3x3-as kosár: a fiúk kétszer nyertek, a lányok kétszer kikaptak az U18-as vébén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.29. 16:30
Címkék
A kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság második napján a magyar csapatok is bemutatkoztak. A mérleg felemás: a fiúk kétszer nyertek, a lányok azonban kétszer is kikaptak.

L. G. A kalandos utazást követően bőven jutott idejük akklimatizálódásra a magyar válogatottaknak a kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon, a Földi Attila által irányított lányok és a Szarvas Gábor vezette fiúk is csupán a torna második napján léptek először pályára.L. G. A kalandos utazást követően bőven jutott idejük akklimatizálódásra a magyar válogatottaknak a kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon, a Földi Attila által irányított lányok és a Szarvas Gábor vezette fiúk is csupán a torna második napján léptek először pályára.

3x3 U18 lányok vb
3x3 U18 lányok vb

A magyar leányválogatott  •  Forrás: FIBA

Elsőként a Balogh Júlia, Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tóth Orsolya összetételű leánycsapat mutatkozott be, méghozzá a kosárlabdában egyértelmű nagyhatalomnak számító amerikaiak ellen. Ehhez képest a fiatal magyar csapat meglepte ellenfelét, a mieink már 4-0-ra is vezettek. A fizikailag jóval erősebb amerikaiak aztán magukhoz ragadták a kezdeményezést, és fordítani tudtak. A magyar lányok becsülettel küzdöttek, de a végjátékban már nem volt esélyük a győzelemre. A 13-9-es vereségben az is közrejátszott, hogy az amerikaiak jól céloztak távolról – három kétpontost is bevágtak –, csapatunk pedig három büntetőt is elhibázott.

A folytatásban sem akármilyen ellenfél következett, az ausztrál korosztályos női kosárlabda ugyanis az elmúlt években kifejezetten erős. A magyar csapat kiegyenlített mérkőzést játszott, az ellenállhatatlanul kosarazó Tóth Orsolya irányításával még vezetett is, 9-8-ra. A hajrához közeledve az ausztrálok lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak, de együttesünk Balogh Júlia faulttal együtt dobott kosarával, majd az értékesített büntetőjével 13-12-re felzárkózott. A végjátékban azonban már csak két ausztrál kosarat láttunk, így hiába a nagy küzdelem, 15-12-es vereség lett a vége.

Miután a mieink kétszer is kikaptak, szinte biztosra vehető, hogy nem végeznek a továbbjutást érő első két valamelyikén a C csoportban. Az ötöst a két-két győzelemmel álló amerikaiak és ausztrálok vezetik, a japánok egyszer győztek, a svájciak pedig a magyarokhoz hasonlóan még nyeretlenek. Földi Attila fiatal csapata szombaton az utóbbi két csapattal találkozik a folytatásban, és ahhoz, hogy legyen esély a nyolc közé jutásra, mindkétszer győzni kell, valamint reménykedni ausztrál vagy amerikai betliben.

3x3 U18 fiúk vb
3x3 U18 fiúk vb

A magyar fiúválogatott  •  Forrás: FIBA

A Csik Richárd, Hargitai Krisztián, Pálinkás Tibor, Takács Milán összeállításban játszó fiúk a szlovének ellen kezdtek. A mérkőzés eleje hullámzó játékot és nagy csatát hozott. Aztán, 5-5-ös állást követően a csapatunk 11-6-ra elhúzott, és az előnyt okosan őrizte egészen a tíz perces játékidő végéig. Szarvas Gábor együttese magabiztosan, 15-12-re nyert a csoport egyik legjobb csapata ellen.

A folytatás nem úgy indult, ahogyan vártuk. A kínaiak által a padlóba döngölt törökök ellen sehogyan sem sikerült a gyűrűbe találni, négy és fél percet kellett várni rá. Csakhogy mire Hargitai beköszönt, addigra az ellenfél már hat egységnél járt… Hatalmas küzdelem kezdődött, a mieink szívós munkával elkezdték ledolgozni a hátrányukat, és egy perccel a vége előtt utol is érték ellenfelüket (15-15). Az utolsó percben a törökök és a magyarok is győzelemre álltak, de a rendes játékidő 18-18-as döntetlennel zárult, így jöhetett a hosszabbítás.

A 3x3-as kosárlabdában a hosszabbítás nem időtartamot jelent, aki előbb két pontot szerez, az a győztes. Mivel a mérkőzést a törökök kezdték, így a ráadásban a magyarok vezethették az első támadást, azonban nem sikerült kosarat dobni, és hiába volt a leszedett támadólepattanó, a labda elhagyta a játékteret. A törökök így esélyt kaptak a győzelemre, de a mieinket nem törte meg az elszalasztott lehetőség. Takács Milán labdát lopott, kiosztotta Pálinkás Tibornak, aki beleállt a kétpontosba. A labda felperdült a gyűrűről, majd szépen belehullott a hálóba, a magyar játékosok pedig pillanatokon belül egymás nyakába ugrottak: 20-18-ra győztek, és nagyot léptek a továbbjutás felé.

A csoportban a magyarok és a kínaiak és két-két győzelemmel állnak, a mieink által legyőzött szlovénok egy sikert azért elkönyvelhettek, a törökök és a dél-koreaiak nyeretlenek. Amennyiben csapatunk szombaton legyőzi utóbbit, a kínaiak elleni csoportrangadó eredményétől függetlenül a nyolc közé jut.

A magyar csapatok mérkőzései
Leányok
Amerikai Egyesült Államok–Magyarország 13-9. Magyar pontszerzők: Révész 5, Tóth O. 3, Jáhni 1
Ausztrália–Magyarország 15-12. Magyar pontszerzők: Tóth O. 6, Révész 3, Balogh J. 3
Fiúk
Magyarország–Szlovénia 15-12. Magyar pontszerzők: Hargitai 5, Takács M. 4, Pálinkás 4, Csík 2
Magyarország–Törökország 20-18. Magyar pontszerzők: Pálinkás 9, Hargitai 5, Csík 3, Takács M. 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik