Atlétika: Tatabányáról a világ élvonalába ugranak a lányok

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.19. 13:55
null
Az U18-as távolugrólányok világranglistáján első Rózsahegyi Bori és a második Molnár Viktória is a TSC atlétája, míg az ötödik Boczonádi Borának ugyanúgy van tatabányai kötődése.

Mint arról  beszámoltunk, nem akármilyen teljesítményt nyújtottak az év elején a hazai női távolugrószakág reménységei. Az U18-as világranglista első öt helyezettje között három magyar ígéretet is találunk:

Rózsahegyi Bori 638 centiméterrel vezeti a rangsort, mögötte Molnár Viktória 615 centivel holtversenyben második, míg Boczonádi Bora 612-vel ötödik.

Korábban soha nem fordult még elő, hogy egyszerre három magyar távolugrólány is ott legyen korosztálya világranglistájának a top 5-jében, és további kuriózum, hogy

nemrégiben még mindhárom 2007-ben született növendék egyazon nevelőműhelyben, nevezetesen a Tatabányai SC-ben bontogatta a szárnyait.

Rózsahegyi Bori vezeti az U18-as világranglistát Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

Rózsahegyi és a sokáig a Kecskeméti ARC-ban nevelkedő Molnár a TSC-Geotech színeiben versenyez, Boczonádi egy ideje már az MTK Budapestnek szállítja a figyelemre méltó eredményeket. A kiemelkedő teljesítmények hátterébe a Tatabányai SC atlétikai szakosztályának vezetőedzőjétől, Reichnach Ferenctől kértünk betekintést.

„Tatabányán mindig is tradíció volt a magasan kvalifikált ugróversenyzők nevelése és foglalkoztatása – kezdi a tréner. – Csak a Bányász múltjából szemezgetve, a teljesség igénye nélkül említhetjük a szakosztályvezetőnk, Társi Zoltán, valamint Sterk Katalin, Pálóczi Gyula, Dömötör Balázs, Babicz Pál vagy Margl Tamás nevét. De ahhoz, hogy válogatott, olimpikon, Eb-érmes atlétáink legyenek, mindig is elengedhetetlen volt a megfelelő szakmai háttér megléte. Az ugrószakágunk tudatosan építkezik, és már az elődöm, Salamon Zoltán elképzelései között szerepelt egy ugróakadémia létrehozása. A Covid miatt ez nem valósult meg, viszont minden feltételt megteremtettünk hozzá. Henyecz László 1978 óta ugróedző Tatabányán, Babicz Pál utánpótlás-vezetőedzőként felügyeli a növendékeket, Dömötör Balázs pedig Budapesten vezet TSC-csapatot, hiszen azt is fontosnak tartottuk, hogy akik a középiskola után a fővárosba kerülnek, ne szakadjanak el a klubtól. Továbbá Tihanyi József, a TF professzora is a mai napig segíti a versenyzőinket.

A felkészüléshez százharminc méteres futófolyosó, ugrócsarnok és négy távolugrópálya áll rendelkezésre. Támogatását élvezzük a Magyar Atlétikai Szövetségnek és Tatabánya városnak, valamint kiemelt vidéki sportegyesületként is részesülünk annyi segítségben, hogy az anyagi hátterünk stabil legyen. Amikor az akadémiai képzésnek a feltételeit megteremtettük, a fiatalok számára kollégiumot is kellett biztosítanunk. Rózsahegyi Bori például jelenleg is a sportpálya melletti Sport Hotelben lakik, onnan jár iskolába, edzésre, majd hétvégente haza a családjához.”

Molnár Viktória is a tatabányaiak sokra hivatott távolugrója Fotó: Zsigmond László/MASZ

A kétszeres EYOF-győztes, fedett pályás felnőttbajnoki ezüstérmes Rózsahegyi Bori egyébként Henyecz László, Molnár Viktória pedig Dömötör Balázs és Nagy Viktor szakmai felügyelete mellett készül a megméretésekre. Boczonádi Bora nevelőedzője Kovács Eszter volt a TSC-ben. A reménység a vezetőedző elmondása szerint a Covid idején váltott klubot, amikor Tatabányán bezárták a sportlétesítményeket, az MTK-ban viszont volt lehetőség pályán dolgozni, s Bora végül ott ragadt.

„Kovács Eszter olyan edzőnk, aki szintén nagyon jó szemmel választja ki a fiatalakot. Természetesen távolugrásban a klubban megtalálható példaképek, mint Lesti Diana vagy már Rózsahegyi Bori jelenléte is lelkesíti a gyerekeket.

A nálunk nevelkedő ígéreteket szeretnénk megtartani, hiszen valóban minden feltételünk adott ahhoz, hogy felnőttkorukban is minőségi munkát végezhessenek az egyesületünkben. Ugyanakkor a sikerek eléréséhez az is nagyon fontos, hogy a versenyzők családi háttere rendben legyen, otthonról is megkapják a szükséges támogatást. A szóban forgó három távolugrólány helyzete ebből a szempontból is rendezett.”

Az MTK-s Boczonádi Bora távolugró-pályafutása is Tatabányán indult Fotó: Hegedüs Gábor/MTK Budapest

A távolugrás mellett a tatabányai lányok síkfutásban is remekeltek a közelmúltban. A februári U18-as fedett pályás ob-n a klub 4x200 m-es leányváltója Rózsahegyi Bori, Molnár Viktória, Merényi Fanni, Pfiszterer Dorina összetételben győzött, és 1:42.02 perces magyar csúcsot állított fel a korosztályban. A lányokat Babicz Pál, Dömötör Balázs és Henyecz László készítette fel.

A csúcstartó váltó balról: Pfiszterer Dorina, Merényi Fanni, Molnár Viktória, Rózsahegyi Bori Fotó: Zsigmond László/MASZ

Az U18-as korosztály számára az idén Európa-bajnokságot rendeznek Besztercebányán, ám a korosztály legjobbjai a limai U20-as vb-n is bizonyíthatnak.

(Kiemelt képünkön: Rózsahegyi Bori Forrás: MASZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik