nemzetisport.hu 2015.05.10 14:07 Frissítve: 2015.05.10 14:24

Nyílt vízi úszás: két bravúrbronz az Európa-kupa rajtján

Két bronzérmet szereztek a magyar fiatalok a LEN nyílt vízi Európa-kupa idei premierjén, az izraeli Eilatban, ahol mindjárt két fordulót is megrendeztek: pénteken 5, vasárnap pedig 10 km-en volt verseny. Először a mindössze 15 esztendős Juhász Janka lett harmadik a hölgyeknél 5 km-en, majd Székelyi Dániel állhatott dobogóra a férfiak 10km-es viadalának végén.

Végre ismét nyugodtabbak a viszonyok Izraelben, így a nyílt vízi szakág egyik leginkább kedvelt állomáshelyén, Eilatban útjára indulhatott az idei LEN Európa-kupa-sorozat. Újdonság gyanánt dupla kört rendeztek a Vörös-tengerben, azaz két Ek-fordulót is lebonyolítottak a hétvégén. A magyar színeket ezúttal a feltörekvő fiatalok képviselték, és mint Gellért Gábor szövetségi kapitány elmondta, nem vallottak szégyent a felnőttek között.

A pénteki 5km-es versenyeken a férfiaknál mindhárom magyar induló a legjobb 10 között végzett a 32 főt felvonultató mezőnyben: Novoszáth Tamás a 6., Székelyi Dániel a 8., Rasovszky Kristóf pedig a 10. helyen ért célba, 17 másodpercen belül a viadalt megnyerő olasz Dario Verani idejéhez képest (és itt jegyzendő meg, hogy Novoszáth és Rasovszky csupán 18 éves). Még nagyobbat alakítottak a lányok, hiszen a 15 esztendős Juhász Janka bronzérmes lett – az első 20 között ő volt az egyetlen, akinek a születési éve nem 19-cel kezdődik –, ráadásul fiatal korát megszégyenítő harcossággal, 5 századmásodperccel sikerült előbb megütnie a célpanelt a nála négy évvel idősebb olasz riválisnál, így állhatott dobogóra. Az élen végző másik talján, Ilaria Raimondi sem volt messze, csupán 2.65 másodpercre. Janka nővére, Juhász Adél 9. lett, ő „nyerte" a magyar boly különversenyét, hiszen a következő három helyen is a mieink érkeztek be, sorrendben Sztankovics Dóra, Ollé Mónika és Sömenek Kata.

A két nappal később rendezett 10km-es viadal a fiúknak sikerült jobban: a 20 esztendős Székelyi Dávid remek hajrával lett bronzérmes, 7.80 másodperccel lemaradva a spanyol Hector Ruiz mögött. Rasovszky Kristóf ismét kitett magáért, 6. lett, a top 10 legfiatalabbjaként, míg Novoszáth Tamás 12-ikként zárt.

A hölgyeknél ezúttal is a Juhász-nővérek vitték a prímet, most Adél volt a jobb (ő is még csak 17 éves), s lett 7., de húga, Janka is befért az első 10-be, míg Sömenek Kata 11-ikként zárt; Ollé Mónika és Sztankovics Dóra ezúttal nem tudott végigmenni a pályán.

Gellért Gábor szövetségi kapitány rendkívül elégedett volt a látottakkal: „Bárhová is megyünk a nemzetközi színtéren, mind több fiatal bizonyítja, hogy számolni lehet velük. Nagyon nagy öröm, hogy a magyar versenyzők egyre meghatározóbb szereplői a szakág viadalainak, legyen szó akár Világkupáról, Európa-kupáról, junior világbajnokságról, hogy a legfontosabb versenyekről, a világ- és Európa-bajnokságokról ne is beszéljek. Az is jó érzés, hogy ez a csapat rendkívül összetartó volt, egymást segítették vízben és parton egyaránt. Nyugodtan mondhatom, a nyílt vízi szakágban nem csupán a jelen, de a jövő is igencsak biztatóan alakul."

A magyarok számára a következő nagy erőpróba június 20-án, a Magyar Úszás Napja keretében megrendezendő FINA 10 km-es nyíltvíziúszó-világkupa lesz Balatonfüreden, míg az Ek-sorozat augusztus 1-jén, a spanyolországi Naviában folytatódik.

2019.09.13 07:27:31

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Vagy a világ legjobbjai között vagyok, és akkor megéri utazni, vagy nem létszükséglet az ottlétem…”

2019.09.05 08:41:05

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az úszótársak is ünnepeltek az ifjú párral, Cseh László táncra is perdült.

2019.08.31 09:54:49

Úszás CSURKA GERGELY

„Érdekes módon egy idő után minden világcsúcs megdől, nincsenek abszolút rekordok.”

2019.08.24 22:38:29

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Hosszú Katinka kapott egy teljességgel váratlan, hatásos külső ösztönzőt. Ahhoz, hogy a maga javára fordítsa e fejleményt, vagy legalábbis teljesen kizárja, talán nem árt, ha egy kicsit felidézi magában a régi Iron Ladyt. De valóban csak egy kicsit.