A hónap utánpótlásedzője: február jelöltjei

Munkatársunktól  utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.06. 16:28
null
A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj februári kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Kósa Miklós vívó-, Lakatos Tamás rövid pályás gyorskorcsolya- és Somogyi Péter sportlövőedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 250 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (amely 2023 szeptemberétől az idei augusztusig tart) hatodik kiírásában

vívó-, rövid pályás gyorskorcsolya- és sportlövőedző került a jelöltek közé.

Íme, február hónap kiválasztottjai! 

KÓSA MIKLÓS, a Vasas vívószakosztályának 41 éves kardedzője, a fiú kadét kardválogatott trénere maga is vívó volt, a BSE színeiben Eb-nyolcadik helyig és olimpiai A-kerettagságig jutott. Aktív pályafutását 2009-ben fejezte be, és ebben az évben mestere, Pézsa Tibor ösztönzésére kezdett el edzősködni. A szakma fortélyait tehát mások mellett minden idők egyik legsikeresebb magyar vívójától, olimpiai bajnok tanítójától leshette el a kezdetekben. Jelenlegi klubjába, a Vasasba többedmagával 2017-be igazolt át. A piros-kék egyletben ismét összeállt a BSE-ben már jól összeszokott edzői gárda (Boros György, Riba Ferenc, Sárközi Gergely).  Kósa hangsúlyozza, az egyesületben máig minden siker a csapatmunka eredménye. A tréner tanítványai az elmúlt években számos érmet nyertek az országos bajnokságokon, és többen a nemzetközi színtéren is kiemelkedőt alkottak. A 2024 februárjáig elért jelentősebb sikerek közé sorolható Spiesz Anna egyéniben megszerzett kadét Európa-bajnoki címe, junior-világbajnoki és U23-as Eb-bronzérme, csapatban kiérdemelt junior-világ-és Európa-bajnoki aranyérme. Mellette Csonka Dorottya 2024-ig csapatban junior-világ- és Európa-bajnok, Vigh Benedek csapatban junior Eb-ezüstérmes, Monori Mátyás csapatban kadét Eb-bronzérmes lett. Az edző 2021-ben vette át a kadét fiú kardválogatott irányítását. A csapattal 2022-ben aranyat, 2023-ban bronzot nyert az Eb-n. Kósa nem mellesleg kardbíróként is kimagasló sikereket ér el. A Nemzetközi Vívó Szövetség 2023-ban második alkalommal választotta meg a világ második legjobb kardbírójának.

Februárban

a nápolyi kadét és junior Európa-bajnokságon Kósa Miklós tanítványai egészen különleges sikersorozatot produkáltak.

Spiesz Anna egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet nyert a juniormezőnyben, Vigh Benedek ugyancsak a juniorok között jutott bronzig, míg Csonka Dorottya a kadétok versenyében egyéniben és csapatban is ezüstnek örülhetett. A Kósa által irányított kadét fiúcsapat a harmadik helyen végzett, soraiban a tréner két saját tanítványával, Fabó Ákossal és Kovács Lőrinccel.

Kósa Miklós:

„Nagyon örülök a jelölésnek, de nálunk a Vasasban minden siker csapatmunka, hiszen bár mindenkinek megvan a saját edzője, ugyanúgy adunk iskolát egymás tanítványainak.

A kudarcok után először mindig magunkban keressük a hibát. Sosem vagyunk eredménycentrikusak. A versenyzőktől csak azt várjuk el, hogy a páston hozzák ki magukból azt, amit tudnak, és ha ez sikerül, akkor az úgyis szép eredménnyel párosul. A legfőbb célunk, hogy a fiatalokból jó felnőttvívók váljanak. Azonban azt csak másodlagos feladatunknak tekintjük, hogy megtanítsuk őket vívni, mert elsősorban az életre kívánjuk nevelni őket. Azt szeretnénk, hogy később családanyaként, családapaként is megállják a helyüket, és a vívóteremben megismert értékrendeket az élet bármely területén kamatoztatni tudják.”

Kósa Miklós és a junior Eb-n egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmes Spiesz Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Edzőjéről ezt mondja a junior-világ- és Európa-bajnok Spiesz Anna.

„Kósa Miklós az első edzőm. Már a kezdetekkor, az iskolai foglalkozásokon is ott volt, és nagyon örülök, hogy megismertem, mert a pályafutásom minden szakaszában hozzá tudott és tud tenni a teljesítményemhez. Együtt fejlődünk, és mellette nem kell gondolkodni a váltáson, hiszen a felnőttek között is a megfelelő segítséget képes nyújtani. Szakmailag rendkívül felkészült, akivel mindig alaposan megtervezzük, felépítjük az évet. Mindenre odafigyel, többek között arra is, hogy ne legyek túlversenyeztetve. De nem csak az érdekli, hogy mi történik a vívóteremben. Normális embereket szeretne nevelni a tanítványaiból, ezért foglalkozik a tanulmányi eredményekkel és a magánéletünkkel is. Ha bármilyen problémánk akad, hozzá elsőként fordulhatunk.”

LAKATOS TAMÁS, a junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott 44 esztendős vezetőedzője több mint harminc évvel ezelőtt kezdett Pécsett short trackezni, válogatott sportolóként vált belőle testnevelőtanár. A helyi egyesület edzője 2008-ban lett, egy évvel később pedig már a juniorválogatottal dolgozott: először edzőként és technikusként tevékenykedett a fiatalok mellett, 2022 szeptemberében pedig vezetőedző lett. A Pécsi SN Zrt-nél a későbbi olimpiai bajnok Burján Csaba edzője lett, és a klubból indult a szintén ötkarikás aranyérmes Knoch Viktor is. A segítségével készülő junior nemzeti csapat számos remek eredményt ért el az elmúlt években: a Talabos Attila-fémjelezte generáció például a 2019-es szarajevói téli EYOF-on három aranyérmet ünnepelhetett, míg a 2022-es multisporteseményen három ezüstérem volt a short trackesek jutalma. A junior-világbajnokságokon is több magyar érem született az elmúlt időszakban: 2018-ban Jászapáti Petra 500 méteren lett második, majd 2022-ben ugyanezen a távon Nógrádi Bence (2.) és Jászapáti Péter (3.) is felállhatott a dobogóra, míg a fiúváltó ezüst-, a leány bronzérmet szerzett. A 2023-as olaszországi téli EYOF-on a magyar küldöttség az aranyérmek tekintetében az eddigi legjobb szereplését nyújtotta, s egy kivétellel a csapat összes medálja a Lakatos által irányított rövid pályás gyorskorcsolyázók nevéhez fűződött: öt arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmmel zárták az eseményt. A válogatott az EYOF után junior-világbajnokságon is jégre lépett Drezdában, s ott szintén született magyar érem: a leányváltó harmadik lett. A 2023/24-es évad őszi szezonjában új sorozat, a junior-világkupa várt a csapatra: az esemény történetének első magyar érme december elején Hollandiában született meg: Szigeti Dóra 500 méteren ért célba másodikként. A juniorválogatott az idei évet is jól kezdte, a Dél-Koreában rendezett ifjúsági téli olimpián több értékes helyezés mellett egy érmet is szereztek fiataljaink; Major Dominik 500 méteren lett harmadik. Lakatos egyébként tavaly januárban egyszer már kiérdemelte A hónap utánpótlásedzője díjat.

Februárban érkezett el a fiatalok idénybeli célversenye, a junior-világbajnokság, előtte egy héttel viszont még az évad harmadik, vagyis utolsó korosztályos világkupa-fordulóján mutatták meg a tudásukat a szakember által irányított fiatalok. A hollandiai Heerenveenben a Csizmadia Márk, Czank-Varga Benjámin, Granasztói Ádám, Major Dominik alkotta váltó bronzérmes lett. Az említett vb-n aztán

a válogatott hét éve nem látott sikert ünnepelhetett (legutóbb ugyanis 2017-ben Liu Shaoang szerzett junior-világbajnokságon magyar aranyérmet egyéniben): Lengyelországban Somodi Maja állhatott fel a dobogó tetejére.

szerzett junior-világbajnokságon magyar aranyérmet egyéniben): Lengyelországban állhatott fel a dobogó tetejére.

A diadal értékét tovább növeli, hogy az esemény 1994 óta íródó történetében a lányok között 1500 méteren mindössze a második európai győztest jegyezhettük fel a személyében. Az utolsó nap is tartogatott magyar aranyérmet: a Schönborn Melinda, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura összetételű leányváltót nem lehetett megállítani: a csapat az első magyar junior-világbajnoki címet nyerte ebben a kategóriában.

Lakatos Tamás:

„Ha tisztességgel elvégezzük a munkát, annak meglesz az eredménye – én ebben hiszek. Ez nem azt jelenti, hogy rogyásig kell edzeni, hanem azt, hogy a felkészülés összes szegmensében száz százalékra kell törekedni. A hivatásunknak persze van másik oldala is, hiszen a nevelés és a tanulás fontosságának hangsúlyozása legalább ennyire lényeges: próbáljuk terelgetni a fiatalokat, illetve megértetni velük, hogy nem csak a short track létezik az életben.

Lakatos Tamás (jobbról a harmadik, pirosban) a juniorválogatott versenyzőivel Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

A szakemberről a junior-válogatott tagját, a 17 éves Végi Diána Laurát kérdeztük, aki a leányváltó tagjaként aranyérmes lett a junior-vb-n.

„Nagyon jó edző. A világbajnokságon is végig támogatott minket, főleg mentálisan, hogy minél inkább ott legyünk fejben a kulcspillanatokban. Folyamatosan azért dolgozik, hogy jobbak legyünk, mindig próbál segíteni nekünk.”

SOMOGYI PÉTER, a ZTE Sportlövész Klub 40 éves alapítója, elnöke, vezetőedzője 1998-ban ismerkedett meg amatőr szinten a sportlövészet alapjaival Zalaegerszegen, majd 2000-től Kisvárdai István szakmai felügyelete mellett a komáromi klub színeiben versenyzett a puskás szakágban. Versenyzőként nemcsak puskával, hanem számszeríjjal is kiváló eredményeket ért el. Előbbivel csapatban világbajnoki címig és Eb-érmekig, utóbbival Európa-bajnoki aranyig és vb-ezüstig jutott. A ZTE Sportlövész Klubot 2011-ben alapította meg. Az egyesület akkor lendült fel, amikor 2016-ban hazatért szülővárosába, és a klub igazolt versenyzője, egyben vezetője lett. A nevelőmunkát hat-hét helyi gyerekkel kezdte, a taglétszám mára 150 körüli, ötven százalékuk aktív sportoló. A klub, melyben túlnyomórészt utánpótláskorúak versenyeznek, mostanra az ország negyedik legeredményesebb sportági műhelye lett. Somogyi minden esztendő végén díjazza a fiatalokat. 2023-ban csak az országos bajnokságokon szerzett érmekért 33 növendék kapott kitüntetést. A dobogós helyezések mellett a versenyzők neveihez számos országos csúcs is fűződik. A még mindig aktív sportlövő, egyébként gépészmérnök végzettségű Somogyi Péter az edzősködést máig főállása mellett végzi.

Ami a februári eredményeket illeti: a győri 10 méteres junior Európa-bajnokságon a légpuskás fiúk küzdelmeiben Somogyi tanítványa, a 18 éves Kálmán Bálint 628.3 körrel a második helyen jutott a nyolcas döntőbe, s ott folytatta remeklését, 251.2 kört lőve az első helyet érdemelte ki a svéd Victor Lindgren (248.9), valamint az osztrák Patrick Entner (226.4) előtt. Kálmán az egyetlen magyar aranyérmet szerezte a hazai rendezésű korosztályos kontinensviadalon.

Somogyi Péter:

„Amikor edzősködni kezdtem, volt egy konkrét elképzelésem az ideális versenyzőről. Elgondoltam a számomra megfelelő testalkatát, erőnlétét. Aztán Kálmán Bálint ezt keresztül húzta, mert bár egyik előzetes kritériumomnak sem felelt meg, nagyon profin állt a sportlövészethez. Tehát

A versenyzőimnek azt tanítom, hogy sohasem szabad feladni, és ha földre kerülünk, akkor fel kell állni, majd továbbmenni. Ugyanolyan fontos, hogy a fiatal higgyen magában. Nem biztos, hogy az edző mindenkihez egyből megtalálja a legmegfelelőbb receptet, így a versenyző is az alkothat véleményt, és neki is lehet igaza.”

Somogyi Péter (középen) junior Európa-bajnok tanítványával, Kálmán Bálinttal fegyverellenőrzés közben Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége

Edzőjéről így vélekedik a junior Európa-bajnok Kálmán Bálint.

„Nagyon sokat köszönhetek Somogyi Péternek, hiszen ő szerettette meg velem a sportlövészetet. Nem az a tipikus edző, aki mindenáron rá szeretné erőltetni az akaratát a tanítványára. Emlékszem, amikor megalakult a klub, és csak néhányan voltunk, már akkor is érződött, hogy ő egyedi kapcsolat kialakítására törekszik a versenyzőivel. Mindenben segít, ugyanakkor mindenkit enged kibontakozni is. Az Eb-győzelmemben hatalmas szerepe van neki és a klubnak is; mindig igyekszik megteremteni a szükséges szakmai, valamint anyagi hátteret, pedig az edzősködést munka mellett csinálja. Nagyon jó alapokat kaptam tőle, és most már önállóan is tudok eredményesen dolgozni. De a nyugalmat árasztó jelenléte például az Európa-bajnokságon is rengeteget segített.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik