„Most már Iron Motherként tekintek magamra” – Hosszú Katinka mesélt az anyaságról

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 13:37
Hosszú Katinka a nehézségekről is őszintén beszélt (Fotó: Dömötör Csaba)
Háromszoros olimpiai bajnok, többszörös világ- és Európa-bajnok úszónőnk, Hosszú Katinka a Nők Lapjának adott exluzív interjút. A 34 éves sportoló tavaly augusztusban adott életet kislányának, Kamíliának, azóta pedig már újrakezdte az edzéseket, és célja, hogy ott legyen a nyári párizsi olimpián.

„Hiába éreztem magam felkészültnek, a szülést követő első hat hét valósága mindent felülírt mesélt a tapasztalatairól Hosszú Katinka. Hozzátette, hogy ami korábban jelentősebb problémának tűnt, az apróra zsugorodott, így ez az időszak elég keményre sikeredett. – Lehet, hogy kívülről nézve határozottnak gondolnak, de belülről ez messze nem ilyen egyértelmű. Pláne Kamília esetében, akit egyelőre inkább ösztönből kezelek. Az első hónapban előfordult olyan, hogy Mátéval mind a ketten kétségbeesetten néztük egymást, nekem potyogtak a könnyeim, mert fogalmunk sem volt, mit kellene csinálnunk, amikor Kamília csak sír és sír, nem akarja abbahagyni, holott már mindent megpróbáltunk.”

Olimpikonunk elmondta, hogy a szülési fájdalma leírhatatlan, általa még sosem tapasztalt volt, viszont a regenerációjában sokat segített neki a sportmúltja.

„Sportolóként izgalmas feladat lépésről lépésre visszatérni a szülés utáni állapotból, eleinte igazából a lelkemnek kellett az edzés és az úszás, és hogy egyre jobb formába kerüljek. Az az »énidőm«, amikor beugrom a vízbe. Ilyenkor, a kar- és lábtempó okozta ütemes csobogás, a víz alatt kifújt levegő zubogása, netán egy-egy medenceparti sípszó szűrődik be a világomba, maximálisan ki tudok kapcsolni. Olyan bensőséges világ a víz, ahol nincs gravitáció, ahol csak magadra figyelsz, és még a levegővételed is kontrollált. Testileg, lelkileg, mentálisan is maximálisan a jelenben vagy, és ez jót tesz a testnek, a léleknek. Egy-másfél óra alatt nekem is teljesen kitisztul a fejem. Más anyáknak is ajánlom.”

Hosszú a várandóssága hatodik hónapjáig úszott, és szinte az egész terhessége alatt kondizott, de csak saját testsúlyos gyakorlatokat végezett, guggolásokat például, és sokat sétált.

„Hat héttel a szülés után mentem először uszodába – folytatta. – Bár akkor még etettem, rendkívül nehezen szakadtam el Kamíliától. Úgy éreztem, egész nap vele kell lennem. Így nem is beszélhetünk naponta ismétlődő hajnali úszóedzésről, tervezett programról, csak alkalomadtán lopott egy-egy óráról. A napjaim képlékeny masszává váltak. Jelen pillanatban sem tudom, holnap mikor, milyen edzést tudok beiktatni. Van ugyan egy alapelképzelésem, de lehet, hogy Kamília felrúgja. Hiszen ő a prioritás. Teljes kontroll alatt tart, diktálja a napi ritmust.”

Azt is elárulta, hogy sok gyereket szeretne, de hogy három vagy négy lesz, azt majd meglátják.

„Az elmúlt négy évben tovább fejlődtem. Még lazább vagyok, és ez a felszabadultság immár kiegészül azzal az óriási boldogsággal, amit Kamília nap mint nap ad nekünk. Mintha most teljesedett volna ki az életem. Bár ezt nem biztos, hogy mindenki így látja – utalt Hosszú Katinka arra, hogy az idei olimpiára való felkészülése kapcsán akadnak – ahogy fogalmazott – félreértések. – Korábban sem szűkölködtem véleményhuszárokban. Ha valaki folyamatosan nyer, akkor arról olvasol az újságban, ahhoz szólnak hozzá, és akkor azt hiszed, minden rendben. Ha változik a széljárás, akkor feltűnnek a fanyalgók. De az is lehet, hogy azok mindig akadtak, csak szinte elvesztek a sok pozitív kommentelő között. És hát ha valaki el meri mondani a véleményét, az megosztó személyiség lesz. De ez még mindig jobb, mint ha nem mondana semmit. Ezért is mondom ki időről időre azt, amit gondolok. Lehet, hogy ezáltal valaki jobban fog szeretni, és lehet, hogy ezáltal valaki nem fog szeretni. Teljesen természetes, hogy nem szerethet mindenki mindenkit. Ugyanakkor az beszédes, hogy szemtől szemben még soha nem kaptam negatív megjegyzést.”

Végezetül arra a felvetésre, hogy még mindig Iron Ladyként tekint-e magára, így felelt: „Lehet, hogy most már Iron Motherként.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik