Foci, U20-as vb: az angolok megérdemelték a régóta vágyott diadalt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.12. 17:34
Címkék
Befejeződött a Koreai Köztársaságban bő három hétig tartó U20-as labdarúgó-világbajnokság. A mezőnyből kiemelkedő angolokat egyetlen csapat sem tudta megszorongatni, meglepetés azonban így is akadt: a világbajnokságon korábban döntőbe sem jutott Venezuela ezüstérmes lett, míg Zambia legjobb nyolc közé jutott.

Bruckner Vince Véget ért a Koreai Köztársaságban megrendezett, több mint három hétig tartó U20-as világbajnokság. A magyarok nem jutottak el a 23 napos viadalra.Bruckner Vince Véget ért a Koreai Köztársaságban megrendezett, több mint három hétig tartó U20-as világbajnokság. A magyarok nem jutottak el a 23 napos viadalra.

Már a csoportkör majdnem bomba meglepetéssel kezdődött, ugyanis a felnőttek között címvédő, mindig esélyes németek Venezuela és Mexikó mögött csak a harmadik helyen végeztek. Az segített nekik, hogy a 24 csapatos lebonyolításnak köszönhetően a hatból a négy legjobb harmadik együttes is a tizenhat közé jutott. Az argentinokat a különleges szabály sem mentette meg a korai búcsútól: az Anglia és a házigazda Dél-Korea mögött végzett dél-amerikai válogatott a harmadikak közül sem tudott a legjobbak közé érkezni.

Ugyanakkor a csoportkörrel még nem volt vége a meglepetéseknek: az eddig semmilyen szinten komolyabb eredménnyel nem jelentkező Zambia kiugró szereplése mindenképp említésre méltó. Az afrikai együttes ráadásul igazi nagyágyút ütött ki a nyolc közé jutásért, a németek elleni 1-0-s siker egyértelműen bravúr. Sőt, az éremszerzéstől sem volt messze: emberelőnyben volt a csapat, és kétszer is vezetett az olaszok ellen, a továbbjutás mégsem sikerült. A rutin döntött az európai együttes javára.

Anglia 1966 óta az első világbajnoki címét ünnepli Forrás: Daily Express
Anglia 1966 óta az első világbajnoki címét ünnepli Forrás: Daily Express

Anglia 1966 óta az első világbajnoki címét ünnepli  •  Forrás: Daily Express

A dél-amerikai csapatok viszont javították az argentinok „hibáját”, mivel Uruguay és Venezuela is a legjobb négy közé jutott. Előbbi esetében érdekesség, hogy az utolsó három párharca tizenegyesekkel dőlt el: a negyeddöntőben kiejtette Portugáliát, majd a döntőbe jutásért Venezuela, a harmadik helyért pedig Olaszország ellen maradt alul. Volt már szó meglepetésekről, de ha az igazi szenzációt keressük, akkor Venezuela együttesére érdemes tekintenünk. A világversenyeken még soha nem döntőző válogatott az otthoni, politikai problémáik ellenére történetének legjobb szereplését produkálta, kitűnő, látványos futballt bemutatva. Az aranyéremtől sem volt messze Rafael Dudamel együttese, egygólos hátrányban tizenegyest is rúghattak Anglia ellen, a találkozó azonban 1-0 európai sikerrel végződött.

Ugyanakkor nem is lehet kérdés, hogy a legjobban Anglia érdemelte meg a világbajnoki címet. Az 1966 után újra világbajnoki címet nyert „háromoroszlánosok” messze kiemelkedtek mind egyéniségekben, mind csapatjátékban a többi együttes közül. Elég csak annyit mondani, hogy az angolok első számú csatára, Calvert-Lewin az idén már a Premier League erősebb együttesei közé tartozó Evertonban is alapemberré vált, és akkor a Chelsea-ből a Liverpoolba szerződő Solanke-ról nem is beszéltünk. A viadal során egyszer sem került veszélybe Anglia végső sikere, valamennyi párharcukat a rendes játékidőben letudták, tényleg megérdemelték a hosszú ideje áhított aranyérmet.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik