Kézilabda: tudatosan építik az utánpótlást Gyöngyösön

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 17:36
Címkék
Remek őszi szezont zárt a Gyöngyös U18-as csapata az élvonalbeli fiú kézilabda-bajnokság Keleti-csoportjában; a fiatalok menetelése apropóján beszélgettünk a klub vezetőivel a helyi utánpótlásról.

Hosszú évek óta tudatos nevelőmunka zajlik a Gyöngyösi Kézilabda Klubnál, amelynek élvonalbeli felnőttcsapata mellett a korosztályos együttesek is az első osztályban bizonyíthatnak. Az egyesület utánpótlását 2016 óta irányító Rosta István büszkén emeli ki, hogy széles bázis tartozik hozzájuk, amellyel igyekeznek minőségi munkát végezni.Rosta István büszkén emeli ki, hogy széles bázis tartozik hozzájuk, amellyel igyekeznek minőségi munkát végezni.

„A felnőttkézilabdából érkeztem Gyöngyösre, kezdésképp pedig Nagy Attila elnök úrral olyan koncepciót dolgoztunk ki, aminek a lényege, hogy alulról építkezünk, a piramis csúcsán pedig az első csapatunk áll – a cél, hogy a felnőttegyüttesünkben mindig szerepeljen legalább négy saját nevelésű játékos. Ez sikerült, idén például ez a szám hatra emelkedett – mondja a korábbi válogatott játékos. –

A klubban jelenleg közel háromszáz gyerek kézilabdázik, a szivacskorosztálytól egészen az U20-asokig.

Kiemelném, hogy lányokkal is foglalkozunk, közöttük az U19-es másodosztályban szereplő fiatalok a legidősebbek. Ezen kívül vannak csoportjaink a városi iskolákban és a Gyöngyös környéki településeken is.”

Gyöngyösről számos fiatal került akadémiára az elmúlt években, ami egyrészről örömteli, ám nehezíti is a GYKK csapatainak a versenyzését.

„Az elmúlt nyolc évben ötvenkilenc gyerekünk lépett fel akadémiai szintre, vagy igazolt más élvonalbeli klubba. Érthető módon vonzó ez a lehetőség nekik, nehéz itt tartani a gyerekeket; ez olyan jelenség, amivel meg kell küzdenünk. Szerencsére így is versenyképesek tudunk lenni; jó példa az U18-as csapatunk, amely harmadik helyről várja a februári folytatást, ráadásul tízmeccses győzelmi sorozatban van, míg az előző idényben az U20-asaink tudtak sorrendben tizenhárom találkozón sikert aratni. Amióta itt dolgozom, a csapataink mindig az élvonalban versenyezhetnek – továbbra is folytatni akarjuk ezen az úton, meg akarjuk adni ezt a lehetőséget a fiataljainknak.”

Az alapvető célunk, hogy minél több játékost eljuttassunk az NB I-ig. A legmagasabb szintre viszont keveseknek sikerül betörni, így arra is igyekszünk felkészíteni a fiatalokat, hogy ezt el tudják fogadni: nem mindenkiből lesz élsportoló

– teszi hozzá Nagy Attila klubelnök. – Közbejöhetnek az adottságokon túl például a sérülések is, olyan korlátok, amiket nem lehet átlépni. Készülni kell a sporton túli, vagy amelletti időszakra is; erre a kettősségre nagy hangsúlyt fektetünk. Legyen a sport a mindennapi életük része, ez a legfontosabb!”

(Kiemelt képünkön: Zakhar Levente Forrás: HE-DO B.BRAUN Gyöngyös)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik