Úszás: Körülbelül 15 pozitív koronavírusteszt született – Sós Csaba

Vágólapra másolva!
2020.04.06. 16:43
null
Sós Csaba szerint a magyar úszók nem kerültek hátrányba a riválisakhoz képest (Fotó: Török Attila)
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a Sport Tv Mai Helyzet című műsorában elmondta, összesen körülbelül 15 úszónak és edzőnek lett pozitív a koronavírustesztje.

Mint ismert, az előző hétenKozma Dominik közösségi oldalánosztotta meg, hogyKapás Boglárkáhozhasonlóan pozitív lett a második koronavírustesztje, később pedig Horváth Dávid ésBohus Richárd is elismerte,pozitív tesztet adtak, miközben a magyar szövetség kilenc esetről számolt be. A Nemzeti Sport ezzel kapcsolatban arról írt, összesen 16 válogatott úszó esetében lett pozitív a második teszt, de mivel többeknek kétes eredményt hozott a vizsgálat, náluk egy harmadik mintavételre is szükség lesz.

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya most a Sport Tv Mai helyzet című műsorában elárulta, az információnkkal egybevágva körülbelül 15 pozitív teszt született az úszók és edzőik között, a hétvégén újabb teszteket végeznek el, ezeket pedig addig ismétlik, amíg nem lesz mindenki eredménye negatív.

„Ilyenkor a kötelező kéthetes karantén van, amire gyakorlatilag az összes válogatott úszót kötelezte a szövetség. Pontos számot én sem tudok. Annyit tudok, hogy olyan 15 körül lett a pozitív eredmény, és közel 100 vizsgálatot végeztek el, nemcsak a versenyzőket, hanem az edzőiket is tesztelték”– jelentette ki Sós Csaba.

„Pontos dolgot én sem tudok, hiszen ez a járvány új, de azt tudom, hogy a válogatott tagjainak ha minden igaz, ezen a hétvégén újabb tesztek lesznek, és ez egészen addig folytatódik, amíg nem lesz mindenki negatív.”

Sós Csaba hozzátette, a sportélet nagyon meg fogja„sínyleni” a leállást, ugyanakkor a magyar sportolók nem kerülnek hátrányba ellenfeleikhez képest annak ellenére sem, hogy a felkészülést félbe kellett szakítaniuk.

„Jelentős hátrány, de hangsúlyozom, mindenkinek, tehát másokhoz képest nem kerülünk hátrányba, az egy másik kérdés, hogy a sportélet nyilván nagyon megsínyli ezt a járványt, ez nem kérdés.”

A szakember elmondta, az első, várhatóan magyarországi versenyeken kiderül majd, mennyire viselték meg a történtek az úszókat, ám mivel élsportolókról van szó, Sós szerint„az átlagemberhez képest jobban fognak reagálni”.

A szövetségi kapitány kitért a gazdasági szempontokra is.

„Az úszás a pénzek tekintetében jelentősen mássabb a csapatsportoknál, még akkor is, ha az úszók is jól keresnek az átlagemberhez képest. Jellemzően a támogatás, amit kapnak, azoknak a zöme állami. Itt kérdés, hogy majd az állam mit fog mondani, hogy néz majd ki ezentúl a dolog. Tehát gyakorlatilag nem tűlünk függ. Egyet tudok mondani, itt nincs más, mint tudomásul kell venni, hogy ez a helyzet, egyelőre tényleg az a legfontosabb, hogy a járványon legyünk túl.”

Sós Csaba elmondta, Hosszú Katinka az, akit„a legkevésbé félt”, mert ő volt az, aki az összes katasztrófahelyzetben „a talpára esett”, majd szót ejtett az olimpia elhalasztásáról is.

„Edzői szempontból sok minden nem változik, mert a jövő évi olimpia is akkor lesz, amikor a főversenyek lenni szoktak. Ez még nem nagy gond, a kérdés inkább az, hogy viselik ezt azok, akiknek mondjuk ez az olimpia lett volna életük utolsó viadalja. Tehát itt az idősebb versenyzőkre gondolok, akiknek még egy évet bele kell ölniük. Amikor újraindul az élet, akkor a magyar rendszert hozzá fogjuk igazítani az új rendszerhez, és én azt gondolom, a rendszerünk olyan, ami nagyon tág határok közt képes alkalmazkodni bármilyen helyzethez. Nem mindenhez, de ami itt most történik, és hogy ilyen jelentős idővel eltolták az olimpiát, akkor én azt gondolom, hogy a felkészülési rendszerek szempontjából nekünk nem lesz kihívás. A kihívás az, hogy az év eltolódott, hiszen az olimpiához igazít mindenki mindent, a társadalom is, a finanszírozás is, a versenyzők is, beleértve a pályafutásukat és minden egyebet, úgyhogy emiatt lesznek kérdőjelek, de mégegyszer mondom, szakmailag nekünk ez nem fog külön kihívást jelenteni.”

Sós Csaba néhány mondatban ecsetelte a májusról elhalasztott budapesti vizes Eb-t is.

„A helyzet az, hogy ennek van egy külön kiírt időpontja, ami augusztus vége. Én a magam részéről nem tudok mást tenni, mint folyamatosan abban bízom, amit az aktuális helyzet lehetővé tesz. Még akkor is, ha egyes magánszemélyek vagy médiumok engem ezért megszólnak, mondván, hajthatatlan vagy konok vagyok. Nem, egyszerűen arról van szó, hogy muszáj bíznom abban, ami az aktuális napon a reális lehetőség. Aztán ha a LEN holnap úgy dönt, hogy ezt az Európa-bajnokságot elhalasztja, tudomásul vesszük azt is, de egyelőre ez az első komolyabb verseny, aminek fix időpontot mondtak, és ebben jelen pillanatban nincs is változás. Meglátjuk, mi történik.”

A teljes interjú

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik