Kós és Sárkány csapata nyerte az amerikai egyetemi úszóbajnokságot

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2024.03.31. 09:14
Kós Hubert csapata nyerte az amerikai bajnokságot (Fotó: MÚSZ, archív)
Az amerikai egyetemi úszóbajnokság (NCAA) záró napján Sárkány Zalán 1650 yard gyorson arany, míg Kós Hubert 200 háton ezüstérmet szerzett – Kós tagja volt a győztes 4×100-as vegyesváltónak is –, a Bob Bowman vezette Arizona State pedig fennállása során első ízben hódította el a bajnoki címet, ami a tengerentúlon a legrangosabb trófeának számít. Kós Hubert az ASU második legeredményesebb pontszállítója volt Léon Marchand mögött – írja összefoglalójában a hunswim.com.

 

Kós Hubert a Bob Bowman vezette csapat francia ásza, Léon Marchand (60) mellett a legeredményesebb pontszállítónak bizonyult (48) – míg Sárkány Zalán a záró napon az 1650 yardos gyors aranyérmét tette a közösbe. Kós Hubert a vegyesváltóval szerzett egy első helyet, 100 háton 4., 200-on ezüstérmes lett – előbbi távon a két hete, a Pac-12-es viadalon úszott idejével nyert volna, míg fő számában ezúttal a csúcsformában repesztő Destin Lasco előtte érte el a falat, egyszersmind megdöntötte azt a rekordot, amit Kós állított fel nemrég.

Bob csak mosolyog és biztat – lehet, hogy ezért nem megy… – értékelt ironikusan a magyar szövetségnek Kós, aki saját bevallása szerint rengeteget tanult Indianapolisban. – Egyik úszásomat sem bánom, mert komoly tanulságokkal szolgált ez a hétvége. Kellett ez nekem, hogy ez megtörténjen velem Párizs előtt, mert ebből tanulok a legtöbbet. A Pac12-re könnyítettünk kicsit, de úgy látszik, nekem csak az működik, hogy egy versenyre hegyezzük a formát, mert akkor voltam úgy 90-95 százalékon, most meg azért éreztem, hogy úgy 80 százalékon lehetek – ezt még meg kell beszélnem Bobbal. Az sem kizárt, hogy az első napi 4×200-as váltó tett be, mert ott úgy elkezdtem, mint az őrült, túlpörögtem, és az kisiklatta a formát még jobban. Majdnem elájultam úgy, ahogy Németh Nándi szokott jobb napjain… Chase (Kalisz, olimpiai bajnok vegyesúszó) egyébként pont azt mondta, ezek a pillanatok a legfontosabbak, amikor nem megy annyira, mert könnyű úgy, hogy rommá nyered magad – de épülni, tanulni csak az ilyen versenyekből lehet, amin most vagyok túl.”

A 200 hátat sem bánja, legyőzője, Lasco elsősorban a fordulókban jó, ami yardos, rövid pályás medencében sokat számít, nagypályán már kevésbé. „És így, ebben a formában huszonegy századra voltam a legjobbamtól, ami szerintem teljesen elfogadható. Többet viszek el erről a versenyről, mintha én is két hete könnyítettem volna, mint Leon, és most jövök egy 34-es időt, leoktatom a mezőnyt, és esetleg elkényelmesedem Párizs előtt, legalábbis fejben. Én azt mondom, jobb itt egy ezüst és ott egy arany, mint fordítva, nem? Amúgy az elmúlt hét NCAA-döntőn ezzel az idővel simán nyertem volna, most Lasco megelőzött, ő abszolút erre a versenyre volt kihegyezve.”

Kós úgy gondolja, az olimpiáig hátralévő idő neki dolgozik: „Ugyanúgy, mint tavaly, nekem lesz a leghosszabb felkészülésem, és csak nekem nem kell előtte semmit sem könnyítenem. Az amerikaiaknál még lesz júniusban a válogató, másoknak az Európa-bajnokság, én viszont kizárólag Párizsra koncentrálok, nem indulok addig sehol, nem lát senki úszni ötvenesben, csak akkor és ott, amikor igazán számít.”

Sárkány Zalán a leghosszabb távot simán behúzta, hatalmas előnnyel győzött 1650 yardon, ami magyar szempontból történelmi siker: férfiúszónk még sosem szerzett egyéni NCAA-aranyat.

Igazából nem a legjobb időm, de örülök, hogy megnyertem az 1650-et – kommentálta Zalán a történteket. – Ha jól tudom – bár ennek tán utána kell nézni – a második magyar vagyok (Hosszú) Katinka után, akinek sikerült egyéni NCAA bajnoki címet nyernie. Sajnos, a többi szám – az 500 gyors és a 400 vegyes – nem úgy sikerült, ahogy akartam, de a mérföldet megnyertem hat másodperces előnnyel, és a csapat is nyert a történelemben először. Hubi is tök szuperül teljesített, úgyhogy ez egy igen jó hét volt.”

NCAA, FÉRFI ÚSZÓDÖNTŐ
1. Arizona State 523.5 pont
2. Cal 444.5 pont
 3. Florida 378 pont
4. Indiana 376 pont
5. NC State 318 pont


 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik