Vizes vb: Innentől mindenki engem akar megverni – Rasovszky Kristóf

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.02.04. 14:34
Rasovszky Kristóf (középen) szerint innentől kezdve mindenki őt szeretné legyőzni (Fotó: AFP)
Kicsit még saját magát is meglepte Rasovszky Kristóf a 10 km dohai aranyérmével – az újdonsült világbajnok az eredményhirdetést követően adott interjút a Nemzeti Sportnak.

 

– Ne haragudjon meg az egyszerű kérdésért, egy ilyen verseny után, egy ilyen magabiztos úszás után engedje meg ezt. Szóval: ez mi volt? 
Úsztam. Jól úsztam. Beugrottam a rajtnál, jól éreztem magam a vízben, ott voltam fejben és erőben is – ez lett belőle. 

– Mikor érezte először, hogy ez meglehet, hogy ebből valami igazán fényes eredmény születhet? 
Onnantól, hogy az első három körben senki sem próbált megelőzni, már gondoltam, hogy nem mehetek rossz iramot, közben meg azt is éreztem, hogy nem szaggatom szét olyan nagyon magam. Azt persze nem tudtam, mi van a többiekben, hogy mire készülnek. De amikor még a negyedik kör végén is én voltam az élen, arra gondoltam, én ezt nem akarom innentől odaadni senkinek. Már csak dacból sem engedhettem ezt meg – sem magamnak, sem másnak. 

– A dac egy ilyen úszáshoz kevés. 
Persze, nem elég, ám volt hozzá erő is. 

– A célba érése után azt mondta, volt menet közben egy kis megingása, emiatt csúszott hátrébb egy rövid ideig. Ott mi történt? 
Az utolsó kör elején elmentek mellettem négyen, ott bevillant: vajon eltaktikáztam a versenyt? Azt gondoltam, hogy nem hagyják a többiek, hogy végig vezessek, ám azért eszébe jut az embernek az is, hogy ő hibázott. 

– Mi hozott megoldást? 
Mentünk tovább, és észleltem, hogy bár megelőztek, tovább erősíteni nem tudnak, így aztán hamarjában rendet raktam a fejemben és megnyugodtam. Nem vett ki belőlem túl sokat az, hogy utolérjem őket, és szerencsére ismerem jól a pályát is, tudtam, hogy hogyan ússzak a hosszú egyenesben nappal szemben – a többiek meginogtak, tettek egy cikkcakkot menet közben, meg persze elkezdtek egymással is foglalkozni, így megnyílt előttem egy lehetőség: volt helyem és volt erőm, ezért aztán viszonylag hamar felértem a mezőny elejére. 

– A legvégén a szíve vitte előre, vagy azért azt is érezte, tényleg jól sikerült a felkészülése, és van még kellő ereje a hajrára? 
Szombaton éppen azt beszéltük az edzőmmel, hogy az utolsó két bója és a cél között lévő háromszáz méteren már nem lehet nagy csodákat tenni, úgy pedig, hogy egyedül értem el idáig, tudtam, nagy baj nem lehet már. Azt pedig a felkészülésemből tudtam, hogy a sprintjeim jók – egyetlenegyszer éreztem, hogy a francia Marc-Antoine Olivier a kezével hozzáér a lábamhoz, de nem ijedtem meg, tisztában voltam azzal, hogy még innen is tudok gyorsítani, ha kell. 

– A magyar nyílt vízi úszás első világbajnoka lett tíz kilométeren – megvan a célba érés pillanata és a vízből kiszállás immár bajnokként? 
Addigra, hogy eljutottam idáig, én már mindezt lezongoráztam magamban. Az utolsó körben végképp, ám már az utolsó kettőben az volt bennem, hogy én ezt tényleg nem akarom odaadni senki másnak, ezért én dolgoztam a legtöbbet, ha tetszik másnak, ha nem, ez az arany bizony az enyém lesz. Mindezek miatt a célba érkezés és a kiszállás minden egyes pillanatára tisztán emlékszem.

– Bár évek óta ott van a legjobbak között, azért mégis meglepett minket – magát nem? 
Kicsit magamat is. Az elmúlt öt év után nehéz volt arra gondolni, hogy én itt végig vezethetek és győzni tudok. De ahogy haladtunk előre, körről körre egyre magabiztosabb lettem, s a jó formám és a tiszta fejem mellett ez is segített. 

– Akadnak, akik máris félteni kezdték, hiszen a világbajnokot mindenki le akarja majd győzni Párizsban. Nekik mit üzen? 
Amikor a célba érkezés után Marc-Antoine-nal kérdezgettek minket az újságírók, ő azt mondta, hazai pályán győzni szeretne az olimpián – én erre azt reagáltam, ha mindketten érmesek leszünk, még azt sem bánom, ha ő nyer. Ezzel a győzelemmel változott némiképp a helyzet, ez tény, hiszen eddig mindenki a német Florian Wellbrockot akarta legyőzni, most meg majd mindenki engem akar megverni. Változott tehát a helyzet, ám ez mégsem változtat semmin, nekem csak saját magamat kell legyőzni, ehhez pedig még jobban, még többet kell dolgoznom ezután. Párizsba pedig ugyanúgy megyek, mint ahogyan Dohába is jöttem: szeretnék érmet szerezni – ebben minden benne van. A bronz, az ezüst és az arany is. 

A világbajnokkal a Sportrádió is készített interjút, a beszélgetést IDE kattintva lehet meghallgatni.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
NYÍLTVÍZI ÚSZÁS
10 KM, FÉRFIAK
1. Rasovszky 1:48:21.2 2. Olivier (francia) 1:48:23.60 3. Pardoe (brit) 1:48:29.20 …6. Betlehem 1:48:29.90
 


 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik