Már a szerencse is mellé állt

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2006.05.02. 01:39
Címkék
A portugáliai Torres Vedrasban rendezett junior öttusa Európa-bajnokságon fiatal versenyzőink bebizonyították, hogy méltó utódai lesznek a mai klasszisoknak. Az eseményről a küldöttség két ezüst- és két bronzéremmel tért haza. Az egyik ezüstöt Kasza Róbert szerezte.
Kasza Róbert egyik kedvence az úszás, a tatai edzôtábor medencéjében is szívesen idôzik...
Kasza Róbert egyik kedvence az úszás, a tatai edzôtábor medencéjében is szívesen idôzik...
Kasza Róbert egyik kedvence az úszás, a tatai edzôtábor medencéjében is szívesen idôzik...
Kasza Róbert egyik kedvence az úszás, a tatai edzôtábor medencéjében is szívesen idôzik...
„Az általános iskolában láttam egy felhívást, hogy a KSI keresi a jövendő tornászait és öttusázóit. A bátyám az öttusát választotta, én tornázni mentem. Bevallom, nem voltam nagy tehetség, és nem is szerettem a tornát. Aztán egy gyűrűgyakorlatnál majdnem leszakadt az ujjam, és ez a baleset el is vette a kedvem az egésztől” – emlékezik vissza a kezdetekre a KSI 20 éves versenyzője, Kasza Róbert.

Követte bátyja példáját, elkezdett kéttusázni, majd folyamatosan jött a többi szám. A jó eredményt ebben a sportágban sem adják ingyen, keményen meg kell dolgozni minden pontért. Mivel a mindig mosolygós, szőke fiú kezdetben hadilábon állt a szerencsével, nem sok sikerélményben volt része. Az áttörést a 2001-es év hozta meg, amikor bekerült a háromtusa Európa-bajnokságra utazó csapatba.

„Az, hogy a válogatáskor nálam idősebbeket is meg tudtam előzni, nagy lendületet adott. Maga a tény, hogy felfigyeltek, számítottak rám, nagyon jólesett. Azóta remekül érzem magam ebben a sportágban.”

A következő mérföldkőnek a 2004-es ifi A Eb-t jelöli meg, ugyanis egyéniben arany-, váltóban pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába. Tavaly már a juniorok között vitézkedett: az Eb-n a váltóban, a világbajnokságon pedig csapatban és váltóban állhatott a dobogó legfelső fokára.

Az idei szezont egyéni sikerrel, a Torres Vedrasban szerzett ezüstéremmel nyitotta.

„Az összes számmal elégedett voltam. A lövészet mostanában nem ment, de az Európa-bajnokságon már az első kísérletnél éreztem, hogy rendben vagyok, összeállt a mozgásom. A selejtező vívásában még izgultam, de a döntőben már az is ment. Most a szerencse is mellettem volt, ami máskor nem sikerült, most bejött. Az úszással sohasem volt gondom, a jók közé tartozom. A lovaglást megúsztam egy verőhibával, pedig melegítéskor leestem a lóról. Edzőm, Móczár Éva azt tanácsolta, hogy a pályán legyek határozottabb, az voltam. Nagyon örülök a második helynek, és mivel még jövöre is ju-nior leszek, már most megvan a célom: az ezüstöt aranyra szeretném váltani!”

Persze Kasza Róbertnek még az idén is van feladata: kiharcolni az augusztusi junior-vb-n való részvételt, aztán Sanghajban Eb-ezüstérmeshez méltóan szerepelni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik