helyet szerezte meg. Neki az U23-as vébé abban is fontos lépcsőfokot is jelenthet, hogy az 59 kg szereplője legyen az olimpián is.

Torba Erik, amikor lendületben van Fotók: MBSZ
Torba Erik, amikor lendületben van Fotók: MBSZ

Torba Erik, amikor lendületben van  •  Fotók: MBSZ

A három ifjú vb-szereplő Párizsban a saját szemével láthatta az erőviszonyok viharos változását. Míg az utánpótlás-világversenyeken elképzelhetetlen, hogy a kötöttfogásban a két kiemelkedő műhely, az orosz és az iráni aranyérem nélkül maradjon... Most, a felnőttvébén ez a szenzáció is megtörtént.

Mert ott már nem elsősorban a műhelyek minősége verseng, hanem csúcsra járatott egyéniségek küzdenek. Egy-egy kiválóságot csúcsra járatni pedig több ország is tud. Mint közismert, a magyar is.

A kötöttfogáséhoz hasonló méretű szenzációt a női birkózás első versenynapja is produkált. A kiosztott 16 éremből Európa és az amerikai kontinens egyaránt ötöt tudhat magáénak, közte egy-egy arannyal (Törökország, illetve Egyesült Államok). Ázsia négyet, de közte két aranyat is, japán és mongol versenyző révén.

És most tessék megkapaszkodni!... Afrika két ezüstérmet szerzett. Ramóna súlycsoportjában a nigériai Odunajo Adekuoroje úgy, hogy a döntőben mindössze 5-4-re maradt alul a japán Okano ellenében. Egy súlycsoporttal feljebb a tunéziai Marva Amri lett második, megszerezve hazája első világbajnoki érmét – nem egészen váratlanul, hiszen a riói olimpián nyert már bronzot.

Az amerikai kontinens érmeiből az egyik bronzot Kolumbia szállította. Mégpedig az ország első dobogós világbajnoki helyezését – Jackeline Renteria Castillo (63 kg) jóvoltából, aki a londoni olimpián is bronzot nyert.

Vagyis kiemelkedő egyéniségeket a világban kevéssé jegyzett műhelyek is képesek felnevelni.

Hát, ilyesmikkel is szembe kell nézniük a sikeres felnőttkor felé törekvő fiataljainknak. De hát a birkózás ettől is szép.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik