Labdarúgás: tinisztárok az európai topcsapatokban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.06. 08:38
Címkék
Lassan minden nyugat-európai országban lezárulnak az őszi idény küzdelmei, elérjük a szezon első felének végét. Ennek kapcsán megvizsgáltuk, hogy az öt topbajnokságban kik voltak azok az U21-es labdarúgók, akik az elmúlt hónapokban a legtöbbet hozzátettek csapatuk teljesítményéhez. Figyelem, szubjektív kezdő tizenegy következik!

Leiner Soma - utanpotlassport.huKétségkívül elismerésre méltó, hogy a pénz uralta futballban, az elképesztő átigazolási összegek ellenére újabb és újabb ígéretes játékosok bukkannak fel a nyugat-európai topbajnokságokban. Az őszi idény U21-es kezdőcsapatának összeállításakor természetesen a statisztikák mellett sem mehettünk el, ugyanakkor igyekeztünk azt is megvizsgálni, hogy egy-egy játékos mennyit tudott hozzátenni csapata eredményességéhez.Leiner Soma - utanpotlassport.huKétségkívül elismerésre méltó, hogy a pénz uralta futballban, az elképesztő átigazolási összegek ellenére újabb és újabb ígéretes játékosok bukkannak fel a nyugat-európai topbajnokságokban. Az őszi idény U21-es kezdőcsapatának összeállításakor természetesen a statisztikák mellett sem mehettünk el, ugyanakkor igyekeztünk azt is megvizsgálni, hogy egy-egy játékos mennyit tudott hozzátenni csapata eredményességéhez.

Emil Audero kirobbanthatatlan a Sampdoria kapujából  •  Fotó: Zimbio

KAPUS

Emil Audero (Sampdoria, 21 éves)

Szubjektív tizenegyünket az indonéziai születésű, olasz korosztályos-válogatott hálóőrrel kezdjük. A Juventus neveltje a szamárlétra végigjárását követően 2017 májusában debütálhatott tétmeccsen a torinóiak felnőttcsapatában, mígnem a legutóbbi nyári átigazolási időszakban opciós joggal, egy évre kölcsönbe került a Sampdoriához. A genovai együttesben megkapja a bizalmat, hiszen első számú kapusként számítanak rá, a szezon eddigi összes mérkőzésén ő állhatott a kapuban. Hét találkozót kapott gól nélkül hozott le, remek teljesítményének is köszönhetően a Samp három ponttal lemaradva a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik pozíciótól hetedik a tabellán.

VÉDELEM

Aaron Wan-Bissaka (j) egyre megbízhatóbb teljesítményt nyújt  •  Fotó: premierleague.com

Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace, 21)

A remek fizikai adottságokkal bíró angol jobbhátvéd 20 mérkőzésen lépett pályára a Premier League idei szezonjában. Amellett, hogy bohémságát kezdi levetkőzni, rengeteget nyújt támadásban is− két alkalommal választották meg az ősszel a mérkőzés legjobbjának. A liverpooli Trent Alexander-Arnolddal nem csupán ebben a tizenegyben riválisok, vélhetően az angol nagyválogatottban is komoly harcot fognak vívni az elkövetkező tíz évben a jobboldali bekk pozícióért.

Nikola Milenkovics (Fiorentina, 21)

A szerb középhátvéd biztos pont volt a Fiorentina védelmének tengelyében, hiszen a szezon első felében egy kivétellel minden alkalommal ott volt a pályán. A 195 centiméter magas védő remek védőmunkája mellett labdabiztos, és az ellenfél kapuja előtt is feltalálja magát: az ősszel két gólt jegyzett.

Remek párost alkot Dayot Upamecano és Ibrahima Konaté (j)  •  Fotó: RBLive

Ibrahima Konaté (RB Leipzig, 19)

A csapatkapitány Willi Orbán mellett két remek, fiatal francia védőt találunk a lipcsei keretben. Dayot Upamecano és Ibrahima Konaté sokszor a magyar válogatott bekk kárára alkotott kiegyensúlyozott párost a hátvédsorban, különösen utóbbi fejlődése volt szembetűnő. A párizsi születésű Konaté az előző szezonban még jóval kevesebb alkalommal jutott szóhoz, míg az idén már ő a legtöbbet foglalkoztatott védője a Bundesliga negyedik helyén telelő együttesnek.

Asraf Hakimi(Borussia Dortmund, 20)

A világbajnokságot is megjárt marokkói válogatott bekk a hátvédsor mindkét szélén feltalálja magát, nem véletlenül vette kölcsön a Dortmund. A Ruhr-vidékiek minden bizonnyal végleg magukhoz csatolnák a nyáron a Real Madrid focistáját, ugyanakkor remek teljesítményének köszönhetően jövőre könnyen helyet kaphat a királyiak kezdőjében is. Tizenkét Bundesliga-meccsen egy gólt és három asszisztot jegyezhettünk fel eddig a neve mellé, míg a Bajnokok Ligájában egy meccs alatt osztott ki három (!) gólpasszt az Atletico Madrid ellen.

KÖZÉPPÁLYA

Houssem Aouar (Lyon, 20)

Remek őszt zárt a Lyon, hiszen Bruno Génésio együttese harmadik a bajnokságban, és a Bajnokok Ligájában is kiharcolta a továbbjutást. A sikerekből hat góllal és négy assziszttal vette ki a részét a klub saját nevelésű játékosa, a francia korosztályos-válogatott Aouar, aki technikai képzettségével és remek passzjátékával a Ligue 1 egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát.

Kai Havertz: Alleskönner  •  Fotó: Getty

Kai Havertz (Leverkusen, 19)

Szintén remek mutatókkal bír a gyógyszergyáriak sokoldalú középpályása, hiszen az ősszel kilenc gólt és öt gólpasszt tett a közösbe. Az aacheni születésű ifjonc a valaha volt legfiatalabb játékos, aki elérte az 50 Bundesliga-mérkőzést, teljesítményének elismeréseképp pedig már a német felnőttválogatottban is bemutatkozhatott. Hazájában csak egy szóval jellemzik: Alleskönner. Ez szabad fordításban annyit tesz, hogy„sokoldalú egyén”, esetében pedig azt jelenti, hogy bármire képes a pályán.

Brais Méndez (Celta Vigo, 21)

A középpálya szélén és közepén egyaránt bevethető a Celta fiatalja, s bár védőmunkája is rengeteget fejlődött, elsősorban az ellenfél kapuja előtt érzi igazán otthon magát. Erről tanúskodik négy gólja és öt asszisztja a ligában, de a spanyol nagyválogatottban is eredményes volt már, mégpedig Bosznia és Hercegovina elleni debütálása alkalmával − közelről szerzett találata győzelmet ért.

TÁMADÓK

Jadon Sancho fazont szab a Dortmund támadójátékának  •  Fotó: Independent

Jadon Sancho (Borussia Dortmund, 18)

Kezdőcsapatunk legfiatalabbja, és második dortmundi spílere hét asszisztig jutott az ősszel, ezzel második a Bundesliga gólpassz-táblázatán. Ördögi cselei, váratlan megoldásai kiemelik a tömegből az angol szélsőt− nem csupán az idény, hanem az egész 2018-as esztendő egyik legnagyobb felfedezettje, vélhetően az ő remek teljesítménye is könnyebbé tette Christian Pulisic elengedését.

Luka Jovics (Eintracht Frankurt, 21)

A félelmetes frankfurti támadótrió legeredményesebb tagja már 12 találatnál jár a bajnokságban, ezzel Paco Alcacerrel holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövőlistáját. Az Eintracht remek szezont fut, hiszen jelenleg hatodik a bajnokságban, és az Európa-ligában is továbjutott a csoportból − utóbbi sorozatban a szerb center eddig hat gólig jutott, míg csak a Düsseldorf elleni bajnokin ötig.

Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 20)

A világbajnok, Kopa-díjas támadó ott folytatta, ahol a nyáron abbahagyta: tizenkét bajnokin már tizenhárom találatnál jár, vezeti a Ligue 1 góllövőlistáját. Húsz évesen már most a világ egyik legjobbja− ehhez kétség sem férhet.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik