Úszás: a 11. helyen zárt a magyar csapat a junior-vb-n

Vágólapra másolva!
2015.08.30. 16:55
Címkék
Egy-egy 5. és 6., valamint két 7. helyezéssel zárta a szingapúri juniorúszó-világbajnokságot a magyar csapat, amelyik egy ezüsttel gazdagodott az eseményen, illetve a nemzetek pontversenyében a 11. helyen végzett.

A legelőkelőbb helyezést Molnár Flóra érte el, 5. lett 50 gyorson (25.59), ami remek eredmény, ahhoz pedig hozzá kell szoknunk, hogy ezeknél az egyhosszas versenyeknél bármi benne van a pakliban...Molnár Flóra érte el, 5. lett 50 gyorson (25.59), ami remek eredmény, ahhoz pedig hozzá kell szoknunk, hogy ezeknél az egyhosszas versenyeknél bármi benne van a pakliban...

„Jó lett volna, ha sikerül az eddigi legjobb időmet elérni, de ettől függetlenül elégedett vagyok, először veszek részt ilyen nagy versenyen, a döntő volt a cél, azaz ez az eredmény nem rossz. Megpróbáltam most is egy levegővel leúszni az ötvenet, de végül szükség volt egy másodikra is, mert kezdtem nagyon besavasodni. Az biztos, hogy ezt még jól be kell gyakorolni a jövőben."

Szokol Szonja kivételesen mosolyogva vonult át a vegyes-zónán, miután 6. lett 100 pillangón (59.74). „Ez az idő nagyon jó, emiatt most egyáltalán nem vagyok elégedetlen. Az ötven pillangót tényleg sajnáltam, abban sokkal többet szerettem volna elérni, de végül is így alakult. Jövőre szeretnék még jobb időket úszni, a százra is többet kell majd gyakorolni, hogy az első ötvenen még gyorsabb legyek."

Csapatunk leglangalétább tagja, Tekauer Márk 200 pillangón zárt a 7. helyen (2:00.52). „Az Európai Játékokon nyolcadik lettem, ezek után szerintem jó eredmény, hogy itt sikerült döntőbe kerülnöm, és eggyel még előrébb is végeztem. Szerettem volna két perc alá menni, de délután már fáradtabbnak éreztem magam (délelőtt 2:00.02-vel kvalifikálta magát Márk). A példaképem Kenderesi Tamás, akivel jó barátok is vagyunk, a jövőben azt kell elérnem, hogy amikor versenyzek, ugyanúgy ki tudjak zárni mindent, mint ő, és csak az úszásra koncentráljak."

A másik 7. hely Rasovszky Kristóf nevéhez fűződik, aki 1500 gyorson délelőtt úszott olyan időt (15:24.91), amellyel az esti gyorsfutamban nem mindenki tudott versengeni.

Csapatunk összességében egy ezüsttel jön haza Szingapúrból, ám nem árt egy pillantást vetni a pontversenyre is, elvégre az másféle adatokat árul el egy-egy náció teljesítményéről: ezen összevetésben a 11. helyen végeztünk, azaz ezúttal nem akadtak kiemelkedő egyéni teljesítmények, viszont csapatként az elődöntős-döntős úszások azért emelték az összteljesítmény nívóját.

Ahogy Hargitay András utánpótlás-kapitány fogalmazott értékelésként: „A realitásérzékem azt súgta, hogy nem fogunk érmet szerezni, mégis ott vagyunk az éremtáblán, ez jó hír. Egy picit viszont rossz a szánk íze, mert akadt egy-egy olyan egyéni teljesítmény, amelyben több volt, ahol tényleg csak nagyon kicsin múlt a dobogós helyezés vagy egy továbbjutás. Azt látni kell, hogy a mezőny rettenetesen erős, és bár a csapat tagjainak többsége egyéni csúcsot döntött, ahhoz, hogy később is helyt tudjanak állni, rengeteget kell dolgozni. Ez nem újság persze, az azonban biztos: nagyon figyelni kell ezekre a gyerekekre, mert tehetségesek, ugyanakkor többségüknek most jön a legkeményebb időszak, az átmenet a felnőttek közé, márpedig ott nagyságrendekkel nehezebb helytállni. Úgy gondolom, bármelyikükből válhat nagy versenyző, de ehhez nagyon erős akarat és nagyon kemény kitartás kell. Fontos volt, hogy sok fiatal edző itt lehetett, rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, amit remélhetőleg jól tudnak majd hasznosítani az otthoni munkájukban – nekünk pedig, szövetségi szinten az a feladatunk, hogy az erőforrások még hatékonyabb felhasználásával még jobb hátteret teremtsünk valamennyi korosztálynak és műhelynek."

A vb-n egyébként az ausztrálok zártak az éremtábla élén (9-7-3) az oroszok (7-4-10) előtt, az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet (26, 6-13-7) és a pontversenyt is. A következő esemény házigazdája egyelőre nem ismert, az azonban bizonyos, hogy a 7. junior úszó vb-t Budapesten rendezik majd 2019-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik