Úszás: indul a vk, Kovács Benedek feltörné az 1:55-öt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 10:28
null
Kovács Benedek nem a vetélytársait figyeli, csak arra összpontosít, hogy az egyéni csúcsán javítson<br />(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Berlin, Athén és Budapest – az úszók három állomásból álló vk-sorozata pénteken kezdődik a német fővárosban.

 

AZ OLIMPIA ELŐTTI SZEZONBAN nem rövid pályán, hanem ötvenes medencében rendezik meg az úszók világkupa-sorozatát, ezzel is segítve a versenyzőket, hogy minél több alkalmuk nyíljon megúszni a játékokra előírt szinteket.

Ezen a téren van még bőséggel lemaradásunk, hiszen eddig csak három női úszónk, valamint kilenc férfi versenyzőnk mondhatja el magáról, hogy már teljesítette az olimpiai A-szintet.

Kovács Benedek már csak emiatt is felszabadultabban vághat neki a szezonnak: a BVSC-Zugló világbajnoki ötödik helyezett hátúszója egy teljes hónapot pihent a fukuokai világbajnokság után, és szeptember elején kezdte el a felkészülést.

„Csalódott természetesen nem voltam a világbajnoki ötödik helyezés után, hiszen mind időben, mind helyezésben előreléptem a korábbiakhoz képest, mégis maradt bennem némi tüske az úszásom után, mert nem úgy szálltam ki a medencéből, mint máskor, nem éreztem azt, hogy minden kijött belőlem – mondta lapunknak Plagányi Zsolt tanítványa. – A taktikám sem volt a legjobb, de azóta már többször megnéztük a döntőt az edzőmmel, átbeszéltünk mindent, így azt is, miben és hogyan tudok még javulni – akár már a februári dohai világbajnokságra és persze a párizsi olimpiára.”

Kovács Benedeknek 100 és 200 háton is van olimpiai A-szintes ideje, ám a hangsúly egyértelműen a hosszabbik távon van – a tavalyi Európa-bajnoki ezüstjével a legjobbak közé berobbanó úszó azért a százat sem engedi el, azt viszont biztosan kijelentette, hogy „senki másra nem figyelek, nem is szoktam senkivel sem foglalkozni, csak magammal, a célom pedig nem lehet más, mint faragni az egyéni csúcsomon”.

Kovács Benedek klubtársával, a 100 gyors egyik hazai legjobbjával, Németh Nándorral utazott el Németországba, ők, ketten egyébként a jövő heti vk-fordulóban, Athénban nem indulnak, így Berlin után legközelebb két hét múlva, október 20. és 22. között a budapesti vk-viadalon versenyez Kovács Benedek. No és a februári dohai világbajnokságon.

„Lesznek, akik nem vállalják a vébét, én viszont mindenképpen szeretnék indulni Dohában. Nem feltétlenül igazi csúcsformára kihegyezve, de jó formában. Azért ha valaki februárban képes úszni olyan időt, mint az elmúlt év fő versenyén, az nagy erőt adhat neki a folytatáshoz, mert akkor kemény felkészülés után az olimpián még jobb is kijöhet belőle – fogalmazott némileg titokzatosan, mégiscsak egyértelműen az Eb-ezüstérmes, aki azt is nyomatékosította, hogy a Kós Huberttel való barátságát egyáltalán nem érintette, hogy az immár Bob Bowman irányításával készülő világbajnok ellépett tőle 200 háton. – Hubi győzelme még erősebbé is tette a barátságunkat, ugyanúgy meghatott a győzelme, mint őt magát. Motivál, persze hogy motivál a fejlődése, ám nincs túl közel már hozzám. Vagyis nem azt mondanám, hogy ő a legnagyobb ellenfelem – az első lépés, hogy a saját elvárásaimnak feleljek meg, ezt akkor tudom megtenni, ha javítok az időmön. Ha az 1:55 percet sikerülne áttörnöm, az már olyan eredmény lenne, amellyel szerintem oda lehet érni a legjobbak közé.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik