Vizes vb 2017: visszaszámlálás, indul! Így állnak a helyszínek

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 08:42
null
A Duna Aréna a vb fő helyszíne lesz: legjobbjaink közül már többen megismerkedtek a vízével (Fotó: Földi Imre)
Visszaszámlálás, indul! Száz nap múlva elkezdődik a vizes világbajnokság Budapesten – az esemény a július 14-i nyitóünnepséggel veszi kezdetét, igaz, már aznap vízbe ugranak a műugrók és a műúszók is. A száz nap egyfelől csak egy pillanat, másfelől persze elegendő idő ahhoz, hogy az utolsó simításokkal is végezzenek a szervezők.

 

Az esemény központi helyszínéül szolgáló Duna Arénát már átadták, a komplexumban azóta folyik a tesztüzem (mindkét vízilabda-válogatott és az úszók egy része is használhatja a létesítményt egy ideje), sőt a vb rajtja előtt két fontos versenyt is rendeznek benne: előbb a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét, majd a Budapest Open úszóviadalt. A Duna Aréna az úszó- és műugróversenyek helyszíne lesz, az edzéslehetőséget a jelenleg felújítás alatt álló Komjádi és Laky uszodában garantálják a szervezők. A munkálatok május-fordulóján érhetnek véget, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában a nézőteret is a meglévő duplájára kell növelni, hiszen a vízilabdatorna helyszínéül ez a létesítmény szolgál. Amit biztosan ígérnek a rendezők, hogy a rajt előtt nagyjából két héttel minden létesítmény kész lesz, vagyis a vb-indulók minden helyszínen edzhetnek, mindent kipróbálhatnak és szemügyre vehetnek.

Ebből a szempontból talán Balatonfüreden van a legkevesebb tennivaló, hiszen az már kipróbált és bevált, mi több, minden alkalommal kiválóra vizsgázó helyszín: az elmúlt években a város adott otthon a nyílt vízi versenyeknek, előbb az Európa-, majd a világkupának. Az idén ez elmarad, és némi változás lesz az előző esztendőkhöz képest, a tó medrét kikotorják, hogy az úszók még közelebb úszhassanak a parthoz, emellett a Balatonon felépített ideiglenes ponton is nagyobb lesz, sőt azon tartják meg a versenyek után az eredményhirdetést is.

A műúszóverseny helyszínéül szolgáló Városligetben már törik a betont – a műjégpályán erre azért van szükség, mert bár a csőrendszer minden bizonnyal elbírná a terhelést, ha az altalaj mégis megsüppedne, eltörhetne a jeget gyártó csőrendszer, ezt pedig jobb elkerülni. A verseny- és bemelegítőmedencét teljes gépészettel vásárolták meg a rendezők, így a Városligetben ugyan ideiglenes jelleggel állítják fel őket, ám a jövőben egy épülő uszodában végleges elhelyezést nyerhetnek. A felújítási munkálatok miatt jelenleg kevés vízfelülettel rendelkező úszók helyzetét javítandó az egyik medencét jelenleg a Kőér utcában használják, onnan telepítik majd át a Városligetbe. A medencék technológiájukat tekintve egyedülállóak: az alapjaikat előre gyártott mobil vasbetonlemezek alkotják, amelyeket acélrudak tartanak össze.

BUDAPESTEN FORDUL ELŐ ELŐSZÖR, HOGY…
…uszodában, mégpedig fedett uszodában rendezik meg az úszóversenyeket, korábban ugyanis vagy nyitott medencében zajlottak a küzdelmek, vagy egy csarnokban felállított ideiglenes medencében.
…külső helyszínen, természetes környezetben rendezik meg a műúszóküzdelmeket: az önmagában is tetszetős versenyeknek a Városligeti-tó ad otthont, a különleges díszletet a Vajdahunyad várának impozáns látványa garantálja.
…mesterséges vízbe, kifejezetten erre a célra felépített és felállított medencébe ugranak az óriás toronyugrók. A szakág 2013 óta szerepel a világbajnokságok programjában, Barcelonában és Kazanyban természetes vízbe érkeztek a bátor vállalkozók.

A Batthyány téren felállítandó óriás torony kapcsán a szervezők úgy nyilatkoztak, hogy szeretnék, ha már június végére állna – stabilan, a helyén. Az is eldőlt korábban, hogy egy szögletes medence nem bírná el a hat méter mélységet, márpedig a szakág előírásai szerint a 27 (férfiak) és a 20 méter (nők) magasból érkező versenyzők számára ilyen mélységű medencét kell biztosítani, így ez kör alakú lesz. A munkálatok során kiszélesítik az alsó rakpartot – de ekkora víz- és vastömeget nem magára a rakpartra tesznek rá, mert ott egy főnyomócső fut. Ha így tennének, nem 27 méterről lefelé ugrálnának az indulók, hanem ennél is magasabbra törne fel a víz… Az alsó rakpart felett majd ideiglenes híd ível át, és a budapestieknek fontos információ, hogy kizárólag a versenyszámok ideje alatt állítják le a forgalmat a rakparton, a villamosok is csak ekkor állnak le.

Az építési munkálatok mellett természetesen akad további dolga is a szervezőknek, nemsokára elindítják a vizes világbajnokságot népszerűsítő kampányt – az emberek jó része ugyan tud az eseményről, de a rendezők még közelebb szeretnék hozni a világversenyt a szurkolókhoz, amelyre 2500 sportolót, további 1500 kísérőt (edzőt, gyúrót, orvost, további kiszolgáló személyzetet), valamint 1000 meghívott vendéget várnak a szervezők. Az előzetes kalkuláció alapján a vb-n 4000 önkéntesre van szükség, de már most 5000-nél is többen jelentkeztek a feladatra.

A Duna Aréna mellett, valamint a Margitszigeten szurkolói zónát alakítanak ki, ahol az érdeklődők óriáskivetítőn követhetik a világbajnokság eseményeit – a vízilabda és az úszás programja sohasem fut egymás mellett, a műúszódöntőkre viszont a megszokottól eltérően délelőtt kerül sor a japán televízió kérésére. A Margitsziget és a Duna Aréna között hajók szállítják a résztvevőket, valamint a média képviselőit. A vizes világbajnokság idején a nemzetközi szövetség (FINA) választókongresszust tart, és mert Magyarország visszalépett a 2024-es olimpiai pályázattól, már biztos, hogy a szervezők vendégül láthatják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot.

A vb helyszínei és programja (NS-grafika)
A vb helyszínei és programja (NS-grafika)

BALATONFÜRED – nyíltvízi úszás
Férőhelyek száma:
1500 fő
Megközelíthető: busszal (az ÉNYKK járatai közül az 1, 1B, 2, illetve a 2B jelzésűek állnak meg a hajóállomásnál) vonattal (a Balatonfüred megállóhelynél kell leszállni), autóval (Budapestről az M7-es autópályán, illetve a 71-es úton keresztül)

BATTHYÁNY TÉR – óriás toronyugrás
Férőhelyek száma:
1500 fő
Megközelíthető: metróval (M2), busszal (11, 39, 109), helyi érdekű vasúttal (HÉV, 5), villamossal (19, 41). Fontos információ, hogy a versenyszámok ideje alatt a villamos- és gépjárműforgalmat leállítják a rakparton!

DUNA ARÉNA – műugrás, úszás
Férőhelyek száma:
12 000 fő
Megközelíthető: metróval (M3), busszal (15, 115), villamossal (1)

HAJÓS ALFRÉD NEMZETI SPORTUSZODA – vízilabda
Férőhelyek száma: 8000 fő
Megközelíthető: busszal (26), villamossal (4, 6) a Margit hídról

VÁROSLIGET – szinkronúszás
Férőhelyek száma:
5000 fő
Megközelíthető: metróval (M1), busszal (20E), trolival (70, 74, 75, 79), villamossal (1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik