Rp. úszó-vb: Ugyanaz a terv, mint a kazanyi Eb előtt – Szabó Szebasztián

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.12.16. 08:30
null
Szabó Szebasztián (Fotó: Getty Images)
A három Eb-arany és a világcsúcs után ugyan két hét kényszerpihenő következett a pozitív koronavírustesztje miatt, ám a győri úszó, Szabó Szebasztián Abu-Dzabiba is győzelmi esélyekkel utazott.

 

Álmodik még azzal az egy századdal?
Ó, dehogyis – válaszolta nevetve Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület), aki november elején a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon „csak” beállította a brazil Nicholas Santos világcsúcsát 50 pillangón (21.75). – Fiatal vagyok, előttem van sok-sok verseny, vagyis sok-sok lehetőség a javításra.

Tudatában volt Kazanyban, hogy ön lett a magyar úszósport első olyan versenyzője, aki ötvenes távon tudhat magáénak világrekordot?
Nem szoktam statisztikával foglalkozni, csak az Európa-bajnokság után szereztem róla tudomást. Mit mondjak, hihetetlenül büszke vagyok magamra és a csapatomra, tényleg jó érzés ezen a téren is az elsőnek lenni.

Mára feldolgozta a kazanyi diadalmenetet, a világcsúcs mellett a három Európa-bajnoki címet?
Boldog vagyok, hogy Kazanyból három aranyéremmel térhettem haza, de itt még nincs vége a történetnek – erre az évre sem, hiszen amint hazajöttünk a rövid pályás kontinensviadalról, folytattuk is a munkát, készültünk a világbajnokságra. Ünnepelni nem nagyon volt időm.

De a munkát is kénytelen volt abbahagyni, hiszen hazatérése után a második koronavírustesztje pozitív lett. Hogyan fogadta az eredményt?
Őszintén szólva, nagyon meglepődtem, mert tényleg jól voltam, nem éreztem semmit, tüneteim sem voltak. Nem is az a jó szó, hogy meglepődtem, inkább mérges lettem. Az járt a fejemben, hogy mindjárt itt a világbajnokság, erre nekem két hetet ki kell hagynom…

A karantén alatt sem voltak tünetei?
Nem.

Mivel a tokiói olimpia után sem pihent, hiszen a Nemzetközi Úszóliga mellett a világkupa-sorozat állomásain is rajtkőre lépett, talán mégiscsak jól jött a kényszerpihenő.
Ha szívemre teszem a kezem, azt mondom, hogy igen, nagyon is jól jött, csak éppen mégsem örültem olyan nagyon, hogy a vb rajtja előtt néhány héttel kellett a napjaimat a négy fal között töltenem.

Meg sem fordult a fejében, hogy kihagyja a világbajnokságot?
Erre gondolni sem akartam. Az első pillanattól kezdve azt mondtam, ha az orvosok engedik, mert a vizsgálatok jó eredményt hoznak, biztosan ott leszek a rajtnál. S mivel a doktorok tényleg mindent a lehető legnagyobb rendben találtak nálam, utazhattam Abu-Dzabiba.

Immár úgy, hogy mindenki Szabó Szebasztiánra figyel: magasra tette a lécet a kazanyi rövid pályás kontinensviadalon. Érdekli mások elvárása, figyel arra, ki és mit mond önről, hogy egyre többen szurkolnak önnek?
Jó érzés, hogy ennyien figyelnek rám, azt is jó tudni, hogy sokan kifejezetten miattam ülnek majd le a televízió képernyője elé, ám amikor a rajtkövön állok, ez már nem számít, ott már csak az a fontos, hogy mindent kizárjak. A startnál már csak magamra szabad figyelnem.

Van olyan szám, amelyik különösen közel áll a szívéhez?
Természetesen az ötven pillangó, de szép lassan zárkózik fel mellé az ötven gyors is.

A világbajnokságon mindenki győzni akar, nyilvánvaló, hogy ez a célja egy háromszoros rövid pályás Európa-bajnoknak is, de Abu-Dzabiban minden bizonnyal nehezebb dolga lesz, mint Kazanyban volt.
Az biztos, hogy három számban, ötven és száz pillangón, valamint ötven gyorson elindulok a vébén, és talán vállalom a száz gyorsot is – a tervem hasonló, mint a kazanyi Eb előtt, vagyis minél jobban és gyorsabban úszni. Persze Abu-Dzabiban sokkal nehezebb lesz három aranyat szerezni, de ha nem úgy vágok neki a versenynek, hogy minden számomban nyerni akarok, otthon is maradhattam volna…


RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, ABU-DZABI
December 16., csütörtök:

Előfutamok, 6.30
Férfi 400 m gyors (Holló Balázs, Zombori Gábor), női 200 m gyors, férfi 200 m pillangó, női 50 m mell (Békési Eszter), férfi 100 m hát (Telegdy Ádám), női 400 m vegyes (Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória), férfi 100 m mell, női 100 m hát (Szabó-Feltóthy Eszter), férfi 200 m vegyes (Zombori Gábor), női 4x100 m gyorsváltó, férfi 4x100 m gyorsváltó
Középdöntők, döntők, 15
Férfi 400 m gyors, női 200 m gyors, férfi 100 m hát, női 50 m mell, férfi 200 m pillangó, női 400 m vegyes, férfi 100 m mell, női 100 m hát, férfi 200 m vegyes, női 4x100 gyorsváltó, férfi 4x100 m gyorsváltó
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik