Nyílt vízi úszó Ek: Ennyi hülye bíró a FINA-ban sincs - Gyárfás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.16. 08:49
Címkék
Az olaszországi castellabatei nyílt vízi úszó Európa-kupa-döntő kapcsán, amelyben Papp Márk összetettben a második helyre szorult, mivel legnagyobb riválisa, az olasz Andrea Bianchi vasárnap az öt kilométeres időfutam során csak 4900 métert teljesített, nem csillapodnak a kedélyek. A hazai szakszövetség továbbra is várja az írásbeli tényszerű tájékoztatót.

A kint járó csapatvezetők és Gellért Gábor szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Papp csalással szorult a második helyre, Bianchi 20.6 másodperccel megelőzte őt. Gellért Gábort minderről kintről Kovács Tamás edző tájékoztatta, a kapitány pedig elfogadta a beszámolóját. Az ügyben megkerestük Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség elnökét, aki az Európai Úszóliga (LEN) kincstárosa egyben – ő a következőket nyilatkozta:

„A magyar szakvezetők beszámolójának ismeretében megkerestem telefonon Paolo Barellit, a LEN elnökét, és beszámoltam arról, mit hallottam, továbbá kértem közreműködését. Ezután arra kértem a szövetség munkatársait, hogy az érintettektől kérjenek írásos beszámolót, hogy eljárhassak az ügyben. Ettől kezdve lett bonyolultabb a történet: arra a kérdésre, hogy miért nem óvtak, azt a választ kaptam, hogy csak másfél órával a célba érkezést követően tudták meg az eredményt, addigra pedig a harminc perces óvási idő lejárt. Ez úgy, ahogy van, butaság. Óvni a végeredmény kihirdetése után lehet – fél órán belül. A száz méter levágása hihetetlen, ennyi hülye bíró nemhogy a LEN-ben, de az öt kontinenst tömörítő nemzetközi úszószövetségben sincs. Ez olyan, mintha valaki 1500 gyorson 1400 métert teljesít, majd kihirdetik győztesnek. Papp 20.6 másodperccel veszítette el az összetett versenyt, eszerint Bianchi akkor nyert volna, ha ezen belül teszi meg az öt kilométeres táv utolsó száz méterét. A világcsúcs százon 46.91 másodperc, a brazil César Cielo Filho tartja, ezt anno cáparuhában úszta, de nem úgy, hogy előtte 4900 métert már maga mögött hagyott volna."

A szövetség elnöke még hozzátette: bosszantó, ha a messziről jött ember elv alapján felemás információkat kapnak, és számára megmagyarázhatatlan, hogy valaki ne tudja képviselni az igazságot a helyszínen, ha már ott van, és ha pontosan minden úgy történt, ahogyan az megfogalmazódott. „A szövetség változatlanul várja az írásbeli tényszerű tájékoztatást, hogy eljárhasson a sportág és Papp Márk érdekében. Annyit még hadd tegyek hozzá: csodálatos, amit a nyílt vízi úszók az elmúlt években elértek, de van még mit tanulniuk" – fogalmazott Gyárfás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik