Hosszú Katinka a 4., Verrasztó Evelyn az 5. 200 vegyesen

Vágólapra másolva!
2010.12.18. 17:46
null
Verrasztó Evelyn egy 5. helyet gyűjtött be, Hosszú Katinka a 4. lett (Fotó: Reuters, archív)
Hosszú Katinka a 4., Verrasztó Evelyn az 5. helyen végzett a dubai rövid pályás úszó-világbajnokság szombati versenynapján, a női 200 méteres vegyes úszás fináléjában. A számot a vb-n elképesztő teljesítményt nyújtó spanyol Mireia Belmonte García nyerte meg.

A női 4x100-as gyorsváltó visszalépése után két magyarért izgulhattunk a dubai viadalon, női 200 méter vegyesen: a döntőbe Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is bejutott, előbbi a kettes, utóbbi az ötös pályán rajtolt.

A pillangóúszás után Hosszú Katinka fordult az első helyen, Ngawati előtt, hátúszásban viszont fogyott a fór, sőt el is tűnt, az amerikai Franklin ment mellúszásra az első helyen Hosszú és Verrasztó Evelyn előtt. Mellen Ariana Kukors vette át a vezetést, a második helyre Mireia Belmonte García jött fel. A hajrá nagyon szoros volt, a surranópályán Belmonte García (2:10.09) óriásit úszott és győzött, Je Si-ven és Kukors előtt. Hosszú a negyedik (2:06.88), Verrasztó az ötödik (2:07.81) helyen végzett. Ez volt a szenzációsan versenyző Belmonte García harmadik aranyérme a világbajnokságon.

"Sajnos minden porcikámban érzem a fáradtságot" – mondta a finálé után Hosszú. "Önmagában a 2:06-os idővel elégedett lehetek, szerintem teljesen rendben van, pláne, hogy ilyen állapotban vagyok. Az amerikai bajnokságon mutatott formámmal itt meglehetett volna a 2:05, ám azóta a vizsgák miatt nem tudtam úgy edzeni, az átállást pedig ennyi idő alatt képtelenség megoldani, egyszerűen nem működik úgy a testem, ahogy szokott. Amikor pedig kevesebb az erő, az egyértelműen a mellúszáson látszik meg. Minthogy Belmonte és Kukors is mellúszó-specialista elsősorban, tudtam, bele kell kezdenem pillangón és háton, hogy legyen esélyem - összességében nem emiatt fáradtam el, hanem az alapfáradtság miatt nem volt olyan a mellúszásom, amilyennek lennie kellett volna. És persze a gyorsra sem maradt annyi, mint máskor; sajnálom, hogy egyik számban sem szereztem érmet, jó lett volna, de talán ezen az eseményen elfogadható a két negyedik hely is."

"Amit el lehetetett rontani, azt elrontottam, egyszer sem jött ki normálisan a fal, a mell sem ment úgy, ahogy kellett volna – sajnos, az Eb óta eltelt három hétben nem sikerült minden teljesen jól" - fogalmazott Verrasztó Evelyn. "Most legalább jobbat úsztam, mint reggel. Egyébként szerintem jobb állapotban vagyok, mint tavaly ilyenkor, épp ezért mondom azt: talán tényleg fejben voltak gondok, hiszen itt azért feszültebben áll oda az ember, tudja, hogy nagyon kemények az ellenfelek - az Európa-bajnokságon azért biztos lehettem abban, hogy ha előttem is van valaki 150-nél, akkor is le tudom hajrázni. Itt más volt a helyzet, bár arra már tényleg nem számítottunk, hogy Belmonte ezt is behúzza. Ez már több mint elképesztő... Mindegy, a lényeg, hogy az olimpián megelőzzem!" 

Az első szombat délutáni döntő a női 100 méter mell volt, Rebecca Soni új világbajnoki csúccsal (1:03.98) szerezte meg második aranyérmét a dubai viadalon. A második helyen Leisel Jones, a harmadikon Csi Li-ping végzett.

A férfi hátúszó sprinterek az 50 döntőjére készülhettek, de a riválisok ezúttal sem tudták elkapni Sztanyiszlav Donyecet, aki ismét remekül úszott, 22.93-as eredménnyel (a változatosság kedvéért világbajnoki rekord) nyert, megelőzve a holtversenyben végzett kínai Szün Hsziao-lejt és a spanyol Wildeboert.

A női 50 hát középdöntőjében a kínai Csao Csing repesztett világbajnoki rekordot (26.37), a férfi 100 gyors első középdöntőjén Alain Bernard 46.71-gyel verte riválisait, a másik futamban a brazil César Cielo Filho 46.01-es idővel villantott – ez is világbajnoki csúcs!

Női 50 gyorson bahamai futamgyőztes (Ariann Vanderpool-Wallace) is volt, a legjobb eredménnyel a hollandok világklasszisa, Ranomi Kromowidjojo kvalifikálta magát a fináléba (23.71).

Ezt követően ismét döntő következett, venezuelai aranyéremmel, ez pedig őrjöngő örömöt váltott ki a dél-amerikaiak szurkolótáborában: Albert Subirats 22.40-es eredménnyel (világbajnoki rekord), minimális előnnyel csapott célba Andrij Govorov és a világcsúcstartó Steffen Deibler előtt.

Női 100 pillangón a mezőny nagy részénél legalább tíz évvel idősebb Therese Alshammar ment egyedüliként 56 másodperc alá a középdöntőben, férfi 100 vegyesen a kirobbanó formában levő Ryan Lochte hatalmas fölénnyel verte meg futamának mezőnyét, a világcsúcstól is csak nagyon kevéssel maradt el.

A férfi 50 mell középdöntőjében a brazil Felipe Silva bizonyult a leggyorsabbnak, ezt követően jött az utolsó szombati döntő, a női 4x100 méteres gyorsváltó. Az első váltás után az amerikai váltó állt az élen, Kína előtt, a másodiknál az első helyezett kiléte nem változott, az üldözőé igen: a hollandok követték a világcsúcsrészidőn belül repesztő amerikaiakat. A hollandok harmadik embere, Hinkelien Schreuder elképesztően nagyot úszott és előnyt tudott szerezni. A záróember Ranomi Kromowidjojo volt,  nem lehetett megszorítani – a hollandok az amerikaiak és a kínaiak előtt győztek, de nem tudtak világcsúcsot dönteni. Persze ez legyen a legnagyobb bajuk…

ÚSZÁS, RÖVID PÁLYÁS VB, DUBAI
NŐI 100 M MELL, DÖNTŐ
1. Rebecca Soni (amerikai) 1:03.98 – világbajnoki csúcs
2. Leisel Jones (ausztrál) 1:04.26
3. Csi Li-ping (kínai) 1:04.79
FÉRFI 50 M HÁT, DÖNTŐ
1. Sztanyiszlav Donyec (orosz) 22.93 – világbajnoki csúcs
2. Szun Hsziao-lej (kínai) 23.13
2. Aschwin Wildeboer Faber (spanyol) 23.13
FÉRFI 50 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. Albert Subirats (venezuelai) 22.40 – világbajnoki csúcs
2. Andrij Govorov (ukrán) 22.43
3. Steffen Deibler (német) 22.44
NŐI 200 M VEGYES, DÖNTŐ
1. Mireia Belmonte García (spanyol) 2:05.73 – világbajnoki csúcs
2. Je Si-ven (kínai) 2.05.93
3. Ariana Kukors (amerikai) 2:06.09
4. Hosszú Katinka (magyar) 2:06.88
5. Verrasztó Evelyn (magyar) 2.07.81

 

NŐI 4X100 M GYORS VÁLTÓ, DÖNTŐ
1. Hollandia 3:28.54 – világbajnoki csúcs
2. Egyesült Államok 3:29.34
3. Kína 3:29.81

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik