Úszás: Ők alkotják majd az olimpiai csapat gerincét – Sós

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.11.08. 09:32
null
Sós Csaba mindenkit figyel majd Százhalombattán – az ifikre különösen kíváncsi a szövetségi kapitány (Fotó: Török Attila)
Szerdától szombatig Százhalombatta ad otthont az úszók rövid pályás országos bajnokságának. Bár lesznek távolmaradók, ettől függetlenül Sós Csaba kapitány számít néhány nagy ütközetre, melyek során külön figyelmet szentel az ifiknek, akik a tokiói olimpián az úszócsapat gerincét alkothatják majd.

 

– Minden szempontból nehéz esztendőn van majdnem túl a magyar úszósport, ám a zárás előtt előbb egy rövid pályás országos bajnokság, majd egy kontinensviadal vár a versenyzőkre, akik közül akadnak, akik nem lesznek ott szerdától szombatig a százhalombattai ob-n. Könnyen elfogadta az indokaikat?
– Igen. Felnőttekről van szó, a rövid pályás világkupa-sorozat, amelyen indulni fognak, pedig pénzdíjas verseny, túl sok magyaráznivaló nincs ezen – válaszolta Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak.

– Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs egy hónappal ezelőtt nyilatkozta azt a lapunknak, hogy jelezték önnek a távolmaradási szándékukat – ugyanezt megtette Hosszú Katinka is?
– Természetesen. Másként ez nem is működhetne, hiszen a világkupaversenyen való indulásukat a szövetségnek engedélyeznie kellett.

– Van még egy nagy név a hiányzók között...
– Igen, Verrasztó Dávid sem lesz ott Százhalombattán, úgy tudom, ő is a világkupa-viadalt választotta az ob helyet. Persze tudom, hogy a felvetésével nem rá célzott: Gyurta Dániel Lausanne-ban lesz a verseny idején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén.

– Vele kapcsolatosan azért nem túl biztató hírek keringenek az uszodák világában.
– Mire gondol?

– Sokan úgy vélik, többé nem látjuk őt versenyezni.
– Ennek kapcsán nemigen tudok mit mondani, nem beszéltem mostanában Danival, a hírek szerint nincs edzésben.

– Mennyire fontos számunkra és általában az úszósport egészének egy rövid pályás Európa-bajnokság?
– Most ez a legfontosabb, bár számomra sokkal többet jelent úszóink egészségi állapota és az, hogy jövőre az év fő versenyén, a glasgow-i kontinensviadalon ússzanak igazán jól. Az igazság az, hogy még nem történt olyan, mint idén: soha ilyen kemény versenysorozat nem volt még. Az ifjúsági Eb és vébé közé beékelődött a felnőttek világbajnoksága, és volt egy universiade, egy európai ifjúsági olimpiai fesztivál is, plusz számtalan más viadal, vagyis az úszók leterheltsége nőtt a korábbi évekhez képest. Tapasztalata senkinek sincs ezen a téren, kíváncsian várjuk mi is, mi lesz a későbbiekben.

ELTILTOTTÁK HORNYÁK VIKTORT

A Magyar Úszószövetség fegyelmi bizottsága három évre mindennemű sporttevékenységtől eltiltotta Hornyák Viktort, amiért botrányt okozott a szeptember 24-ei közgyűlésen. Bővebben itt olvashat a részletekről!

– Azt már tudja, nagyjából hány versenyzővel számol a decemberi, koppenhágai rövid pályás Eb-n?
– Nagyjából huszonöt úszóval tervezek. A csapatban azok lesznek benne, akik a budapesti vébén döntőt úsztak vagy oda bejutottak, utóbbiak közé tartozik Gyurinovics Fanni, aki a 4x200-as gyorsváltó fináléba jutását segítette. Utazhatnak Koppenhágába azok is, akik az ifjúsági vébén egyéniben érmet szereztek, és azok is, akik az ifjúsági Eb-n győztek.

– Úgy hírlik, akadnak olyanok, akik nem élnek a lehetőséggel, az például biztos, hogy Késely Ajna kihagyja a koppenhágai kontinensviadalt.
– Nincs okom vitába szállni sem vele, sem Turi György edzővel, hiszen Ajna is végigcsinálta a kemény nyarat, aranyérmeket nyert a korosztályában, Budapesten pedig három döntőt úszott. Ha a mesterével úgy látják, pihenésre, feltöltődésre van szüksége, azt nekem el kell fogadnom.

– Cseh Lászlónak nem tanácsolta ugyanezt...?
– Vele kapcsolatosan megfogalmaztam már azt, hogy Laci szeret úszni. Persze ő sem fiatalodik, egyre nehezebbek számára ezek a sorozatterhelések, de ő képes megint újat húzni, hiszen úgy néz ki, az ob-n újra vállalja a vegyest – szerintem ez egyáltalán nem csacskaság.

– Vajon csak az ob-n tervezi ezt?
– Az majd kiderül később. A százhalombattai verseny lehet eszköz és cél is: a legjobbak esetében nyilvánvalóan inkább az előbbi, hiszen például az Eb-re való formába hozás egyik jelentős állomása az ob.

– Mire számít Százhalombattán, mire figyeljünk, mire számítsunk mi?
– Mindenkit nagyon fogok figyelni, de különös figyelemmel nézem majd az ifiket, hiszen várhatóan ők alkotják majd a tokiói olimpiai csapat gerincét. Parádés versenyre számítok, és néhány nagy csatára: ezek közül nagy izgalommal várom a budapesti világbajnokságon bronzérmes 4x100-as gyorsváltó tagjainak egymás elleni küzdelmét. A csapatból csak Bohus Ricsi hiányozik majd, aki most diplomázik az arizonai egyetemen, de vele kapcsolatban megnyugtatok mindenkit: nem fogja abbahagyni, nincs kétségem afelől, hogy felkészül a jövő évi Európa-bajnokságra. Jól gondolkozik, pontosan tudja, hogy egy Eb-arany vár rá ott...!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik